Top 50 Newspaper Comic Strips

50-46: Run to the shmeadows, Nancy!
49

Mutts

1994-Writer/ArtistPatrick McDonnellKing Features Syndicate

Από το 1994, όταν και πρωτοεμφανίστηκε, το MUTTS αποτελεί σταθερά ένα από τα καλύτερα comic strips εκεί έξω. Αν δεν πιστεύετε εμένα, να ακούσετε τον Charles M. Schulz που έχει δηλώσει πως “το MUTTS είναι μέσα στα καλύτερα strips όλων των εποχών”. Και αν σας φαίνεται υπερβολική αυτή η δήλωση, με την – ομολογουμένως όχι και τόσο μεγάλη – επιρροή που έχω, θέλω, με τη σειρά μου, να σας διαβεβαιώσω πως το MUTTS είναι ένα πραγματικό all-ages αριστούργημα.

Η βασική ιδέα είναι απλή. Στο strip πρωταγωνιστούν ο Earl, ένας σκύλος, και ο Mooch, ένας γάτος που μένει στο διπλανό σπίτι. Ο Earl είναι ένα ενθουσιώδες jack russell, που λατρεύει να περνάει χρόνο με το αφεντικό του, τον Ozzie, κάνοντας tick σε όλα τα κουτάκια του πώς λειτουργεί ένας σκύλος, ενώ ο Mooch περνάει τις μέρες του τεμπελιάζοντας, αράζοντας σε καναπέδες, και κάνοντας γενικά αυτά που κάνουν συνήθως οι γάτες. Και όπως συμβαίνει (ή, τέλος πάντων, συνέβαινε τα παλιά τα χρόνια) με την κωμωδία, πατώντας στο στερεότυπο, ο Patrick McDonnell έπλασε έναν ολόκληρο κόσμο με φανταστικά ζώα και ιστορίες που διαθέτουν συναισθηματικό βάθος, ενώ, συγχρόνως, προσέγγισε τους ήρωές του με την αγάπη που μόνο οι μεγάλοι storytellers διαθέτουν. Έτσι, το MUTTS καταφέρνεi, χωρίς να γίνεται preachy, να αγγίξει θέματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των ζώων, ενώ, παράλληλα, δίνει μαθήματα ζωής για τη φιλία, τη συντροφικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Όλα αυτά, βέβαια, ίσως να μην είχαν τόση μεγάλη σημασία αν το comic strip δεν ξεχείλιζε ανεπιτήδευτη χαζομάρα, τεράστιες δόσεις ανόητου χιούμορ και γλυκές εξυπνάδες, που μπορούν να κάνουν ακόμη και τους πιο σκληρούς αναγνώστες να σκάσουν ένα χαμόγελο. Είναι σαφές, λοιπόν, πως θα αδικούσαμε αυτό, αλλά κι εμάς, αν δεν χωρούσε στο παρόν Top 50 και, δικαίως, με αίσθημα ευθύνης, η συντακτική ομάδα του Comicdom του χάρισε μια θέση σε αυτό το αφιέρωμα!

#50 #49 #48 #47 #46