Top 50 Newspaper Comic Strips

15-11: Terry, does spinach grow on planet Mongo?
14

Rip Kirby

1946-1956WriterWard GreenArtistAlex RaymondKing Features Syndicate

Δεν ξέρω αν το RIP KIRBY του Alex Raymond είναι το κορυφαίο αστυνομικό comic strip όλων των εποχών, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος πως…

ΟΚ, ξέρετε κάτι; Αρκετά με τις “ευγενικές” τοποθετήσεις! Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα… Το RIP KIRBY του Alex Raymond είναι ΣΙΓΟΥΡΑ το καλύτερο αστυνομικό (crime/detective/spy/etc.) comic strip όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν κοντά στο δεύτερο! Τόσο επειδή οι ιστορίες του είναι ιδιαίτερα καλογραμμένες, με ενδιαφέροντα plots, πανέξυπνες ανατροπές και εξαιρετικούς διαλόγους, όσο και επειδή το artwork είναι απλά ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλό!

Ο Alex Raymond είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους illustrators στην Ιστορία της 9ης Τέχνης και εδώ βρίσκεται σε top φόρμα. Μπορεί το περίτεχνο crosshatching και οι λεπτές, αραχνοϋφαντές γραμμές, στις οποίες μας είχε συνηθίσει στο FLASH GORDON, να απουσιάζουν, αλλά στα καρέ του RIP KIRBY έχουμε heavy blacks, έχουμε negative space, έχουμε οικονομία και άριστη τεχνική. Έχουμε, επίσης, τις συνήθεις άριστα σχεδιασμένες φιγούρες, τα υπέροχα backgrounds και το αλάνθαστο drapering, αλλά περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, έχουμε μαεστρικό storytelling. Οι εναλλαγές μεταξύ των panels, η χρήση του gutter, οι συνθέσεις, τα αφηγηματικά τρικ, όλα δωσμένα με αριστουργηματικό τρόπο, στην υπηρεσία μιας ήδη εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιστορίας.

Είχα γράψει σε προηγούμενο listing (για το SECRET AGENT X-9), ότι στα comics του Alex Raymond η ιστορία δεν παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο το πως έχει επιλέξει να τα εικονογραφήσει ο καλλιτέχνης. Ο Raymond είναι τόσο εντυπωσιακά καλός σχεδιαστής, που αυτό ισχύει, σε ένα βαθμό, και εδώ. Παρ’ όλα αυτά, το RIP KIRBY διαβάζεται ευχάριστα ακόμα και ανεξάρτητα από το artwork, και θα διαβαζόταν εξίσου ευχάριστα ακόμα και αν το σχεδίαζε κάποιος πολύ κατώτερος σχεδιαστής. Μπορεί να μην ήταν αριστούργημα και να μην καταλάμβανε υψηλές θέσεις σε τέτοια top, αλλά θα παρέμενε ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό ανάγνωσμα.

Ένα strip που χαίρεσαι να το διαβάζεις και απολαμβάνεις να το βλέπεις. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

#15 #14 #13 #12 #11