Top 50 Newspaper Comic Strips

10-6: Mickey's bizarre trip from Camelot to the Okefenokee Swamp
8

The Far Side

1979-1995Writer/ArtistGary LarsonChronicle Feature, Universal Press Syndicate

Αγελάδες που κρύβουν μυστικά, δεινόσαυροι που καπνίζουν, προϊστορικοί υδραυλικοί, δικαιοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους και κότες, ο άγνωστος γιος του Γουλιέλμου Τέλλου…

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες σουρεαλιστικά, πρωτότυπα και παράξενα θέματα που έχει επιλέξει η ιδιοφυία που ονομάζεται Gary Larson για το strip του, THE FAR SIDE, το οποίο για κάτι παραπάνω από 15 χρόνια ήταν το “must read” για όσους εκτιμούν το καλό χιούμορ. Εξωφρενικές καταστάσεις, πανέξυπνα λογοπαίγνια, καμενίλες, μαύρο χιούμορ (που όμως ποτέ δεν γίνεται πραγματικά μοχθηρό) και υπέροχα visual gags, συνθέτουν ένα strip το οποίο μπορεί κανείς να μη θεωρεί απαραίτητα “το κορυφαίο” (υπάρχουν άλλοι προφανείς υποψήφιοι για αυτόν τον τίτλο), αλλά που οι περισσότεροι θα έδιναν ως απάντηση στην ερώτηση “ποιό θα σου έλειπε περισσότερο αν δεν υπήρχε”.

Βλέπετε, το FAR SIDE δεν είναι απλά ένα strip. Δεν είναι απλά ένα χιουμοριστικό gag panel. Δεν περιορίζεται σε έννοιες όπως “comic strip” ή “χιούμορ”. Το FAR SIDE είναι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Είναι ιδεολογία. Είναι κοσμοθεωρία. Είναι το κοινό μυστικό αυτών που το διαβάζουν. Είναι ένα τεστ ευφυίας και συγκέντρωσης (ανάλογα με το πόσο γρήγορα πιάνεις το αστείο, μετριέται το IQ σου, ή έστω η αυτοσυγκέντρωσή σου τη δεδομένη στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε πιο ευγενικοί). Είναι αυτό που θέλεις για να χαλαρώσεις όταν είσαι υπερβολικά τσιτωμένος, ή αυτό που χρειάζεσαι για να τσιτώσεις όταν έχεις χαλαρώσει παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Είναι η συνήθεια που έγινε λάτρεία και η λατρεία που έγινε τρόπος ζωής.

Για αυτούς που το έχουν διαβάσει, το FAR SIDE είναι το strip που θα ήθελαν να υπάρχει για πάντα. Για αυτούς που δεν το έχουν διαβάσει, πάλι, είναι αυτό που λείπει από τη ζωή τους χωρίς καν να το ξέρουν.

Απλά διαβάστε το. Είναι ακόμα καλύτερο απ’ όσο μπορώ να περιγράψω με λέξεις…

#10 #9 #8 #7 #6