Top 50 Newspaper Comic Strips

50-46: Run to the shmeadows, Nancy!
47

Liberty Meadows

1997-2001 (continued in comic book form)Writer/ArtistFrank ChoCreators Syndicate

Γιατί είναι στην 50άδα το LIBERTY MEADOWS; Γιατί είναι όμορφο, γι’ αυτό. Δεν μπορείς να μην “κολλήσεις” με το σχέδιο του Frank Cho, τόσο απλά. Σίγουρα θα έχεις πετύχει κάπου ένα εξώφυλλό του, με τις χυμώδεις γυναίκες που συνηθίζει να σχεδιάζει.

Το έργο που καθιέρωσε τον Cho είναι το LIBERTY MEADOWS και όχι άδικα, καθώς όταν “έσκασε” στον χώρο έκανε πάταγο. Το σχέδιο του Cho είναι ακριβές, λεπτομερές, με όμορφες γραμμές και μελάνια, κι αυτός είναι και ο λόγος που πήρε τo 2001 το πολυπόθητο National Cartoonists Society’s Award για Best Comic Book και Best Book Illustration.

Για όσους δεν το έχετε συναντήσει, το LIBERTY MEADOWS μας παρουσιάζει τη ζωή στο ομότιτλο καταφύγιο ζώων. Πρωταγωνιστές είναι η Brandy, μια όμορφη ψυχίατρος ζώων, και ο Frank, ένας λίγο σπασίκλας κτηνίατρος, που την έχει πατήσει μαζί της αλλά ντρέπεται να της το πει Συναντάμε και άλλους ανθρώπους, εργαζόμενους στο καταφύγιο και φίλους. Αυτό το διευκρινίζω γιατί και τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο έχουν τις δικές τους προσωπικότητες. Όπως ο Dean, ένα γουρούνι που ήταν παλιότερα μασκότ σε αδελφότητα και τώρα είναι ένα μισογυνιστικό… γουρούνι με πρόβλημα εξάρτησης. Ή ο αγαπημένος μου Truman, ένας πάπιος εντελώς αδαής αλλά τόσο γλυκούλης.

Όλα αυτά σε τίποτα δεν εμποδίζουν τον Cho να ανακατέψει τα πάντα στο έργο του. Από Michelangelo μέχρι διαφημίσεις οδοντόπαστας και από δεινόσαυρους μέχρι τον Conan, όλα χωράνε σε ένα τρελό σύμπαν όπως αυτό. Έχει πλάκα να ψάχνεις τις αναφορές – που είναι πολλές – στο έργο του.

Θα πω κάτι ακόμα για το LIBERTY MEADOWS και κάντε το ό,τι θέλετε. Στην αρχή ήταν αστείο. Πολύ αστείο. Ήταν “υπάρχει-ένα-γουρούνι-που-πάει-στα-μπαρ-να-βγάλει-γκόμενες” αστείο. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, φάνηκε ότι ο Cho όσα αστεία είχε να πει, τα είπε. “Δηλαδή να μη το συνεχίσω;”, θα με ρωτήσεις. “Να το συνεχίσεις”, θα απαντήσω, γιατί ό,τι έχασε σε χιούμορ το κέρδισε σε πλοκή. Κάτι ανάμεσα σε αστεία σαπουνόπερα και ρομαντική κομεντί, προσωπικά απόλαυσα και αυτή την πτυχή της ιστορίας με τις σχέσεις των χαρακτήρων και την εξέλιξή τους.

Αμοληθείτε και εσείς στο λιβάδι της ελευθερίας και της ανεμελιάς και θα με θυμηθείτε.

#50 #49 #48 #47 #46