Top 50 Newspaper Comic Strips

40-36: Bringing up Annie's zits...
38

Judge Dredd

1981-1988WritersJohn Wagner, Alan GrantArtistRon SmithDaily Star

Για εμένα, αλλά και για τους περισσότερους της γενιάς μου, η πρώτη επαφή με τον Judge Dredd ήρθε από την ταινία με τον Sylvester Stallone και… he kinda ruined him for us. Κάποια χρόνια αργότερα, έχοντας στο μεταξύ διευρύνει κάπως και τα αναγνωσματά μου, το “I Am The Law” των Anthrax μ’ έβαλε στο τριπάκι να ασχοληθώ περισσότερο με τα comics του Dredd, κάτι που αποδείχθηκε μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Βλέπετε, τα JUDGE DREDD κινούνται σε μια γκρίζα γραμμή που απέχει εξίσσου από τον μανιχαϊσμό των κλασσικών υπερηρωικών και από τις, άνευ καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και ιδεολογικά κενές, σύγχρονες μπούρδες που περνιούνται στις μέρες μας για socially conscious comics. Πριν ξεκινήσω να γκρινιάζω, όμως, πάλι, ας επιστρέψω στο θέμα μας. Που λέτε, λοιπόν, για χρόνια είχα μια κάποια δυσκολία να “πιάσω” το concept του Dredd, μέχρι που διάβασα τα strips. Και αυτό γιατί εδώ οι John Wagner, Alan Grant και Ron Smith, κατάφεραν, μέσα από τις σύντομες ιστορίες που για χρόνια παρουσίαζαν, να αποδώσουν όλη την ουσία του χαρακτήρα, αλλά και της πόλης στην οποία ζει.

Τα strips αποτελούν μια κατάμαυρη σάτιρα μιας κοινωνίας σε παρακμή, όπου οι νόμοι σταματούν να βγάζουν νόημα, αλλά η επιβολή τους καταλήγει να ανυψώνεται στο ύψιστο αγαθό. Μέσα από μονοσέλιδα strips, οι δημιουργοί έμπλεξαν, με επιτυχία, γρήγορη περιπέτεια, κοινωνική κριτική, γενναίες δόσεις χιούμορ και οπτικές υπερβάσεις, χαριζοντάς μας μακράν το πιο cool strip από αυτά που θα βρείτε σε αυτό το αφιέρωμα.

Τα strips του Judge Dredd αποτελούν το ιδανικό jumping point για νέους αναγνώστες, ένα απολαυστικό κλείσιμο του ματιού στους φανατικούς οπαδούς του comic, κι ένα τέλειο δώρο για κάθε φίλο της 9ης Τέχνης.

#40 #39 #38 #37 #36