Top 50 Newspaper Comic Strips

15-11: Terry, does spinach grow on planet Mongo?
13

Gasoline Alley

1918-1959Writer/ArtistFrank KingChicago Tribune Syndicate

Το GASOLINE ALLEY ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου του 1918, με κεντρικό θέμα του μια παρέα αντρών που κατοικούν στην ομώνυμη πόλη και την ενασχόληση τους με την τελευταία λέξη της τότε μοντέρνας τεχνολογίας στις μετακινήσεις, το αυτοκίνητο, με τον Walt Wallet να είναι ένας από τους βασικότερους χαρακτήρες της παρέας. Όμως, η παραπάνω κατεύθυνση του comic strip, σύντομα θα άλλαζε.

Στο strip που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1921, ο Walt ανακάλυψε ένα παρατημένο βρέφος στο κατώφλι του σπιτιού του. Παρά το γεγονός ότι ήταν ανύπαντρος, αποφάσισε να κρατήσει το μωρό αυτό, το οποίο το ονόμασε Skeezix, και να το αναθρέψει σαν να ήταν δικό του. Θα περίμενε κανείς ότι η συνέχεια θα ήταν κάπως προβλέψιμη, με τον Walt να προσπαθεί να μεγαλώσει τον Skeezix, εντός πολλών κωμικών και δραματικών καταστάσεων, δίχως ουσιαστικά ο χρόνος να αφήνει πάνω τους τα ίχνη του. Ή κι αν τα άφηνε, αυτά να ήταν μικρά και ανεπαίσθητα και σίγουρα να μην εμφανίζονται με την ίδια ταχύτητα όπως στον κανονικό, δικός μας κόσμο. Σταθερότητα, Εγκιβωτισμός σε ένα άχρονο περιβάλλον, όπως στα περισσότερα strips.

Ό Frank King, όμως, είχε άλλη άποψη για αυτό το θέμα. Ο χρόνος θα είχε την ίδια επίδραση στους χαρακτήρες, όπως και σε κάθε άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, ο Walt δεν παρέμεινε παγιδευμένος σε μια ηλικία, γνώρισε την Phyllis Blossom, την παντρεύτηκε, έκανε παιδία και έζησε μια εικονικά κανονική ζωή. Παρομοίως, ο Skeezix και αυτός μεγάλωσε, ακολουθώντας ανάλογα βήματα στη χάρτινη ζωή του. Η ποιότητα του GASOLINE ALLEY, όμως, δεν εξαντλείτε στο παραπάνω ευφυές εύρημα. Αν υπάρχει κάτι που διανθίζει τις ιστορίες που εξελίσσονται, είτε αυτές είναι δραματικές, είτε κωμικές, με υπερβολές και μη, δεν είναι άλλο από μια αίσθηση αγνής και κάπως αθώας γλυκύτητας. Μια γλυκύτητα που διαποτίζει τόσο την γραμμή του King, που χαρακτηρίζεται από λεπτότητα, δίχως να κάνει εκπτώσεις στις λεπτομέρειες, όσο και τις ιστορίες, που παραμένουν γειωμένες σε μια οικεία πραγματικότητα, αυτή της οικογενειακής, μικροαστικής ζωής και κυρίως της πατρότητας.

Αν αξίζει να σταθούμε κάπου λίγο παραπάνω, όσον αφορά στην σύντομη αυτή αναφορά μας στο ιστορικό αυτό comic strip, δεν είναι παρά στα Sunday pages του. Οι κυριακάτικες, ολοσέλιδες ιστορίες του, είναι το πεδίο όπου ο King απελευθέρωσε πλήρως την φαντασία και το ταλέντο του, δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης. Σε αυτές τις ιστορίες, που ήταν εκτός σειράς σε σχέση με το καθημερινό strip και έτσι ήταν ικανές να σταθούν αυτόνομες, ο King φανέρωσε την αγάπη του για την φύση, πειραματίστηκε με την ροή της αφήγησης από panel σε panel και το μόνο όριο που διακρίνεται, είναι αυτό που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του.

Πραγματικά, αν αγαπάτε το Μέσο αυτό, αναζητήστε τα Sundays του GASOLINE ALLEY και απολαύστε τα.

#15 #14 #13 #12 #11