Top 50 Newspaper Comic Strips

30-26: Beetle and Milo walk into the jungle...
26

Beetle Bailey

1950-2018Writer/ArtistMort WalkerKing Features Syndicate

Ένα ακόμα κλασικό comic strip, που αρχικά ξεκίνησε με θέμα τις περιπέτειες ενός φοιτητή πανεπιστημίου (ονόματι Spider, ο οποίος μετονομάστηκε αργότερα σε Βeetle Baily) για να καταλήξει πολύ σύντομα σε κωμική παρωδία του αμερικάνικου στρατού, όταν ο Beetle κλήθηκε να τον υπηρετήσει.

Το strip χαρακτηρίζεται βασικά από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αποτελεί το μακροβιότερο strip στην ιστορία της 9ης Τέχνης, που σχεδιαζόταν από τον ίδιο δημιουργό από τον Σεπτέμβριο του 1950, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε, μέχρι και τον θάνατο του δημιουργού το 2018 (περισσότερο και από όσο ο Charles Schulz σχεδίαζε το PEANUTS!). Το δεύτερο είναι ότι περιέχει ολοζώντανους χαρακτήρες, καθένας με τη δική του προσωπικότητα αλλά και τα δικά του κουσούρια! Και φυσικά χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα, περισσότερο και από εκατοντάδες κάμψεις που μπορεί να σου δώσει γαλονάς στη θητεία σου! Έξυπνες ατάκες, σπιρτάδα και ζωντανοί διάλογοι των χαρακτήρων, που συντροφεύουν τη σειρά όλα τα χρόνια δημοσίευσης της.

Ο τεμπέλης αλλά καλόκαρδος Bailey, που ποτέ δεν τον έχουμε δει να μη φοράει καπέλο, είτε το πηλίκιο του στρατού, είτε ένα απλό τζόκευ στην άδεια του, ο νευρικός Λοχίας Orville P. Snorkel, που φέρεται άσχημα στον Βeetle και του φορτώνει όλο τις πιο σκληρές αγγαρείες, διαμορφώνοντας μια σχέση αγάπης-μίσους μεταξύ των δύο (αν και, στην πραγματικότητα, ο Sarge θεωρεί τον Beetle πραγματικό του φίλο) ο Ταξίαρχος Amos T. Halftrack, που όσο σκληρός δείχνει άλλο τόσο υποτάσσεται στις προσταγές της γυναίκας του, η σέξι γραμματέας Miss Βuxley, που γουστάρει τον αδιάφορο Bailey χωρίς ο ίδιος στην αρχή να το αντιλαμβάνεται, ο υπολοχαγός Jackson Flap, ένας από τους πρώτους μαύρους χαρακτήρες σε strip, που ουσιαστικά “banαρίστηκε” γιατι υπήρχε ο φόβος ότι θα προκαλούσε φυλετική ένταση μεταξύ στρατιωτών, και πολλοί πολλοί άλλοι. Όλοι τους αξιαγάπητοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Μετά από δεκαετίες δημοσίευσης και άφθονου γέλιου που χάρισε στους αναγνώστες του, ο Beetle Bailey και ο ίδιος ο δημιουργός του, Mort Walker, βραβεύτηκαν από τον ίδιο τον αμερικάνικο στρατό, παίρνοντας την τιμητική αναγνώριση που τους άξιζε. Το Πεντάγωνο προσκάλεσε τον Walker σε μια τελετή, τον Μάιο του 2000, που τίμησε τον γελοιογράφο για το έργο του στη στήριξη του στρατού. Μετά το θάνατο του δημιουργού, το strip συνεχίζεται από τους τρείς γιούς του, Neil, Brian και Greg.

#30 #29 #28 #27 #26