Top 50 Newspaper Comic Strips

20-16: Andy, Mutt and Jeff dreamt of a rarebit wizard
19

Dream Of The Rarebit Fiend

1904-1925Writer/ArtistWinsor McCayNew York Herald

Πιθανότατα, κάποια στιγμή, έχουμε υπάρξει θύματα δυσπεψίας κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Εκείνο το τελευταίο κομμάτι πίτσας, ή το λουκανικάκι που ήταν μεγάλο κρίμα να το αφήσουμε μόνο του στο πιάτο. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες του DREAM OF THE RAREBIT FIEND του Winsor McCay, ενός ολοσέλιδου comic strip που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου του 1904, οι οποίοι πλήρωσαν το τίμημα της λαιμαργίας τους, συγκεκριμένα της κατανάλωσης welsh rarebit, μιας φέτας ψημένου ψωμιού με επικάλυψη λιωμένου τυριού. Μόνο που οι παρενέργειες δεν περιορίζονταν στη στομαχική χώρα, αλλά επεκτείνονταν και στο μυαλό, προκαλώντας περίεργα όνειρα, οδηγώντας σε μετάνοια της πράξης.

Ουσιαστικά, το DREAM OF THE RAREBIT FIEND είναι ο αντίποδας του δημοφιλούς strip LITTLE NEMO του ίδιου δημιουργού. Το κοινό σημείο συνάντησης και των δυο, δεν είναι άλλο από τον κόσμο των ονείρων. Ενώ, όμως, το NEMO είχε ένα παιχνιδιάρικο, περιπετειώδες ύφος, με σταθερούς χαρακτήρες, και απευθυνόταν κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, το συγκεκριμένο comic strip που παρουσιάζουμε εδώ, ακολουθεί μια πιο ενήλικη ρότα, με νέους κάθε φορά πρωταγωνιστές.

Τα όνειρα εδώ είναι ανησυχητικά, εξαρτώμενα από την ψυχή του εκάστοτε χαρακτήρα, φανερώνοντας τα άγχη, τους φόβους, τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού του, και γενικότερα πράγματα που ζητούν επιτακτικά το κρύψιμο κάτω από το χαλάκι. Εξάλλου, δεν είχαν περάσει παρά λίγα χρόνια από τότε που οι ψυχαναλυτικές θεωρίες του Sigmund Freud είχαν έλθει στο προσκήνιο, προκαλώντας αναβρασμό και συζητήσεις, καθώς και η έκδοση του έργου του THE INTERPRETATION OF DREAMS το 1899, με την εικασία πιθανής επιρροής του στον McCay, παρά το γεγονός ότι η έκδοσή του στην αγγλική γλώσσα έγινε εννιά χρόνια μετά την έναρξη του strip, το 1913. Οπότε, μάλλον μπορούμε να μιλάμε για μια τυχαία σύμπτωση, ένα zeitgeist που άγγιξε δυο διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ως δημιουργός, ο Winsor McCay ήταν ευρηματικός. Μπορεί η συγκεκριμένη πτυχή της Ένατης Τέχνης να βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το πειραματιστεί με την σελίδα, το στήσιμο και τη ροή των σύντομων ιστοριών του, έχοντας πάντα μια χαρακτηριστική λεπτή και ακριβή γραμμή. Σίγουρα, όλα τα παραπάνω δεν είναι στο επίπεδο που έφτασε στο LITTLE NEMO μετά από λίγα χρόνια, όμως είναι ολοφάνερες οι προθέσεις του και η διάθεση του για πρόοδο. Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει και πρόδρομο του σουρεαλιστικού κινήματος, το οποίο αγάπησε και αυτό τα όνειρα και το ασυνείδητο, καθώς το συγκεκριμένο κίνημα γεννήθηκε στην Ευρώπη και μετά την λήξη του καταστροφικού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανεξαρτήτως αν ο McCay ήταν μπροστά από την εποχή του ή όχι, πάντως, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως το DREAM OF THE RAREBIT FIEND αξίζει την προσοχή σας και με το παραπάνω.

#20 #19 #18 #17 #16