Top 50 Newspaper Comic Strips

10-6: Mickey's bizarre trip from Camelot to the Okefenokee Swamp
9

Pogo

1948-1975Writer/ArtistWalt KellyPost-Hall Syndicate

Το POGO αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις στην ιστορία των αμερικανικών comic strips. Και αυτό γιατί ο Walt Kelly κατασκεύασε έναν υπέροχο κόσμο Disney-ικης επιρροής, κάνοντας, παράλληλα, έντονη πολιτική σάτιρα. Και είναι αυτή η αντίφαση των χαριτωμένων, παιχνιδιάρικων ζώων, που ζουν ανέμελες ζωές, ενώ, συγχρόνως, ο δημιουργός τους σχολιάζει με χιούμορ όλα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο, που καθιστά το strip ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα διαβάσετε ποτέ στη ζωή σας.

Ο Walt Kelly είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως animator στη Disney, όπου και παρέμεινε από το 1936 ως το 1941, και στη συνέχεια μεταπήδησε στη Dell Comics. Κατά την θητεία του εκεί, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ο Pogo και ο Albert, ένα πόσουμ κι ένας αλιγάτορας, που τα επόμενα χρόνια θα εξελίσσονταν σε δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους comic χαρακτήρες των ΗΠΑ.

Από τις σελίδες των comics, οι ήρωες του Kelly μεταπήδησαν, το 1948, στις εφημερίδες και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1975, ενώ ο δημιουργός τους, μετά από διάφορα προβλήματα υγείας, απεβίωσε το 1973. Στα 27 χρόνια που δημοσιευόταν το strip, όμως, ο Pogo και η παρέα του χάρισαν στους αναγνώστες πλήθος σπουδαίων ιστοριών. Και μπορεί η γλώσσα του strip, λόγω της έντονης νότιας προφοράς και των πολλαπλών ιδιαιτεροτήτων της γραφής του Kelly, να κάνει ελαφρώς πιο δύσκολη την ανάγνωση για όλους εμάς που δεν γεννηθήκαμε στις ΗΠΑ, αλλά ο χρόνος που θα επενδύσει κανείς για να εξοικειωθεί με αυτή, είναι βέβαιο πως δεν θα πάει χαμένος, αφού οι απολαυστικοί διάλογοι είναι σίγουρο πως θα τον αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να λατρέψει στο POGO. Από το εξαιρετικά λεπτομερές σχέδιο, που δεν παραπέμπει στο μέσο strip, μέχρι το άκρως απολαυστικό cast των χαρακτήρων, και από εκεί στα ξεκαρδιστικά συγγραφικά ευρήματα και την πολιτική σάτιρα με ξεκάθαρα προοδευτική πολιτική κατεύθυνση, ο βάλτος του Walt Kelly παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα strips όλων των εποχών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι Bill Watterson και Jeff Smith το θεωρούν μία από τις βασικότερες επιρροές τους, ούτε πως ο Alan Moore αφιέρωσε το τεύχος #32 του SWAMP THING στους χαρακτήρες του Walt Kelly. Το POGO έχει την απίστευτη ικανότητα να μιλάει με αφοπλιστική απλότητα για τα πιο σοβαρά πράγματα (από τον Μακαρθισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι τη σκληρότητα των καθεστώτων του “υπαρκτού σοσιαλισμού”) και να ασκεί εύστοχη κριτική χωρίς να χάνει ούτε για λίγο το χιούμορ του.

Είναι αστείο, εθιστικό στην ανάγνωση και πετυχαίνει να μας μεταδώσει, με τον καλύτερο τρόπο, το κλίμα της εποχής του. Το ότι είναι συγχρόνως και πανέμορφο, είναι απλά το bonus της υπόθεσης, που το κάνει ακόμη πιο σπουδαίο και που, δικαίως, του χάρισε μια θέση στην πρώτη δεκάδα αυτού του Top 50.

#10 #9 #8 #7 #6