Top 50 Newspaper Comic Strips

30-26: Beetle and Milo walk into the jungle...
27

Bloom County

1980-1989, 2015-Writer/ArtistBerkeley BreathedWashington Post Writers Group

Με το χέρι στην καρδιά, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα strip των τελευταίων 50 χρόνων, αυτό που θα ξεκινούσε με τις καλύτερες πιθανότητες να επιλεχθεί μάλλον θα ήταν το BLOOM COUNTY. Και αυτό γιατί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανένα άλλο strip δεν κατάφερε να μπλέξει τόσο τέλεια την πολιτικοκοινωνική σάτυρα και το ευφυές χιούμορ, με την παιδική αφέλεια και τον σουρεαλισμό που μόνο τα comics μπορούν να αποδώσουν με τόση μεγάλη επιτυχία.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα “DOONESBURY rip-off” που εστίαζε στις καθημερινές περιπέτειες του Milo Bloom στην πανσιόν του παππού και της γιαγιάς του, εξελίχθηκε με τα χρόνια σ’ ένα πραγματικό φαινόμενο της αμερικανικής pop κουλτούρας. Γιατί το BLOOM COUNTY, μέσα από τη μοναδική σκοπιά του Berkeley Breathed, είναι για τους αναγνώστες μια κλειδαρότρυπα στις Η.Π.Α. των 80s, όπως, για παράδειγμα, είναι το ΗΑΤΕ του Peter Bagge για τα 90s. Θα ήταν λάθος, όμως, κανείς να θεωρήσει πως το strip είναι σήμερα παρωχημένο, αφού το χιούμορ του και η κοφτερή ματιά του παραμένουν άκρως επίκαιρα και στις μέρες μας. Εξάλλου, ο Breathed, το 2015, επέστρεψε με νέα στριπάκια του BLOOM COUNTY, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα.

Αυτό, όμως, που το καθιστά πραγματικά μοναδικό, είναι πως, σε αντίθεση με τους αμιγώς πολιτικούς δημιουργούς, ο Berkeley Breathed απολαμβάνει να μοιράζεται μαζί μας μικρές ή μεγάλες δόσεις χαζομάρας ενώ, παράλληλα, τα strips του βρίσκονται διαρκώς σε μια διαμάχη μεταξύ υπαρξιακής απογοήτευσης και υπέρμετρης αισιοδοξίας, πάντα όμως εμποτισμένες με αφοπλιστικό χιούμορ. Διαβάζοντας κανείς το BLOOM COUNTY από την αρχή μέχρι το επίσημο πρώτο του φινάλε το 1989, παρακολουθεί έναν εξαιρετικό δημιουργό να εξελίσεται και να πειραματίζεται, μέχρι να βρει τι ακριβώς θέλει να κάνει, και, στη συνέχεια, να ανακαλύπτει μια συνταγή που τον οδηγεί σε συνεχείς απίστευτες κορυφές και που, δικαίως, του χάρισε ένα Pulitzer.

Στην τελική, όμως, το BLOOM COUNTY είναι ένα υπέροχο έργο, που έχει την ικανότητα να μιλάει διαφορετικά σε καθέναν από εμάς. Άλλοι θα έστιάσουν στους γεμάτους αφέλεια, ανοιξιάτικους περίπατους στην εξοχή, άλλοι στα σπαρταριστά και άκρως φλεγματικά πολιτικά σχόλια, και κάποιοι άλλοι σε βρώμικες κάλτσες, χάμπουργκερ από πιγκουίνους, χαλασμένα ξυπνητήρια και πικραλίδες. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα χάσετε το χρόνο σας!

#30 #29 #28 #27 #26