Top 50 Newspaper Comic Strips

10-6: Mickey's bizarre trip from Camelot to the Okefenokee Swamp
7

Mickey Mouse

1930-1975Writer/ArtistFloyd GottfredsonKing Features Syndicate

Το strip του Mickey ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου του 1930, όταν και ο αγαπημένος μας ποντικός μεταφέρθηκε από τα κινούμενα σχέδια της μεγάλης οθόνης στις σελίδες των εφημερίδων. Αρχικά σχεδιασμένος από τον Ub Iwerks και σε σενάρια του ίδιου του Walt Disney, που λόγο φόρτου εργασίας το ανέθεσαν σε έναν νεαρό σχεδιαστή, τον Floyd Gottfredson, να συνεχίσει για λίγο από εκεί που έμειναν. Το “λίγο” αυτό διήρκεσε 45 χρόνια, αφού ο Gottfredson συνέχισε το strip μέχρι και τη συνταξιοδότηση του, το 1975!!

Ο Gottfredson ήταν αυτός που εξέλισσε τον χαρακτήρα του Mickey από το σκανδαλιάρικο ποντίκι των cartoon στον έξυπνο και δυναμικό ήρωα που γνωρίζουμε σήμερα. Το πειραχτήρικο ποντικάκι των πρώτων χρόνων μετατρέπεται στον σπιρτόζο και πανέξυπνο ντετέκτιβ που γνωρίσαμε στις μετέπειτα ιστορίες του, τόσο από Αμερικάνους δημιουργούς επίγονους του Gottfredson (όπως ο Paul Murray) όσο και από Ιταλούς (Romano Scarpa), με ιστορίες βγαλμένες από αστυνομικά μυστήρια σαν αυτά του Sherlock Holmes του Conan Doyle, ή από science fiction περιπέτειες με πρωταγωνιστές ήρωες όπως ο Flash Gordon ή ο Buck Rogers, μονάχα που εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ποντίκι με ένα κόκκινο παντελονάκι, χωρίς υπερδυνάμεις, και με όπλα ένα μυαλό ξυράφι και μια θαρραλέα ψυχή.

O Gottfredson (όπως έκανε και ο Barks για τα παπιά) εξέλισσε το σύμπαν του Mickey, δίνοντας χαρακτήρες (φίλους ή εχθρούς) που βλέπουμε μέχρι σήμερα, όπως τους επιθεωρητή O’Hara, Eega Beeva (Ήτα Βήτα), Phantom Blot (Μαύρο Φάντασμα) κ.α. O Dippy Dawg γίνεται Goofy, ο Mickey αποκτά μία πόλη όπου ζει με το όνομα Mouseton, ενώ μαζί με την εξέλιξη του strip εξελίσσεται και εκείνος σαν χαρακτήρας, ξεφεύγοντας από τη παιδιάστικη συμπεριφορά που είχε υιοθετήσει στα αρχικά cartoons. Ο Gottfredson συνδυάζει υπέροχο σχέδιο αλλά και ενδιαφέρον σενάριο, δίνοντας μας κλασικές ιστορίες όπως τα “Μickey Mouse and the Seven Ghosts” (1936), “Mickey Mouse Outwits the Phantom Blot” (1939), “The Man of Tomorrow” (1947) και πολλές άλλες…

Το 1955, το strip αλλάζει μορφή και οι περιπέτειες αντικαθίστανται από χιουμοριστικά gags, αλλά παρ’ όλα αυτά η προσφορά του Gottfredson στο σύμπαν του Mickey, αλλά και την Ιστορία των comic strips γενικότερα, είναι ανυπολόγιστη!

#10 #9 #8 #7 #6