Έκθεση Sport X Manga

Όταν το ολυμπιακό πνεύμα συνάντησε τα manga

Η πανδημία που εξακολουθεί να επηρεάζει όλο τον πλανήτη, δε θα ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και τις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι – αδιαμφισβήτητα – η πρωτοφανής απόφαση για την αναβολή, για ένα χρόνο, των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο. Αυτή η αναβολή, όπως είναι φυσικό, συμπαρέσυρε και όλες τις σχετικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Μία από αυτές είναι και η περιοδική έκθεση Sport X Manga, που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, σε συνεργασία με το Angoulême International Comics Festival. Το Comicdom βρέθηκε εκεί και σας την παρουσιάζει.

Τα manga, ένα παραδοσιακό και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα εξαγώγιμο προϊόν της ιαπωνικής κουλτούρας, που κερδίζει συνεχώς φίλους σε όλο τον κόσμο, ταιριάζουν ιδανικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός, που είναι, συνάμα, ένα παράθυρο στην πνευματική παραγωγή της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας.

Fun fact: το ιστορικό manga AKIRA του Katsuhiro Otomo είχε “προβλέψει” τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, πολλές δεκαετίες πριν!

Η έκθεση Sport X Manga εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2021 και θα διαρκέσει έως και τις 21 Νοεμβρίου. Την αφίσα της έκθεσης επιμελήθηκε ο θρύλος των manga Naoki Urasawa, δημιουργός, μεταξύ άλλων, των MONSTER και 20th CENTURY BOYS, αλλά και του YAWARA!, ενός manga για τη ζωή μιας νεαρής τζουντόκα, που έχει σκοπό να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Η έκθεση εξετάζει την πορεία του αθλητισμού στη μεταπολεμική Ιαπωνία, μέσα από τη ματιά των manga, εστιάζοντας στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, το 1964, ξανά στο Τόκιο, αλλά και στα δημοφιλή αθλήματα στην Ιαπωνία, όπως το Μπέιζμπολ και το Τζούντο.

Βοηθοί σε αυτό το ταξίδι είναι εννέα αθλητικά manga, καθένα εκ των οποίων έχει περίοπτη θέση στον εκθεσιακό χώρο. Τα manga αυτά είναι τα BATTO-KUN (Kazuo Inoue), IGAGURI-KUN (Eiichi Fukui), KYOJIN NO HOSHI (Ikki Kajiwara/Noboru Kawasaki), ATTACK No.1 (Chikako Urano), ASHITA NO JOE (Asao Takamori/Tetsuya Chiba), TOUCH (Mitsuru Adachi), CAPTAIN TSUBASA (Yoichi Takahashi), YAWARA! (Naoki Urasawa) και SLAM DUNK (Takehiko Inoue).

Ειδική μνεία γίνεται και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους αθλητές τους. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν είχε ιδιαίτερη προβολή στον κόσμο των manga, κάτι που, όμως, φαίνεται να αλλάζει, με αφορμή τη φετινή διοργάνωση.

Δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να λείπουν και προβολές σχετικών video, διάφορα διαδραστικά παιχνίδια που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των μικρών (και όχι μόνο) φίλων που θα επισκεφθούν την έκθεση, καθώς και μια, αρκετά μικρή είναι η αλήθεια, βιβλιοθήκη, όπου μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει μερικούς τόμους των manga που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στο πωλητήριο του μουσείου μπορείτε να βρείτε διάφορα αναμνηστικά προϊόντα σχετικά με την έκθεση, όπως αφίσες, κούπες και άλλα, καθώς και διάφορα manga. Δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις, η ποικιλία είναι πολύ μικρή.

Συνολικά, η έκθεση Sport X Manga κρίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, ακόμα και για όσους δεν ασχολούνται με τα manga. Για όσους ασχολούνται και, φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να τη χάσουν σε καμία περίπτωση!