Ξημέρωσε Ο Θεός Τη Μέρα

Ένα comic-έπος, με φόντο το έπος του '40!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Ξημέρωσε Ο Θεός Τη Μέρα

WriterΤάσος ΖαφειριάδηςArtistΘανάσης ΠέτρουPublisherΕκδόσεις Πατάκης

Με αφορμή την 82η επέτειο της 28η Οκτωβρίου, δύο από τους πιο παραγωγικούς κομίστες της Ελληνικής σκηνής, αποφασίσαν να μας χαρίσουν ένα υπερ-πολύτιμο αφήγημα. Την ιστορία του ομώνυμου παππού του συγγραφέα, Τάσου Ζαφειριάδη, στο Αλβανικό μέτωπο.

Το graphic novel είναι βασισμένο σε ηχογράφηση της ιστορίας, την οποία έκανε η ξαδέρφη του Τάσου, Καντιφένια, σε εξηντάλεπτη κασέτα, όσο ζούσε ακόμα ο παππούς τους, και το δημιουργικό δίδυμο, εν μέσω καραντινών και πανδημίας, έδωσε κυριολεκτικά μάχες, προκειμένου να διασταυρώσει ιστορικά γεγονότα και τοποθεσίες, ούτως ώστε να μας παραδώσει μία ιστορική βιογραφία, για το “ηρωικό” έπος του 1940.

Η ιστορία ξεκινάει το 1940, με τον πρωταγωνιστή, Τάσο, να κατεβαίνει από το χωριό, τον Αγίο Αθανάσιο, στη Θεσσαλονίκη, με το κάρο, για να αγοράσει ζωοτροφές. Εκεί, μαθαίνει για τη γενική επιστράτευση και λίγο αργότερα του έρχεται το χαρτί για το Κιλκίς. Μετά από μία σύντομη εκπαίδευση, ξεκινάνε πεζοπορία μέχρι το μέτωπο! Όμως, αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί τους περίμενε μια επίγεια, παγωμένη κόλαση. Η ιστορία τελειώνει, μαζί με τον πόλεμο, τον Μάιο του 1941.

Αφηγηματικά, ο Τάσος κάνει περήφανο τον αφηγητή του. Υπέροχη, φυσική ροή του λόγου, με τις απαραίτητες υποσημειώσεις όπου χρειάζεται. Το σχέδιο του Θανάση Πέτρου ακολουθεί τα ασπρόμαυρα μονοπάτια της Βρετανικής σκηνής, παραδίδοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που συνδυάζει τα μελανά χρώματα του πολέμου, μαζί με τον ωμό ρεαλισμό. Δεν υπάρχουν ήρωες, δεν υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι και νεκροί στον γενικό πληθυσμό, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του αιματοβούτηχτου Β’ Παγκοσμίου.

Μετά τις 109 σελίδες του comic, ακολουθούν δεκάδες συνοδευτικές σελίδες, με φωτογραφικό αρχείο, που σε βάζουν ακόμα πιο βαθιά σε αυτό που μόλις διάβασες. Μέσα στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, τέσσερις γενιές πίσω, που ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα να πάνε να συναντήσουν τον Χάροντα, “για τη μαμά πατρίδα”.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε άπαντες.