Top 50 Newspaper Comic Strips

25-21: Lulu baked lasagna for Hagar and Mike
21

Tarzan

1929-1937Writer/ArtistHal FosterUnited Feature Syndicate

O Foster θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του adventure strip, καθώς το TARZAN του, που έκανε το ντεμπούτο του το 1929, αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα του είδους. Αν και ο δημιουργός έμεινε στην ιστορία των comics κυρίως για το μυθικό PRINCE VALIANT, το TARZAN δεν παύει να παραμένει επάξια, έως και τις ημέρες μας, ένα απαράμιλλο έργο τέχνης, που επηρέασε γενιές και γενιές μεταγενέστερων δημιουργών, όχι μόνο στον τρόπο που θα απεικόνιζαν τον βασιλιά της ζούγκλας, αλλά και όσον αφορά στη δημιουργική διαδικασία αυτή καθεαυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από μικρή ηλικία, ο Foster είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη φύση, ενώ είχε μάθει να κυνηγά και να ψαρεύει. Αυτή η κατανόηση της άγριας φύσης, μαζί με το μοναδικό του ταλέντο, ήταν που δημιούργησαν (και) στο εν λόγω strip ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που λίγοι καλλιτέχνες κατάφεραν να πλησιάσουν μετέπειτα (όπως ο Burn Hogarth ή ο Russ Manning).

Παρ’ όλο που το TARZAN του Edgar Rice Burroughs ήταν η πρώτη του δουλειά σε strip – πόσο εξωπραγματικό φαντάζει αυτό – μιας και πριν από αυτό είχε ασχοληθεί, για κάποια χρόνια, αποκλειστικά με τη διαφήμιση, ξεχώρισε αμέσως χάρη στη μοναδική ισορροπία μεταξύ μαύρου και άσπρου, τη μοναδική κίνηση και την τέλεια ανατομίας τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Εξίσου σημαντική, όμως, ήταν και η μοναδικότητα του Foster στο να αποδίδει, μέσα από το σχέδιο του, στοιχεία που έκαναν τους χαρακτήρες του μοναδικούς. Ειδικότερα στον δικό του Tarzan, μπορούμε να διακρίνουμε, πέρα από τον άνθρωπο που μεγάλωσαν οι πίθηκοι της ζούγκλας, και έναν άνθρωπο που αποπνέει μια μεγαλοπρέπεια, όντας όμως ταυτόχρονα συμπονετικός.

Η ζωή, όμως, επιφύλασσε ένα από τα γνωστά άσχημα παιχνίδια της σε αυτόν τον μεγάλο δημιουργό. Εξαιτίας μιας παρατεταμένης αναισθησίας σε μια εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, έπαθε αμνησία και δεν θυμόταν πλέον τις δημιουργίες του. Σβήστηκαν, έτσι, από τη μνήμη του έργα που ακόμα και μετά από σχεδόν έναν αιώνα, όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για μια μεγάλη μερίδα του κοινού των comics και γενικότερα των τεχνών.

#25 #24 #23 #22 #21