Top 50 Newspaper Comic Strips

15-11: Terry, does spinach grow on planet Mongo?
11

Thimble Theatre (Popeye)

1919-1938Writer/ArtistE.C. SegarKing Features Syndicate

Το THIMBLE THEATRE του E.C. Segar ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1919, στην εφημερίδα New York Journal, αντικαθιστώντας το Midget Movies του Ed Wheelan. Το strip ήταν έτσι δομημένο, ώστε κάθε ιστορία του να παρουσιάζεται με έναν θεατρικό τρόπο (εξ ου και ο τίτλος του). Αρχικά το THIMBLE THEATRE περιστρεφόταν γύρω από την Olive Oyl (κυρίως), την οικογένεια της και το αγόρι της, τον Harold Hamgravy και τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του δεν ήταν και ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιεύεται μόνο σε 12 εφημερίδες, αριθμός πολύ μικρός για τα στάνταρ της εποχής.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν εντυπωσιακά προς το καλύτερο, με την εμφάνιση του Popeye στην 10η επέτειο του strip, το 1929. Το ναυτάκι με τα ατσάλινα μπράτσα ήταν τόσο δημοφιλές ανάμεσα στους αναγνώστες, ώστε ο δημιουργός άλλαξε τον τίτλο του strip σε THIMBLE THEATRE FEATURING POPEYE THE SAILOR. Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, το σύμπαν του strip θα εμπλουτιστεί, καθώς θα προστεθούν και άλλοι χαρακτήρες, όπως, ο J. Wellington Wimpy, με την ιδιαίτερη αδυναμία στα hamburger και την κλασική ατάκα του “I’ll gladly pay you Tuesday for a hamburger today”, και ο μικρός Swee’Pea, δύο χαρακτήρες που το ελληνικό κοινό γνώρισε σαν Πόλντο και Ρεβυθούλη, αντίστοιχα.

Το strip συνδύαζε, με μοναδικό τρόπο, πραγματικά με φανταστικά μέρη και γεγονότα, και παρ’ όλο που σε αρκετές περιπτώσεις, αν και ξεκαρδιστικά κωμικό, ήταν αρκετά βίαιο για την εποχή του, είχε μεγάλη απήχηση στο αμερικάνικο κοινό, που την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης έψαχνε απεγνωσμένα λίγες στιγμές γέλιου για να ξεφύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα της καθημερινότητάς του.

#15 #14 #13 #12 #11