Top 50 Newspaper Comic Strips

30-26: Beetle and Milo walk into the jungle...

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μισό του Top 50, συναντάμε δύο κλασικά adventure strips με εξωτικά backgrounds, δύο δημοφιλέστατα, αλλά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, χιουμοριστικά strips, καθώς και έναν από τους γνωστότερους υπερήρωες παγκοσμίως!

30

The Phantom

1936-1949WriterLee FalkArtistRay MooreKing Features Syndicate

Όγδοντα-πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του συγκεκριμένου comic strip, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι αυτή η πρωταρχική εκδοχή του παραμένει ακόμα στο μυαλό των αναγνωστών έως η πιο αντιπροσωπευτική. Και παρ’ όλο που ο Falk παρέμεινε συγγραφέας του strip μέχρι τον θάνατο του, το 1999, ο Moore σχεδίασε το τελευταίο strip του το 1949 εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε όντας πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που τον ανάγκασε να αποσυρθεί, καθώς ήδη από το 1943 δούλευε σποραδικά στο strip, έχοντας ουσιαστικά παραδώσει τα ηνία στον βοηθό του Wilson McCoy.

Αυτές οι πρώτες περιπέτειες του Φαντάσματος που Περπατά θεωρούνται ακόμα και σήμερα κορυφαίες στο είδος τους. Τι είναι αυτό, όμως, που τις έκανε τόσο ξεχωριστές; Αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στη συγγραφική ικανότητα του Falk να μας μεταφέρει πειστικά σε αυτό το εξωτικό περιβάλλον, παρόλο που ο ίδιος δεν είχε μετακινηθεί ποτέ έξω από τη χώρα του, αλλά και στο πάντρεμα διαφόρων στιλ ιστοριών που βρίσκουμε σε αυτές τις ιστορίες. Ο Phantom δανείστηκε πολλά στοιχεία από τα pulp της εποχής, αλλά και από εξωτικές περιπέτειες ηρώων όπως ο Tarzan, δημιουργώντας και το ανάλογο μυστήριο, μιας και στις πρώτες περιπέτειες ο αναγνώστης δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα του ήρωα (αν και ο Falk είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ποιος είναι, παρ’ όλο που αργότερα αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα).

Στο εικαστικό κομμάτι, είναι πράγματι ευχής έργο το ότι όταν ο Falk συνειδητοποίησε πως δε θα προλάβαινε και να σχεδιάζει το νέο strip επέλεξε για σχεδιαστή τον Ray Moore. Εκτός από το ταλέντο του στο να σχεδιάζει εκπληκτικά όμορφες γυναίκες – λόγος για τον οποίο ο ίδιος ο Falk έχει παραδεχτεί ότι τον επέλεξε – ο Moore διέθετε και ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό στιλ, που απέδιδε τέλεια αυτή την αίσθηση μυστηρίου και εξωτισμού που έπρεπε να αποπνέουν οι περιπέτειες του Phantom.

Ευκαιρίας δοθείσης, να διευκρινίσουμε εδώ και μια μεταφραστική παρανόηση που ακολουθεί την εκδοτική ιστορία του ήρωα στη χώρα μας. Ο Phantom δεν δρα στη Βεγγάλη, όπως μάθαμε μέσα από την σειρά του Καμπανά στη δεκαετία του ’70, αλλά στη φανταστική αφρικανική χώρα Bangalla. And now you know.

#30 #29 #28 #27 #26