Top 50 Newspaper Comic Strips

15-11: Terry, does spinach grow on planet Mongo?

Ορισμένα από τα πλέον κλασικά comic strips όλων των εποχών, βρίσκονται συγκεντρωμένα σε αυτή την πεντάδα! Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος προέβλεπε πως ΚΑΙ τα πέντε αυτά strips θα βρίσκονταν εκτός δεκάδας, οι περισσότεροι θα τον περνούσαν για τρελό…

15

Terry And The Pirates

1934-1946Writer/ArtistMilton CaniffChicago Tribune Syndicate

Το TERRY AND THE PIRATES είναι ένα από τα καλύτερα, διασημότερα, αλλά και μακροβιότερα action/adventure strips όλων των εποχών, αλλά και αυτό που έκανε διάσημο τον θρυλικό Milton Caniff, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς στην Ιστορία της 9ης Τέχνης.

Ο Caniff είχε δημιουργήσει, το 1933, το adventure/fantasy strip DICKIE DARE και μέσα σε δύο χρόνια πρόλαβε να κάνει τόσο καλό όνομα, που το Chicago Tribune New York News Syndicate του ζήτησε να δημιουργήσει ένα νέο strip για λογαριασμό τους. Η ανάθεση ήταν αρκετά συγκεκριμένη. Έπρεπε να είναι ένα action/adventure strip (που ήταν το δυνατό σημείο του Caniff) και οι περιπέτειες να λαμβάνουν χώρα στην Άπω Ανατολή, που – ειδικά εκείνη την εποχή – περικλειόταν από ένα πέπλο μυστηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν το TERRY AND THE PIRATES, ένα strip που ξεκίνησε το 1934 και ολοκληρώθηκε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, το 1973.

Πρωταγωνιστής του strip είναι ο Terry Lee, ένα νεαρό αγόρι που βρέθηκε στην Κίνα να συνοδεύει το μέντορά του και συγγραφέα, Pat Ryan, σε αναζήτηση ενός χαμένου χρυσωρυχείου. Αυτό το δίδυμο νεαρού αγοριού και συγγραφέα/μέντορα ήταν αντιγραφή της φόρμουλας του DICKIE DARE. Από εκεί, θα ακολουθήσουν αμέτρητες περιπέτειες, θα γνωρίσουν πολλούς άλλους χαρακτήρες που θα τους συντροφεύσουν (Connie, Big Stoop), αλλά και αντιπάλους όπως η Dragon Lady. Σε αντίθεση με άλλα strips, ο χαρακτήρας του Terry μεγάλωνε όσο περνούσαν τα χρόνια και έφτασε να είναι πιλότος του Αμερικανικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι περιπέτειες του Terry δεν περιορίστηκαν στις σελίδες των εφημερίδων, αλλά επεκτάθηκαν στο ραδιόφωνο, καθώς και στη μικρή και μεγάλη οθόνη, με αντίστοιχα σίριαλ, δείγμα της επιτυχίας του. Ο Caniff έμεινε στον τίτλο μέχρι το 1946, όταν και αποχώρησε, ώστε να δημιουργήσει ένα strip που θα ανήκε στον ίδιο. Αυτό δεν ήταν άλλο από το STEVE CANYON, που είδαμε στο #34 αυτού του Top 50.

Μπορεί το TERRY AND THE PIRATES να έχει εξαφανιστεί από τις σελίδες των εφημερίδων, ο θρύλος του όμως ζει και – αναμφισβήτητα – η θέση που του αρμόζει είναι ανάμεσα στα κορυφαία comic strips όλων των εποχών.

#15 #14 #13 #12 #11