Top 50 Newspaper Comic Strips

30-26: Beetle and Milo walk into the jungle...
29

The Amazing Spider-Man

1977-1981WriterStan LeeArtistJohn Romita Sr.Register & Tribune Syndicate

Το 1970, οι Stan Lee και John Romita Sr είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν ένα ημερήσιο comic strip για εφημερίδες, με πρωταγωνιστή τον, ήδη δημοφιλή, Spider-Man. Ωστόσο, το πλάνο αυτό έμεινε στο συρτάρι και χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να αρχίσει τελικά να δημοσιεύεται σε εφημερίδες. Το εγχείρημα, που αρχικώς υποστηρίχθηκε από τη Marvel και το Register and Tribune Syndicate, αποδείχθηκε επιτυχημένο, καθώς η δημοσίευσή του συνεχίστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Η ιστορία θέλει τον Stan Lee να παραμένει σεναριογράφος του strip μέχρι το τέλος της κυκλοφορίας του, το 2019, παρότι ο εμβληματικός δημιουργός είχε ήδη αποβιώσει από το 2018. Όπως όμως έχει γίνει γνωστό, o πραγματικός σεναριογράφος, τουλάχιστον από το 2000, ήταν ο Roy Thomas, ο οποίος δεν αναφερόταν στα credits. Αντίθετα στο εικαστικό μέρος, ο John Romita Sr αποχώρησε το 1981. Τη θέση του αρχικώς ανέλαβε, για ίσο χρονικό διάστημα, ο Fred Kida και στη συνέχεια τον σχεδιασμό επιμελήθηκε ο μακροβιότερος σκιτσογράφος για το strip, Larry Lieber. Το τελευταίο έτος κυκλοφορίας, το strip σχεδίαζε ο Alex Saviuk.

Το αρχικό δίδυμο των δημιουργών του strip συνεργάστηκε μόνο για την πρώτη τετραετία, δηλαδή μόλις για το ένα δέκατο του συνολικού διαστήματος κυκλοφορίας, ωστόσο έμελε να είναι η πιο επιδραστική και ενδιαφέρουσα συνεργασία πάνω στο συγκεκριμένο project. H αρχική ιδέα της συνοπτικής αφήγησης ιστοριών του υπερήρωα σε ημερήσιες συνέχειες, δεν ήταν δυνατό να μην αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από εκείνους που αρχικώς εμπνεύστηκαν και εργάστηκαν πάνω σε αυτή.

Οι σύντομες περιπέτειες του Spider-Man στα strips των εφημερίδων της πρώτης τετραετίας, δεν έχουν ασφαλώς το βάθος και την ανάπτυξη των ιστοριών των πολυσέλιδων τευχών comics. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συχνά κατέφευγαν σε εύκολες λύσης αναπαραγωγής παρόμοιων σκηνών, ή επανάληψής τους με ορισμένες διαφορές, προκειμένου να γεμίσουν τα panels. Ωστόσο, σε αυτό το σύντομο μέρος τους, καταφέρνουν να δεσμεύσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Κάθε strip είναι αγνή δράση. Ακόμα και οι σκηνές χαμηλής έντασης δεν χαλάνε τον ρυθμό της ιστορίας ή την αφήγηση. Οι περιπέτειες είναι πρωτότυπες και δεν ανακυκλώνουν κάποιο συγκεκριμένο story arc από τα comics. Προφανώς η ιδέα ήταν το strip να λειτουργήσει προωθητικά προς το comic και όχι ανταγωνιστικά σε αυτό, ενώ με την παρουσία στις εφημερίδες απευθυνόταν σε κοινό έξω από τον πυρήνα των κλασικών και ενημερωμένων αναγνωστών.

Με αυτό το σκεπτικό, η προσέγγιση του Stan Lee και το σχέδιο του John Romita Sr. απέδωσαν στο strip μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία κλασικής superhero αισθητικής, κάνοντας τον αναγνώστη να ξεχάσει ότι διαβάζει μια υπερηρωϊκή σαπουνόπερα στις σελίδες μιας εφημερίδας.

#30 #29 #28 #27 #26