Top 50 Newspaper Comic Strips

20-16: Andy, Mutt and Jeff dreamt of a rarebit wizard
18

Sky Masters Of The Space Force

1958-1961WritersJack Kirby, Dick Wood, Dave WoodArtistsJack Kirby, Wally WoodGeorge Matthew Adams Service

To 1958, είχε ζητηθεί από τον τότε editor της DC, Jack Schiff, ένα comic επιστημονικής φαντασίας, που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε ημερήσιο comic strip για να δημοσιεύεται στις εφημερίδες των ΗΠΑ. Η χρονιά που συνέβη αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, μιας και η εκτόξευση του Sputnik, μόλις το περασμένο έτος, από τη Σοβιετική Ένωση, είχε ξεκινήσει έναν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ για την κατάκτηση του διαστήματος, που πέρα από τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις, κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρων των Αμερικάνων.

Ο Schiff στράφηκε στον Jack Kirby και εκείνος, με τη σειρά του, επικοινώνησε με τον Wally Wood, έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές sci-fi comics, για να αναλάβει το μελάνωμα του strip. Τα πρώτα μέρη του strip είχαν γραφτεί από τους αδελφούς Dick και Dave Wood (απλή συνωνυμία με τον Wally) αλλά εν συνεχεία τη συγγραφή συνέχισε ο Kirby μαζί με τον Dave. Ουσιαστικά, ο Kirby ξαναδούλεψε πάνω στο strip SPACE BUSTERS, που είχε δημιουργήσει λίγους μήνες πριν μαζί με τον Dave Wood, αλλά δεν είχαν καταφέρει να το πουλήσουν σε κάποια εφημερίδα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι, περίπου ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του strip, ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ Kirby και Schiff για κάποια ποσοστά που δικαιούταν ο δεύτερος. Τότε, ο Wood αποχώρησε από το strip και τα μελάνια ανέλαβε ο Dick Ayers. Οι αναγνώστες, όμως, ακόμα και σήμερα, έχουν την εντύπωση ότι ο Wally Wood έκανε τα μελάνια καθ’ όλη τη διάρκεια του strip, γιατί σε αυτό υπήρχαν πάντοτε οι υπογραφές Kirby/Wood, όμως το συγκεκριμένο “Wood” είχε να κάνει με τον Dave, τον συν συγγραφέα της σειράς.

Στο αισθητικό/σχεδιαστικό κομμάτι, τώρα, το διάστημα δεν φάνταζε ποτέ τόσο απόμακρα όμορφο και παράξενο, όσο σε αυτή την απόδοση του από δύο “ιερά τέρατα” των comics. Οι ιστορίες, σε μια εποχή που δεν γνωρίζαμε και τόσα πολλά για το διάστημα, προσπαθούσαν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αληθοφανείς και επιστημονικά συνεπείς, χωρίς όμως αυτό να αφαιρεί το στοιχείο της περιπέτειας και του φανταστικού. Άλλωστε, αυτό είναι το στοιχείο που τις κάνει να διαβάζονται ευχάριστα ακόμα και σήμερα.

Βέβαια, ίσως και όλα τα παραπάνω να μην έχουν και ιδιαίτερη σημασία και πιθανόν να αρκούσε μόνο να αναφέρουμε το εξής: Jack Kirby και Wally Wood.

#20 #19 #18 #17 #16