Top 50 Newspaper Comic Strips

35-31: A spirit lives upstairs over the alley
32

Dick Tracy

1931-1977Writer/ArtistChester GouldTribune Content Agency

Το DICK TRACY του Chester Gould είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση comic strip. Η πρώτη του δημοσίευση ήταν στις 4 Οκτωβρίου του 1931 στη DETROIT MIRROR, με τον δημιουργό του να παραμένει σε αυτό για 46 συναπτά έτη, μέχρι το 1977. Η δημοτικότητά του ήταν τεράστια, με την φιγούρα του περπατημένου, σκληρού και αποφασιστικού ντετέκτιβ με την κίτρινη καπαρντίνα, το ασορτί καπέλο και, φυσικά, το wrist watch, που μπορεί να θεωρηθεί πνευματικός πρόδρομος των σημερινών smart watches, να θεωρείται κλασική από το ευρύ κοινό. Πέρα από τον ίδιο, αυτό ισχύει και για το rogues gallery του, αποτελούμενο από γκροτέσκες φιγούρες, όπως o Pearsjape, ή ο Leonard “Little Face” Finny.

Το σχέδιο του Gould μπορεί να θεωρηθεί, στην αρχή τουλάχιστον, άκομψο και χοντροκομμένο, όμως εξυπηρετεί άψογα το ύφος των ιστοριών που ο δημιουργός επέλεξε να αφηγηθεί. Ιστορίες εγκλήματος, σε απίστευτους μελοδραματικούς τόνους, με άφθονο χιούμορ, δίχως όμως να απουσιάζει η βία. Ο ίδιος ο Gould επέλεξε να ακολουθήσει τις εξελίξεις της Αμερικάνικης κοινωνίας σε όλη την πορεία του, παρουσιάζοντας υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και παραβίασης των κανόνων από τα ίδια τα όργανα της τάξης. Το τελευταίο, ειδικά όσον αφορά στη βια και τον τρόπο που την επικροτεί ο Gould, φανερώνει τις απόψεις του περί του θέματος αυτού. Αυτή η επιμονή του Gould να πιάνει το zeitgeist της εκάστοτε δεκαετίας, οδήγησε τον ντετέκτιβ σε διαστημικές περιπέτειες στο φεγγάρι την δεκαετία του ’60, όπως και την προσθήκη στο πλευρό του ενός χίπη, του Groovy Grove, την αμέσως επόμενη. Προσεγγίσεις που ίσως φανερώνουν έναν καιροσκοπισμό, καλλιτεχνικά, όμως, διαθέτουν μικρότερη αξία σε σύγκρισή με τις παλαιότερες.

Το DICK TRACY είναι σαφέστατα ένα comic strip μανιχαϊστικής προσέγγισης στη διαμάχη του καλού με το κακό, με την πρώτη πλευρά να παρουσιάζεται ως όμορφη και γοητευτική και την άλλη ως παραμορφωμένη και αποκρουστική, εστιάζοντας στα επιφανειακά χαρακτηριστικά. Πολιτιστικό προϊόν που γεννήθηκε πριν από 90 χρόνια, είναι φορέας της εποχής του και ως τέτοιο δύναται να εξεταστεί, καθώς, μέσα από τα μικρά panels του, αυτό που διαμορφώνεται, είναι μια εικόνα για έναν κόσμο που μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο μέσω δευτερογενών πηγών.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, όμως, το DICK TRACY είναι ένα διασκεδαστικό comic strip, που μπορεί να σε κάνει να γελάσεις και να σε κρατήσει σε αγωνία για την επόμενη, μικρή δόση του.

#35 #34 #33 #32 #31