Top 50 Newspaper Comic Strips

5-1: Little Snoopy in Coconinoland
1

Little Nemo In Slumberland

1905-1927Writer/ArtistWinsor McCayNew York Herald

Κάποια στιγμή, είχα διαβάσει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη χρονολόγηση διάφορων γεγονότων, όταν τα επιστημονικά δεδομένα και τα ευρήματα που υπάρχουν είναι ελλιπή. Ένα σύντομο παράδειγμα (με παραποίηση των πραγματικών δεδομένων, για ευκολία) θα ήταν ο προσδιορισμός του ξεκινήματος της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη λογοτεχνία, αν το παλαιότερο κείμενο που έχει διασωθεί είναι η ΟΔΥΣΣΕΙΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι, ακόμα και αν δεν έχουν διασωθεί, θα πρέπει να είχαν προηγηθεί πολλά άλλα έργα, στο πέρασμα πολλών χρόνων, γιατί είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι… με την πρώτη προσπάθεια, δημιουργήθηκε ένα μακροσκελέστατο έπος, τόσο υψηλής ποιότητας.

Μια τέτοια μεθοδολογία μοιάζει αρκετά λογική. Αν αγνοείς την ύπαρξη του LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND του Winsor McCay.

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη φορά που διάβασα κάποια αναφορά για το LITTLE NEMO. Υποθέτω ότι θα πρέπει να ήταν σε κάποιο άρθρο για τα αμερικανικά comic strips, το οποίο θα αναφερόταν στο ιστορικό αυτό έργο, που πραγματευόταν τις περιπέτειες που ζούσε στα όνειρά του ο μικρούλης Nemo, οι οποίες κατέληγαν στο απότομο ξύπνημά του στο τελευταίο καρέ.

Η ιστορία, λοιπόν, μου ήταν γνώριμη, αλλά μου έλειπε το τελευταίο και, όπως αποδείχθηκε, σημαντικότερο κομμάτι του παζλ. Το να δω και να διαβάσω ένα δείγμα του strip. Όταν, επιτέλους, τα κατάφερα, θαύμασα τις πανέμορφες σελίδες του. Ήταν κάτι που όμοιό του δεν είχα ξαναδεί. Και μετά συνειδητοποίησα κάτι.

“Είναι δυνατόν αυτό το comic να δημιουργήθηκε το 1905;;;”

Αυτές οι απίθανες σελίδες. Αυτά τα αδιανόητα καρέ, που ζωντανεύουν ανάλογα με τη δράση. Αυτό το υπέροχο Art Nuveau σχέδιο. Όλα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους το 1905; Μόλις δέκα χρόνια μετά την εμφάνιση του Μέσου (στη σύγχρονη εποχή τουλάχιστον) και… δεκαετίες πριν τους Ditko, Steranko, Moebius, Schuiten και Otomo; Αν μιλούσαμε για κινηματογράφο, θα ήταν σαν να πήγαμε από τις πειραματικές βουβές ταινίες κατευθείαν στα CITIZEN KANE, GODFATHER και STAR WARS.

Αν η πρωτοπορία του LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, σκεφτείτε να ζείτε στη Νέα Υόρκη των αρχών του περασμένου αιώνα και να πέφτει κάθε εβδομάδα στο κεφάλι σας αυτή η βόμβα δημιουργικότητας.

Και εδώ είναι που χωλαίνει η θεωρία που αναφέραμε στην αρχή. Γιατί, πράγματι, την ώρα που οι υπόλοιποι μάθαιναν την αλφαβήτα, ο Winsor McCay μας ταξίδευε στη δική του ΟΔΥΣΣΕΙΑ, που όπως και το έπος του Ομήρου, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων comic strips όλων των εποχών.

#5 #4 #3 #2 #1