Top 50 Newspaper Comic Strips

25-21: Lulu baked lasagna for Hagar and Mike

Με μία και μοναδική εξαίρεση, τα comic strips που απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα του Top 25 είναι χιουμοριστικά, με πρωταγωνιστές βάρβαρους, γάτες, μικρά κοριτσάκια και καθημερινούς ανθρώπους. Όσο για το μοναδικό adventure strip, αυτό το συναντήσαμε και σε προηγούμενη πεντάδα, από άλλον δημιουργό.

25

Hagar The Horrible

1973-1988Writer/ArtistDik BrowneKing Features Syndicate

Είμαι σίγουρος ότι στην πενηντάδα των επιλογών θα βρει κανείς strips με την ομορφιά των οποίων θα ξετρελαθεί. Με μια πρώτη ματιά, το HAGAR THE HORRIBLE δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Ούτε με τις υπέροχες γραμμές του George McManus, ούτε με την εικονογράφηση του Milton Cannif. Τί είναι, λοιπόν, αυτό που το έκανε να ανέβει στην πρώτη 25άδα των επιλογών μας;

O Hagar είναι ένας απαίσιος Βίκινγκ, με ακόρεστη όρεξη για φαγητό και για κρασί. Το επάγγελμα του είναι να επιτίθεται σε χωριά, να τα καίει και να παίρνει λάφυρα. Από την άλλη, αντιμετωπίζει όλες τις “σύγχρονες” δυσκολίες του “παραδοσιακού” οικογενειάρχη. Ο γιος του, Hamlet, προτιμά την ποίηση από τα πλιάτσικα, η κόρη του, Honi, ενδιαφέρεται περισσότερο να γίνει πολεμίστρια παρά νυφούλα και η επιβλητική γυναίκα του, η Helga… δεν καταλαβαίνει καθόλου τα προβλήματα που ο Hagar αντιμετωπίζει καθημερινά στη δουλειά του.

Προφανώς, ο Dick Browne παίζει πάρα πολύ με τα κλισέ στο HAGAR. Όλο το strip στηρίζεται στην αντίφαση των χαρακτήρων με τις προσδοκίες που έχουμε για τη βάρβαρη και βίαιη ζωή των Βίκινγκς και, σε δεύτερο χρόνο, με τις προσδοκίες που έχει ο Hagar από την οικογένειά του και τους γύρω του. Η απογοήτευσή του, ας πούμε, για τον γιο του, που δεν είναι ο βάρβαρος που θα επιθυμούσε, είναι, από τη μια, αστεία και παρωχημένη, αλλά από την άλλη, ο Hagar είναι ένας απαίσιος Βίκινγκ. Τί θα περίμενε κανείς από αυτόν;

O Browne βλέπει, εν τούτοις, με συμπάθεια όλους τους χαρακτήρες του και δεν δίνει σε κανένα το αλάθητο. Ο καθένας, κατά καιρούς, παραλογίζεται και ο καθένας έχει το δικαίωμα στο να κερδίσει τη συμπάθεια του αναγνώστη, ή να εκφράσει κάτι αστείο και βαθυστόχαστο.

Το δυνατό χαρτί του strip, όμως, είναι το χιούμορ του. Κάποιες φορές έξυπνο, κάποιες φορές πατώντας (με καλό τρόπο) στις συνήθειες των ηρώων του (όπως η ικανότητα του Hagar να εξαφανίζει οτιδήποτε φαγώσιμο βρεθεί τριγύρω), καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να γελάσει. Αυτό το χιούμορ έχει κάνει το HAGAR THE HORRIBLE να ξεχωρίζει ανάμεσα και στα δικά μου αγαπημένα comic strip, από πολύ παλιά, είτε το διαβαζα στις εφημερίδες (δίπλα στα σταυρόλεξα) είτε σε κάποια έκδοση με συγκεντρωμένα strips.

#25 #24 #23 #22 #21