Top 50 Newspaper Comic Strips

15-11: Terry, does spinach grow on planet Mongo?
12

Flash Gordon

1934-1944WritersAlex Raymond, Don MooreArtistAlex RaymondKing Features Syndicate

“Πολύ γρήγορος! Σαν τον Flash Gordon!”

Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από τους φανατικούς των comics έχουμε ακούσει αυτή την ατάκα και μας έχει προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα, μα πάνω απ’ όλα την ασυγκράτητη επιθυμία να πεταχτούμε, με υψωμένο δάκτυλο και όλη την ξερολίαση που έχουμε μαζεμένη, και να φωνάξουμε: “Ξέρετε ο ήρωας που είναι γρήγορος δεν είναι ο…”

Αν, πάντως, αποδεικνύει κάτι αυτό το χαριτωμένο περιστατικό, είναι ότι, ακόμα και στη χώρα μας, ο Flash Gordon είναι ένα γνώριμο όνομα, ακόμα και στους εντελώς άσχετους με το αντικείμενο. Για τους μυημένους, είναι ένας από τους διασημότερους χαρακτήρες που ξεπήδησαν από τις σελίδες των comics και το strip του ένα από τα καλύτερα, αλλά και σημαντικότερα, στην Ιστορία.

Ο ανταγωνισμός είναι μια πανίσχυρη δημιουργική δύναμη και ήταν αυτή η δύναμη που οδήγησε και στην εμφάνιση του FLASH GORDON, όταν το ιστορικό King Features Syndicate αναζητούσε μια απάντηση στο δημοφιλές strip BUCK ROGERS. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας αυτό το έργο ήταν ο Alex Raymond. Έτσι, δημιουργήθηκε η γνώριμη ιστορία με τον Dr. Hans Zarkov να απαγάγει τον αθλητή Flash Gordon και τη Dale Arden και με το διαστημόπλοιο που έχει φτιάξει να ταξιδεύουν στον πλανήτη Mongo, για να αντιμετωπίσουν τον Ming the Merciless. Η ιστορία είναι μια ωραία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αλλά, κακά τα ψέματα, η τεράστια δύναμη του stip είναι το καταπληκτικό σχέδιο του Raymond.

Ο Raymond, μαζί με τον έτερο θρύλο των newspaper strips, Hal Foster, είναι οι κύριοι προπάτορες της σχολής του, λεγόμενου, ρεαλιστικού σχεδίου, του οποίου, προσωπικά, είμαι λάτρης. Κύρια χαρακτηριστικά του, οι καθαρές γραμμές, η έμφαση στη λεπτομέρεια και η τεχνική αρτιότητα, που δίνουν ένα αποτέλεσμα ολοζώντανο και καθόλου αποστειρωμένο. Κάποιοι από τους κορυφαίους επιγόνους αυτής της σχολής είναι οι Russ Manning, Al Williamson, και Mark Schultz.

Η μεγάλη επιτυχία του strip, οδήγησε στη μεταφορά των περιπετειών του Flash Gordon και σε άλλα Μέσα, όπως τα ραδιοφωνικά και κινηματογραφικά serials (τα τελευταία αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης για το STAR WARS), τηλεοπτικές σειρές (τόσο live action, όσο και animated) και φυσικά την αγαπημένη cult κινηματογραφική ταινία του 1980, με το φοβερό soundtrack των Queen.

Μπορεί, λοιπόν, ο Flash Gordon να μην είναι τόσο γρήγορος όσο ο… συνονόματος του Scarlet Speedster, αλλά παραμένει ένας από τους διασημότερους ήρωες και το strip του ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών.

#15 #14 #13 #12 #11