Top 50 Newspaper Comic Strips

50-46: Run to the shmeadows, Nancy!
48

Zippy The Pinhead

1974-Writer/ArtistBill GriffithKing Features Syndicate

Μόνο εγώ αισθάνομαι έτσι, ή συμφωνείτε κι εσείς πως είναι κάπως σοκαριστικό το γεγονός ότι το ZIPPY THE PINHEAD κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής; Γνήσιο τέκνο των Underground Comix, το strip του Bill Griffith κατάφερε να γίνει “κλασικό” με όλη την έννοια της λέξης, διατηρόντας, παράλληλα, όλα τα χαρακτηριστικά ενός πλήρως αντισυμβατικού comic.

Ο πρωταγωνιστής του strip αποτελεί έναν συνδυασμό του Schlitzie, περισσότερο γνωστού από την ταινία FREAKS, και του Zip the Pinhead, ενός performer των αρχών του 20ου αιώνα. Ο Zippy περιφέρεται από πόλη σε πόλη, αλλάζει επαγγέλματα, γίνεται για λίγο πρόεδρος των ΗΠΑ, γνωρίζει διάσημα πρόσωπα και ήρωες των comics και, παρ’ όλο που δεν θα τον λέγαμε υπόδειγμα λειτουργικού πολίτη, καταφέρνει να επιβιώνει κι αυτός και η οικογένεια του, που αποτελείται από τη συζηγό του, Zerbina, και τα παιδιά τους, Fuelrod και Meltdown. Που και που, από το strip περνάει μια οικογένεια βατράχων, που αντιμετωπίζει τα δικά της θεματάκια, η Stupidity Patrol που ελέγχει την ορθή συμπεριφορά των πολιτών, και διάφοροι άλλοι, κάπως παράξενοι, χαρακτήρες.

Συνδυάζοντας σουρεαλισμό, χιούμορ, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και γνήσια προβοκατόρικη διάθεση, το comic του Griffith είναι ένα απολύτως μη πολιτικά ορθό αριστούργημα που, όπως ήταν λογικό, απέκτησε πολλούς οπαδούς και αρκετούς εχθρούς. Και δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, αφού το ZIPPY THE PINHEAD, στην πραγματικότητα, μοιάζει με το μπάσταρδο τέκνο του Robert Crumb και των Monty Python. Πολλά strips ξεχώρισαν χάρη στην καλλιτεχνική ή στην αφηγηματική τους αξία τους, αλλά, επί της ουσίας, ελάχιστα υπήρξαν τόσο ξεχωριστά όσο αυτό. Μην το σκέφτεστε πολύ. Αναζητείστε άμεσα τα strips του Bill Griffith και αφεθείτε σε αυτά μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα αναρωτηθείτε: “Are we having fun yet?”

Oh, you certainly will!

#50 #49 #48 #47 #46