Top 50 Newspaper Comic Strips

45-41: Magicians, nerds and jokes that go over our heads...

Συνεχίζοντας το σκαρφάλωμα προς την κορυφή, συναντάμε ένα οικογενειακό strip που κρύβει μέσα του μπόλικη nerd culture, ορισμένους από τους παλιότερους υπερήρωες, αλλά και ένα strip που δεν σε παίρνει να “σβήσεις το μυαλό σου” όταν το διαβάζεις…

45

Superman

1939-1940WriterJerry SiegelArtistJoe ShusterMcClure Syndicate

Ο πιο σημαντικός ήρωας της DC μπορεί να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του ACTION COMICS #1, όμως δεν άργησε να πετάξει μέχρι τις εφημερίδες της εποχής, όπου θα διατηρούσε το καθημερινό και κυριακάτικο strip του, μέχρι το 1966. Εμείς, όμως, σε αυτό το αφιέρωμα, θα μιλήσουμε για τα strips πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τις περιπέτειες του Superman έγραφe o Jerry Siegel και τις σχεδίαζε ο Joe Shuster.

Αυτές τις πρώιμες ιστορίες, λοιπόν, οφείλουμε να τις δούμε σαν προέκταση των comics της εποχής, καθώς είναι αδύνατο να διαχωριστούν από αυτά. Κοινώς, αν απολαμβάνετε τις προπολεμικές περιπέτειες του Κρυπτονιανού υπερήρωα, δύσκολα θα απογοητεύτειτε από αυτά τα strips. Ίσα- ίσα, που σε αρκετά σημεία, προσωπικά, ομολογώ πως τα βρίσκω κάπως πιο απολαυστικά από τα αντίστοιχα προπολεμικά comics. Ο Superman του 1939 μπορεί να μην είναι ο αψεγάδιαστος ήρωας που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα, όμως, και τότε, αποτελούσε έναν φάρο ελπίδας σε μια αρκετά σκοτεινή εποχή. Είτε διασώζοντας ορφανά που τα κακομεταχειρίζονται, είτε πολεμώντας αδίστακτους μαφιόζους, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του Superman υπάρχουν εδώ, ενώ, παράλληλα, η σχέση του με την Lois Lane μας θυμίζει πόσα πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα για τον χαρακτήρα, τότε ήταν τελείως διαφορετικά (και μάλλον κάπως πιο διασκεδαστικά).

Όμως, τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα του SUPERMAN είναι η υπέροχη απλότητα του storytelling και το κάπως παλιομοδίτικό, αλλά εξαιρετικό, σχέδιο, που καθιστούν σαφές πως η Τέχνη των comics δεν χρειάζεται πάντα μεγαλεπήβολα, πολύπλοκα σενάρια (Hickman πονάς;), ούτε obscure αρτιστικές καινοτομίες (καλός ο McKean, αλλά μην τρελαθούμε κι όλας), για να αγγίξει υψηλά επίπεδα. Και τα strips των Siegel και Shuster το αποδεικνύουν περίτρανα, αφού άπαξ και ξεκινήσεις να τα διαβάζεις, είναι αδύνατο να τα αφήσεις από τα χέρια σου. Και αυτό, φίλοι μου, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορεί να έχει ένα comic.

#45 #44 #43 #42 #41