Top 100 Comics Of The 70s: 50-41

Whoever knows where fear lurks, burns at the touch of the... Shadow?

Η πολυπολιτισμικότητα στην οποία σας είχαμε συνηθίσει έως τώρα πάει περίπατο σε αυτή τη δεκάδα, η οποία είναι αμιγώς αμερικανική! Το σκορ, όμως, ανάμεσα σε Marvel και DC είναι 5-4, που σημαίνει πως έχουμε και άλλον publisher! Ποιός να είναι άραγε…

50

Jack Kirby's Fourth World Saga

1970-1973Writer/ArtistJack KirbyDC Comics

Το magnum opus του τεράστιου Jack Kirby και ένα από τα μεγαλύτερα “what if” στην Ιστορία των mainstream comics, καθώς, ακόμη και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, είναι αδύνατο να μην αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί, αν η DC άφηνε ελέυθερο τον King να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το storyline που είχε στο μυαλό του, με τον τρόπο που αυτός ήθελε.

Με μια απροσδόκητη αρχή, σε έναν υπεράνω πάσης υποψίας τίτλο, όπως το SUPERMAN’S PAL, JIMMY OLSEN, ο Kirby έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός universe-inside-a-universe, γεμάτο αρχετυπικούς ήρωες, αδιανόητα επικίνδυνους και σατανικούς κακούς, εξώκοσμη τεχνολογία, δαιδαλώδη σενάρια και λυρικούς διαλόγους, που δεν θύμιζαν τίποτε άλλο που είχε ειπωθεί/γραφτεί έως τότε. Και όλα αυτά, με το πάντα εντυπωσιακό και μεγαλειώδες artwork του Kirby, που εδώ ήταν, δίχως υπερβολή, πιο όμορφο και επιβλητικό από ποτέ!

Mister Miracle, New Gods, Forever People… Χαρακτήρες που μολονότι ήταν βασισμένα σε αρχέτυπα, δεν έμοιαζαν με κανέναν άλλο εκεί έξω, και ιστορίες που απείχαν έτη φωτός, σε ύφος, προσέγγιση και αισθητική, από το μέσο comic της DC (ή της Marvel). Το FOURTH WORLD SAGA του Βασιλιά των comics, Jack Kirby, είναι ένα comic που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο, παρά μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό, σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου οι editors θα ήταν πιο ανοιχτόμυαλοι και το κοινό πιο δεκτικό σε καινούργια πράγματα, ώστε να ολοκληρωθεί με τον σωστό τρόπο, όποτε και όπως ήθελε ο δημιουργός του.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41