Top 50 Newspaper Comic Strips

35-31: A spirit lives upstairs over the alley
34

Steve Canyon

1947-1988Writer/ArtistMilton CaniffField Enterprises

Στις μέρες μας, οι λέξεις έχουν χάσει, εν πολλοίς, το νόημά τους, και χαρακτηρισμοί όπως “θρύλος” χρησιμοποιούνται αθρόα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Όμως, στην περίπτωση του Milton Caniff, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει γάντι.

Την εποχή που η συντριπτική πλειονότητα των δημιουργών των αμερικανικών comic books ζούσαν στην ανωνυμία, οι συνάδελφοι τους στα comic strips έχαιραν μεγάλης αναγνωρισιμότητας, με τους πιο διάσημους από αυτούς να είναι (σχεδόν ή και εντελώς) celebrities. Ο, δε, Milton Caniff έφτασε στο σημείο να γίνει εξώφυλλο στο TIME και το NEWSWEEK (παρέα με το STEVE CANYON και τις δύο φορές)!

Το 1946, ο Caniff εγκαταλείπει το επιτυχημένο του δημιούργημα TERRY AND THE PIRATES, το action/adventure strip που απογείωσε τη δημοφιλία του, θέλοντας να δημιουργήσει ένα strip που θα ανήκει στον ίδιο και όχι σε κάποιο syndicate. Έτσι, στις αρχές του 1947, παρουσιάζει το STEVE CANYON, επίσης ένα action/adventure strip (σχεδόν το σύνολο του έργου του Caniff ανήκε, άλλωστε, σε αυτή την κατηγορία), με τις περιπέτειες του Steve Canyon, ο οποίος, όπως και ο Terry του προηγούμενου strip, ήταν πιλότος. Θα λέγαμε ότι ο Caniff προτιμούσε τις δοκιμασμένες και επιτυχημένες συνταγές και όχι τους πειραματισμούς.

Ο Steve Canyon ξεκινά ως βετεράνος πιλότος που απασχολείται στην πολιτική αεροπορία, σύντομα, όμως, θα επιστρέψει στις τάξεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου και θα παραμείνει, σε διάφορες θέσεις, για το υπόλοιπο του strip. Οι περιπέτειές του θα είναι ένας καθρέπτης των πραγματικών γεγονότων της εποχής, όπως οι πόλεμοι σε Κορέα και Βιετνάμ, αλλά και ο Ψυχρός Πόλεμος εν γένει. Αυτή η ταύτιση συνέβαλε στο να θεωρείται ο Steve Canyon ένας, τρόπον τινά, πρεσβευτής της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Από την άλλη, αυτό επηρέασε και τη δημοτικότητα του strip, είτε θετικά (Κορέα), είτε αρνητικά (Βιετνάμ). Αποτέλεσμα της υψηλής δημοφιλίας του strip ήταν και η μεταφορά των περιπετειών στη μικρή οθόνη, την περίοδο 1958-59.

Αν και οι περισσότεροι θα σας πουν ότι το αριστούργημα του Caniff είναι το TERRY AND THE PIRATES, δεν χωράει αμφιβολία ότι και το STEVE CANYON είναι ένα από τα κορυφαία comic strips όλων των εποχών και αυτό στο οποίο ο τεράστιος αυτός δημιουργός αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του, μέχρι το θάνατό του το 1988.

#35 #34 #33 #32 #31