Top 50 Newspaper Comic Strips

30-26: Beetle and Milo walk into the jungle...
28

Tarzan

1937-1945 & 1947-1950Writer/ArtistBurne HogarthUnited Feature Syndicate

Όταν ο Hal Foster έφυγε από το TARZAN, για να δημιουργήσει το προσωπικό του πρωτότυπο adventure strip, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος άξιος συνεχιστής, που θα μπορούσε να διατηρήσει το υψηλότατο επίπεδο σχεδιαστικής και αφηγηματικής ποιότητας στο strip, ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές. Ευτυχώς, όμως, υπήρχε ένας νεαρός σχεδιαστής, ο οποίος θα κατόρθωνε όχι μόνο να αντικαταστήσει επάξια τον Foster στις ιστορίες του βασιλιά της ζούγκλας, αλλά, κατά πολλούς, ενδεχομένως και να τον ξεπεράσει!

Ο Burne Hogarth ήταν σχετικά άγνωστος όταν ανέλαβε τα ηνία του δημοφιλέστατου comic strip με πρωταγωνιστή τον ήρωα του Edgar Rice Burroughs, αλλά πολύ σύντομα το όνομά του θα γινόταν ξακουστό ανά την υφήλιο. Από την πρώτη κιόλας σελίδα, ήταν φανερό πως ο νεαρός καλλιτέχνης κατείχε εξωπραγματικές γνώσεις ανατομίας και προοπτικής, ενώ το artwork του είχε ταυτόχρονα έναν δυναμισμό και μια κίνηση, που το διαφοροποιούσε αρκετά από αυτό του σαφώς πιο στατικού (τουλάχιστον τότε ακόμα) Foster. Έντονα μαύρα, ποικιλία στα μελάνια, πλούσια backgrounds και αυτές οι μυώδεις, αλλά παράλληλα πλαστικές φιγούρες των χαρακτήρων, που έμοιαζαν να χορεύουν πάνω στις σελίδες, συνέθεταν ένα απολύτως απολαυστικό οπτικό αποτέλεσμα, που ανταγωνιζόταν επάξια οποιοδήποτε άλλο από τα σπουδαία adventure strips της εποχής για τον τίτλο του “best drawn”.

Όσο για τις ιστορίες, και εκεί ο Hogarth αποτέλεσε άξιο διάδοχο του Hal Foster, καθώς συνέχισε να δίνει στο κοινό έναν Tarzan δυναμικό, έξυπνο, με έντονο χαρακτήρα και εκλεπτυσμένη προσωπικότητα, πολύ πιο κοντά στα βιβλία του Burroughs σε σχέση με τον κινηματογραφικό “κάγκουρα” του Johnny Weissmuller. Τα σενάρια, σε επίπεδο πλοκής, δεν διεκδικούν συχνά βραβεία πρωτοτυπίας (αν και κάποιες φορές…), αλλά είναι καλοστημένα, ραφιναρισμένα, με πολύ καλή πρόζα και άριστα διαμορφωμένους χαρακτήρες. Διαβάζονται “νεράκι” και η αλήθεια είναι πως αρκούν 2-3 σελίδες μόνο για να χαθείς στην εξωτική μαγεία των όσων διαδραματίζονται και αποτυπώνονται στο χαρτί.

Η καριέρα του Hogarth στο TARZAN κράτησε σχεδόν 13 χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκειά της το strip διατήρησε υψηλότατα επίπεδα ποιότητας και δημοφιλίας. Τελικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο να αντικαταστήσεις έναν δημιουργό σαν τον Hal Foster… Αρκεί να είσαι εξίσου ταλαντούχος, ικανός και αποφασισμένος με τον Burne Hogarth. Piece of cake, που λένε και στο χωριό μου…

#30 #29 #28 #27 #26