Top 50 Newspaper Comic Strips

25-21: Lulu baked lasagna for Hagar and Mike
23

Doonesbury

1970-Writer/ArtistGarry TrudeauUniversal Press Syndicate

Το DOONESBURY έκανε την πρεμιέρα του τον Οκτώβριο 1970 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να δημοσιεύεται στις εφημερίδες στις ΗΠΑ. Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι χαρακτήρες του Garry Trudeau συνεχίζουν την πορεία του βίου τους, ακολουθώντας τις ιστορικές εξελίξεις, αλλά και έναν κύκλο ζωής, όπως ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία.

Το συγκεκριμένο strip ξεκίνησε συστήνοντας στο κοινό, ως βασικούς χαρακτήρες, νεαρούς φοιτητές σε κολλέγιο. Στην πορεία, οι φοιτητές μεγάλωσαν, συνέχισαν τη ζωή τους ως ενήλικες, πλαισιώθηκαν από ακόμα μεγαλύτερο cast και οι αναγνώστες συνέχισαν να παρακολουθουν τη ζωή τους, που, στην πραγματικότητα, είναι μια σκωπτική ματιά στη δική του ζωή. Ο κόσμος του strip αποτελεί μια αντανάκλαση της αμερικανικής κοινωνίας. Στις σύντομες ιστορίες του, αποτυπώνονται προβληματικές της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, καθώς οι χαρακτήρες αντιστοιχούν σε ανθρωπότυπους της κοινωνικής πραγματικότητας.

Αναμενόμενο είναι, φυσικά, ένα τέτοιο σατιρικό comic strip να καταπιάνεται και με την πολιτική σκηνή, τόσο των ΗΠΑ όσο και τη διεθνή. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, διεθνή γεγονότα, πολιτικές αποφάσεις σε νομοθετικό επίπεδο πολιτειών ή/και του κράτους και πολιτικές φιγούρες, σχολιάστηκαν πολλάκις σε αυτήν την πεντηκονταετή πορεία των δημοσιεύσεων. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι φορές, που το strip έπεσε θύμα λογοκρισίας, είτε με τη διόρθωση, είτε με την απόσυρση, ή και με την άρνηση δημοσίευσής του από εφημερίδες. Το παραπάνω αποδεικνύει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πόσο επιτυχημένη ήταν η στόχευση και η σάτιρα.

Η επισκόπηση των strips του Turdeau προσφέρει στον αναγνώστη μια συνοπτική, καυστική και ευχάριστη παρουσίαση της ιστορίας των τελευταίων πενήντα χρόνων, η οποία, ταυτόχρονα, είναι τόσο ακριβής, που ακόμα και ο πρόεδρος Ford χαρακτήρισε το DOONESBURY ως ένα από τα βασικότερα Μέσα ενημέρωσης. Το strip, πέντε χρόνια αφού άρχισε να κυκλοφορεί, βραβεύτηκε και με Pulitzer και ήταν το πρώτο strip στο οποίο απονεμήθηκε ποτέ το βραβείο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απόδειξη της αξίας του είναι η επί τόσα έτη συνεχής δημοσίευσή του.

Το DOONESBURY διαβάζεται από κάθε γενιά με τον ίδιο ευχάριστο τρόπο, αποτελεί συχνά μια πανέξυπνη σάτιρα και σίγουρα, παρά τις κριτικές που δίκαια μπορεί να δεχτεί, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αξία του ως ένα κοινωνικοπολιτικά αιχμηρό και πάντα φρέσκο strip, που θα ήθελε να διαβάζει στην καθημερινή εφημερίδα του.

#25 #24 #23 #22 #21