Top 50 Newspaper Comic Strips

45-41: Magicians, nerds and jokes that go over our heads...
43

Mandrake The Magician

1934-1964WriterLee FalkArtistPhil DavisKing Features Syndicate

Ο μάγος και πολέμιος του εγκλήματος Mandrake είναι δημιουργία του Lee Falk και του Phil Davis, o οποίος ήταν και ο πρώτος και για 30 χρόνια σχεδιαστής του strip. Στη συνέχεια, από το 1964 και μέχρι το τέλος το τέλος της κυκλοφορίας της σειράς, το 2013, το σχέδιο είχε αναλάβει ο Fred Fredericks, ενώ μετά τον θάνατο του Falk, το 1999, ο Fredericks συνέχισε το strip μέχρι τέλους και ως σεναριογράφος.

Ο Μandrake πρωτοεμφανίστηκε στις εφημερίδες το 1934, δηλαδή δυο χρόνια πριν ο Falk δημοσιεύσει για πρώτη φορά τον έτερο και ίσως γνωστότερο χαρακτήρα που δημιούργησε, τον Phantom. Αυτή η χρονική διαφορά αρκούσε για να χαρακτηριστεί ο μυστακοφόρος μάγος με το ψηλό καπέλο ως ο πρώτος υπερήρωας των comics, πριν ακόμα εκκινήσει η περίοδος που οι σχετικοί ιστορικοί ονομάζουν Golden Age των comics και χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία και ανάπτυξη του superhero genre.

Στον κόσμο του Mandrake, οι υπερφυσικές (ή μεταφυσικές) δυνάμεις του μάγου βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο ήρωας, μάλιστα, διαθέτει μια έπαυλη εξοπλισμένη με εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε μεταγενέστερους εκπροσώπους του είδους.

Η πρώτη περίοδος της κυκλοφορίας του strip είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς το πλήθος των ιστοριών και των πρωτότυπων σεναρίων συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Η ροή και η γρήγορη αφήγηση, χαρακτηριστικό των περιπετειών σε strip, δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να βαρεθεί και το comic δεν πλατειάζει. Χαρακτηριστικό της επιτυχημένης συνταγής του, είναι το γεγονός ότι εστιάζει πολύ στο καλοδουλεμένο σκίτσο και δεν φορτώνει τα panels με πολύ μεγάλα κείμενα, δημιουργώντας μια ιδανική αναγνωστική συνθήκη, ιδίως αν λάβουμε υπ’ όψη την εποχή και το μέσο στο οποίο δημοσιεύεται.

Γενικότερα, οι περιπέτειες του μάγου Mandrake, έχουν μια σαγηνευτική αύρα, με έντονα golden age στοιχεία.

#45 #44 #43 #42 #41