Top 50 Newspaper Comic Strips

35-31: A spirit lives upstairs over the alley

Λίγο πριν φτάσουμε στα μισά, συναντάμε μια πεντάδα με γενναίους πιλότους, ατμοσφαιρικό noir, αστείες οικογένειες, σκληροτράχηλους ντετέκτιβ και χαρακτήρες που μεγαλώνουν σχεδόν in real time… Δεν της λείπει τίποτα!

35

The Family Upstairs

1910-1916Writer/ArtistGeorge HerrimanKing Features Syndicate

Αρκετά πριν ο George Herriman δημιουργήσει το αριστούργημα που λέγεται KRAZY KAT, μας είχε δώσει αυτό το τρομερά ενδιαφέρον comic strip που ονομάζεται THE FAMILY UPSTAIRS. Η οικογένεια Dingbat (το strip ονομάζεται και THE DINGBAT FAMILY) ζει το δικό της δράμα. H οικογένεια που ζει από πάνω τους, τους έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση: συνεχή χτυπήματα και ενοχλήσεις, φασαρία και νερά που στάζουν. Κάπου εκεί (συνήθως), ο κύριος Dingbat έχει μια ιδέα για το πως θα “λύσει το πρόβλημα”. Η λύση, όμως, που δοκιμάζει ποτέ δεν πετυχαίνει και έχει κωμικά αποτελέσματα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι η “από πάνω οικογένεια” δεν εμφανίζεται ποτέ ξεκάθαρα στο strip. Βλέπουμε χέρια πίσω από μια πόρτα, ακούμε τους ήχους που κάνουν και τις περιπαιχτικές φωνές τους, κάποια στιγμή συναντάμε και κάποια φιγούρα που, εκ των υστέρων, συνειδητοποιούμε πως είναι μέλος της άγνωστης οικογένειας, χωρίς όμως ο κοντούλης καραφλός κύριος Dingbat να καταφέρει να το αντιληφθεί εγκαίρως και να κάνει κάτι για αυτό.

Σίγουρα, πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Herriman φαίνονται ήδη από εδώ. Το “νευρικό”, με πολλές γραμμές σχέδιο, το επαναλαμβανόμενο χιούμορ με τις πρωτότυπες λεπτομέρειες που το διανθίζουν, ο εξαιρετικός ρυθμός και το εντυπωσιακό timing, αλλά και η διάθεση να σπάσει κάθε είδους σύμβαση και νόρμα του Μέσου, που κάνει την εμφάνιση της σε κάποια επεισόδια λιγότερο ή περισσότερο έντονα.

Και βέβαια, υπάρχει και αυτή η “λεπτομέρεια” που ξεκινά να εμφανίζεται στο περιθώριο του strip, με ενα γατί και ένα ποντίκι που αποτελούν τη γέννηση ενός από τα κορυφαία (ίσως του κορυφαίου) comic όλων των εποχών. Ο Krazy και ο Ignatz, όχι μόνο πρωτοεμφανίζονται στα περιθώρια του THE FAMILY UPSTAIRS, αλλά και κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο μέσα σε αυτό, θέτοντας τα θεμέλια για το ότι θα επακολουθήσει. Αυτό και μόνο θα ήταν λόγος αρκετός για να μνημονεύεται το THE FAMILY UPSTAIRS στα πιο σημαντικά newspaper comic strips όλων των εποχών, αλλά είναι οι ικανότητες του Herriman, ακόμα και σε αυτή την πρώιμη φάση της καριέρας του, που το κάνουν να βρίσκεται στη λίστα μας.

#35 #34 #33 #32 #31