Top 50 Newspaper Comic Strips

5-1: Little Snoopy in Coconinoland
3

Mafalda

1964-1973Writer/ArtistQuinoEl Mundo

Το 1963, στην Αργεντινή, ο γιος δύο φτωχών μεταναστών από τη Μάλαγα, δημιούργησε το καλύτερο σατιρικό strip όλων των εποχών. Ο αρχικός σκοπός ήταν έμμεση διαφήμιση αλυσίδας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ενώ το όνομα της πρωταγωνίστριας ήταν φόρος τιμής σε μία άγνωστη Αργεντίνικη ταινία, ονόματι DAR LA CARA.

Ο Joaquin Salvador Lavado Tejón απέκτησε το ψευδώνυμό Quino από μικρή ηλικία, για να τον ξεχωρίζουν από τον ομώνυμο θείο του και εικονογράφο, από τον οποίο και κόλλησε το μικρόβιο του σχεδιαστή. Ξεκίνησε ως γελοιογράφος, δημοσιεύοντας δουλειές του σε πολυάριθμες εφημερίδες και περιοδικά της Αργεντινής. Το 1963, τον προσέγγισε η προαναφερθείσα εταιρεία, Mansfield, όμως η διαφημιστική καμπάνια ακυρώθηκε. Έτσι, ο Quino έστειλε προς δημοσίευση την πρώτη ιστορία στο περιοδικό Leoplan. Είχε θετική απόκριση και μετακόμισε στο PRIMERA PLANA, καταλήγοντας στην εφημερίδα EL MUNDO. Στις 25 Ιουνίου 1973, ήρθε το τέλος του strip, λόγω κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα, αν και ο Quino συνέχισε να σχεδιάζει σποραδικά τη Mafalda, για καμπάνιες υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέχρι το πραξικόπημα του 1976.

Η πρωταγωνίστρια του ασπρόμαυρου strip, Mafalda, είναι ένα έξυπνο και σπιρτόζικο εξάχρονο κοριτσάκι, με μεγάλες φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες, που ρωτάει για πράματα πολύπλοκα και πολύ “ενήλικα” ή ώριμα για την ηλικία της, οδηγώντας σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Οι πηγές έμπνευσής ήταν τα ήδη κλασικά PEANUTS καθώς και η BLONDIE, όμως ο Quino το πάει πολλά βήματα παραπέρα. Η πλειοψηφία των ιστοριών της Mafalda οδηγεί σε πεσιμιστικά συμπεράσματα, όσον αφορά στο μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας, καθρεφτίζοντας ιδανικά τη μεταπολεμική ψυχροπολεμική κατάσταση εκείνη την εποχή, διατηρώντας όμως διαχρονικά, ωμά, ρεαλιστικά και κυνικά μηνύματα, τα οποία ισχύουν παντού και πάντα. Την πλαισιώνουν ο ονειροπόλος Felipe, ο καπιταλιστής Manolito, η Susanita, που είναι το στερεότυπο της wannabe γυναίκας-μάνας, ο ανήσυχος Miguelito και ο μικρός (στο μάτι) αδερφός της Mafalda, Guille.

Το strip έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και στην Ελλάδα ήρθε από τη Βαβέλ, τον Ιούνιο του 1983, σε μικρά βιβλιαράκια. Πλέον, μπορείτε να το αποκτήσετε στην ολότητά του, στον μεγάλο ροζ τόμο από τη Μέδουσα, ενώ υπάρχουν και μικρού μήκους animated μεταφορές, όμως είναι δυσεύρετες. Ο Quino και η Mafalda του, αν και δεν είναι ακόμα τόσο γνωστοί στην “αγγλόσφαιρα”, πήραν αρκετά βραβεία και αναγνωρίσεις παγκοσμίως, όμως το πιο εμβληματικό θα είναι για πάντα το άγαλμά της ηρωίδας, στο Paseo de la Historieta, στο Buenos Aires, με τη Mafalda να κάθεται σε ένα παγκάκι και να ατενίζει, ελαφρώς πιο αισιόδοξα πλέον, το μέλλον της ανθρωπότητας.

#5 #4 #3 #2 #1