Comicdom Con Athens 2021

Τα πρώτα τέσσερα workshops του φετινού φεστιβάλ!

Τα τέσσερα πρώτα workshops του Comicdom Con Athens 2021 τα παρουσιάζουν τέσσερις σπουδαίοι και εξαιρετικά δημοφιλείς δημιουργοί από την ελληνική σκηνή των comics και είναι βέβαιο πως θα είναι μοναδικά!

Malk
Οι Αφηγηματικές Δομές Στα Comics

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου
17:00-17:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Πώς γίνονται τα comics; Ποιές τεχνικές χρησιμοποιούνται από τους δημιουργούς για να αφηγηθούν τις ιστορίες; Υπάρχουν εναλλακτικές μορφές εικονογραφημένης αφήγησης;

Ο Malk προσπαθεί να εμβαθύνει στα ερωτήματα αυτά, ανατρέχοντας τόσο στην Ιστορία της 9ης Τέχνης, όσο και πειραματιζόμενος σε αυτές καθαυτές τις διάφορες τεχνικές των comis – παρέα με το κοινό…

Περιεχόμενα εργαστηρίου:

– Tέχνη και Τεχνικές της Αφήγησης
– Το Πειραματικό Πάνελ
– Η Δομή των Καρέ
– Από το Σενάριο στην Εικονογράφηση


DaNi
Inking – The Power of Blank Space

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου
15:30-16:20
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Λεπτές ή φαρδιές γραμμές, heavy blacks ή crosshatching, feathering ή… blotches… Oι επιλογές ενός inker είναι φαινομενικά ατελείωτες, αλλά πάντα άρρηκτα συνδεδεμένες με το πώς θέλει να αποτυπώσει αυτά που διαδραματίζονται σε μια σελίδα comics.

Στο συγκεκριμένο workshop, η διεθνούς φήμης δημιουργός DaNi θα εστιάσει στο πως μπορεί ο κενός χώρος να ενισχύσει τα μελάνια και τη δυναμική ενός σχεδίου.


Αγγελική Σαλαμαλίκη
Character Design – Δημιουργώντας Χαρακτήρες

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου
17:30-18:20
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Η δημιουργός comics και εικονογράφος Αγγελική Σαλαμαλίκη (MONSIEUR CHARLATAN, Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ) σας προσκαλεί σε ένα workshop γνωριμίας με τις βασικές σχεδιαστικές αρχές δημιουργίας χαρακτήρων, και την ανάδειξη της διαφοροποίησης των ηρώων με βάση το σενάριο που θελουμε να οπτικοποιήσουμε.


Soloup
Η Ιστορική Ερευνα Και Τα Storyboards Πισω Απο Το Graphic Novel “21 – Η Μαχη Της Πλατειας”

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
16:00-16:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Μια ξενάγηση από τον Soloup στη συστηματική ιστορική έρευνα και τη διαχείριση των αρχειακών αναφορών που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα Ελληνικού graphic novel. Καρπός αυτής της δουλειάς, ένα βιβλίο 750 σελίδων (Εκδόσεις Ίκαρος) αλλά κι ένα τρίτομο ebook 870 σελίδων, προσανατολισμένο στην εργαστηριακή, εκπαιδευτική χρήση, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις επιμελήτριες του ΕΙΜ, Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Παναγιώτα Παναρίτη, και την καθηγήτρια του ΤΠΤΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εύη Σαμπανίκου.

Η υλοποίηση του graphic novel έγινε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη συμβολή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ).

Το graphic novel “21- Η Μάχη Της Πλατείας” αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821, συνδυάζοντας την έντεχνη αφήγηση των comics με την επιστημονική, ιστορική τεκμηρίωση.

Ακολουθώντας τα κείμενα περισσότερων από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες, τις ιδέες και τα πρόσωπα του Αγώνα. Το παράρτημα του βιβλίου, με γλωσσάρι, χρονολόγο, βιογραφικά, ειδικά κείμενα και αναφορές σε πηγές, προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση.

Περισσότερες πληροφορίες: www.1821graphicnovel.gr

(Ο Soloup είναι δημιουργός comics, γελοιογράφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΠΤΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου)


Για να εγγραφείτε, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο workshops@comicdom-con.gr

Όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, για την είσοδο στα workshops απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (για τους ενήλικες), ή δήλωση self test (για τους ανήλικους).