Top 50 Newspaper Comic Strips

20-16: Andy, Mutt and Jeff dreamt of a rarebit wizard
16

Mutt And Jeff

1907-1932Writer/ArtistBud FisherKing Features Syndicate

Ένα από τα μακροβιότερα comic strips στην ιστορία του Μέσου, ξεκίνησε να δημοσιεύεται περισσότερο από έναν αιώνα πριν, το 1907. Ο δημιουργός του, Βud Fisher, έμεινε στο τιμόνι μέχρι το 1932, οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Al Smith.

O θρύλος θέλει το MUTT AND JEFF να είναι το πρώτο καθημερινό newspaper strip και αυτό χάρη στην σκέψη του Fischer να αποφασίσει να αξιοποιήσει τον περιορισμένο χώρο για comic strips στις εφημερίδες, δημοσιεύοντας καθημερινές σύντομες ιστορίες με τους ίδιους χαρακτήρες, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, μια συνέχεια στο strip. Ωστόσο, η ιδέα αυτή είχε δοκιμαστεί και από άλλους πριν ο Fischer την καθιερώσει, πλην όμως, τo συγκεκριμένο strip έμελε να είναι εκείνο που θα έμενε στη ιστορία για την επιδραστική αυτή ευρηματικότητα.

Οι ιστορίες των δυο βασικών χαρακτήρων, Mutt και Jeff, είναι σύντομες κωμικές περιπέτειες, όπου οι ίδιοι ή οι δευτερεύοντες χαρακτήρες εμπλέκονται σε παράδοξα γεγονότα ή παρεξηγήσεις. Διαβάζοντας τις ιστορίες αυτές, ακόμα και σήμερα μπορούμε να διασκεδάσουμε με το παράδοξο περιεχόμενό τους. Eίναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η δουλειά του Bud Fisher άσκησε τόσο μεγάλη επιρροή, δημιουργώντας, επί της ουσίας, αυτό το είδος. Το χιούμορ, το οποίο παραμένει φρέσκο σε πολλές από τις ιστορίες, δεν είναι το μόνο στοιχείο της σειράς που την κάνει αξιόλογη. Οι βασικοί χαρακτήρες, κουτοπόνηροι και ευρηματικοί, αφελείς και επιτήδειοι, δημιουργούν μια συνθήκη σύνδεσης με τον αναγνώστη, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τη συνέχεια κάθε διαφορετικής περιπέτειας. Η αρχική ιδέα της σύνδεσης των περιπετειών των ηρώων με τις τοπικές ειδήσεις, ενίσχυσε την εμπλοκή του κοινού με το project.

Το στίγμα του έργου του Fisher ήταν αυτό που οι συνεχιστές του προσπάθησαν να μιμηθούν. Η μακρά συνέχεια του strip οφείλεται, εν πολλοίς, στην αρχική του διάρθρωση, που το ακολούθησε ως το τέλος των ημερών του. Η επιδραστικότητά του, δε, είναι εμφανής μέχρι και σήμερα σε όλη την ποπ κουλτούρα, καθώς συχνά συναντώνται αναφορές στο εν λόγω comic.

#20 #19 #18 #17 #16