Top 50 Newspaper Comic Strips

25-21: Lulu baked lasagna for Hagar and Mike
22

Little Lulu

1935-1969Writer/ArtistsMarge, Woody Kimbrell, Roger Armstrong, Ed NozfigerSaturday Evening Post, Chicago Tribune Syndicate

Στις 23 Φεβρουαρίου 1935, μία γυναίκα δημιουργός διαδέχτηκε έναν βετεράνο δημιουργό στο περιοδικό THE SATURDAY EVENING POST, με ένα strip το οποίο είχε πρωταγωνιστή, αντί για ένα μικρό αγοράκι, που ήταν η νόρμα της εποχής, ένα μικρό κοριτσάκι. Το όνομά της ήταν Lulu Moppet και έγραψε ιστορία.

Η Marjorie Henderson Buell (Marge) σχεδίαζε από μικρή και στην ηλικία των 16 ετών ξεκίνησε να δημοσιεύει δουλειές της σε εφημερίδες και περιοδικά, ξεκινώντας από τοπικά, της Φιλαδέλφειας, όπως το PUBLIC LEDGER, φτάνοντας μέχρι το LIFE. Το πρώτο της comic strip ήταν το THE BOY FRIEND, το 1925-1926, ενώ ακολούθησαν και άλλα, πάντα με πρωταγωνιστές θηλυκά. Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να αντικαταστήσει το HENRY του Carl Anderson, δέχτηκε δημιουργώντας τη Little Lulu.

Η Μικρή Λουλού έμπλεκε σε καθημερινές ή φανταστικές καταστάσεις, ξεγλιστρώντας πάντα με πραγματικά ευφάνταστους τρόπους. Αυτό που έκανε τη Lulu να ξεχωρίσει από άλλα strips με πρωταγωνιστές παιδάκια, ήταν μεν η θηλυκή τσαχπινιά, μαζί με τα καπρίτσια της, αλλά και οι καλογραμμένες ιστορίες της, οι οποίες αρκετές φορές προσφέρουν πολυεπίπεδη ανάγνωση. Είναι ο ορισμός του comic strip για όλες τις ηλικίες και φύλα, γι’αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που συνεχίστηκε μέχρι το 1947, και επανήλθε δριμύτερη το 1950, ως καθημερινό strip του συνδικάτου της CHICAGO TRIBUNE και NEW YORK TIMES, μέχρι το 1969.

Στην Ελλάδα τη Μικρή Λουλού τη γνωρίσαν αρκετές γενιές αναγνωστών, μέσα από τα comics της Dell/Gold Key, τα οποία αρχικά εξέδιδε η Ατλαντίς από το ’50, βγάζοντας και ομώνυμη σειρά το 1987, ενώ από το 1997 μέχρι και το 2010, πήρε τα δικαιώματα και έβγαζε διάσπαρτα εκδόσεις η Modern Times. Επίσης, αρκετοί είχαμε δει επεισόδια στο Star Channel από το Καναδεζο-Αμερικανικό THE LITTLE LULU SHOW.

Όσον αφορά το σύμπαν των χαρακτήρων, η Lulu ζει σε μία μικρογραφία της μικρομεσαίας κοινωνίας των Η.Π.Α., εντός μιας κωμόπολης, στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Είναι η αρχηγός της μικρής ομάδας των κοριτσιών της γειτονιάς, τα οποία έχει βάλει στο μάτι η “συμμορία” των αγοριών, με αρχηγό τον ευτραφή Joe (μετέπειτα Tubby Tompkins), που μπλέκουν συνεχώς σε αυτοκαταστροφικές καταστάσεις, παρασέρνοντας τα κορίτσια, αλλά και όποιον ενήλικο βρεθεί στον διάβα τους. Η επίλυση έρχεται σχεδόν πάντα από τη Lulu, που, σαν άλλος Σολομώντας, βρίσκει τη χρυσή τομή, προκαλώντας προσωρινά τον θαυμασμό, καθώς η ανθρωπότητα ποτέ δεν εκτιμά πραγματικά τα έξυπνα και εύστροφα άτομα.

Ναι, είναι πολύ πιο πνευματώδες από τους Ντένις τους όχι και τόσο τρομερούς και περιμένει να την ανακαλύψετε, παρέα με τις νέες γενιές και όχι μόνο.

#25 #24 #23 #22 #21