Top 100 Comics Of The 70s: 50-41

Whoever knows where fear lurks, burns at the touch of the... Shadow?
41

Moon Knight

1978-1979WriterDoug MoenchArtistBill SienkiewiczMarvel Comics

Αν έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσω σε διαχωρισμό των αναγνωστών comics σε δύο κατηγορίες, θα έλεγα πως αυτές είναι “οι λάτρεις των ιστοριών” και οι “λάτρεις των χαρακτήρων”. Ανήκοντας στη δεύτερη κατηγορία, πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτόν τον εναλλακτικό, παραγνωρισμένο “Batman” της Marvel. Όπως έχει πει και ο συγγραφέας Charlie Huston, η σύγκριση δεν είναι αβάσιμη. Τόσο ο Moon Knight όσο και ο Dark Knight είναι πλούσιοι, “κανονικοί” άνθρωποι, που πολεμούν το έγκλημα έχοντας δεξιότητες ντετέκτιβ, έμπιστους συνεργάτες, ενώ διαθέτουν και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Επεσήμανε, εν τούτοις, τις ιδιαίτερες διαφορές τους στην καταγωγή, τα κίνητρα και την προσωπικότητα.

Ο Moon Knight, δημιουργήθηκε από τους Doug Moench και Don Perlin, το 1975, αλλά ήταν στις backup ιστορίες του HULK Magazine, λίγα χρόνια αργότερα, εκεί όπου ο Moench συνεργάστηκε με τον Bill Sienkiewicz, που τέθηκαν οι βάσεις ενός ήρωα με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (ή διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, όπως αναφερόταν παλαιότερα), αυτού που ο Spider-Man αστειευόμενος ανέφερε ως “Loon Knight”.

Εκείνη την εποχή, το σχέδιο του Bill Sienkiewicz δεν ήταν σε καμία περίπτωση το πειραματικό σχέδιο που ξέρουμε από δουλειές του όπως το ELEKTRA: ASSASSIN, ή τη σειρά NEW MUTANTS. Αντίθετα, παραπέμπει περισσότερο σε κλασσικιστικά μοτίβα, όπως εκείνα του Neal Adams ή του Marshal Rogers, παρότι βλέπουμε πρώιμα “σήματα κατατεθέντα” της τεχνοτροπίας του, όπως οι δυναμικές συνθέσεις και τα ρευστών ορίων panels. Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, ο Sienkiewicz παραδέχτηκε ότι εκείνα τα χρόνια προσπαθούσε τότε να γίνει κλώνος του Adams, όντας μεγάλος θαυμαστής του έργου του.

Εκτός του ότι το συγκεκριμένο run των Moench/Sienkiewicz ήταν εκείνο που έθεσε τις βάσεις για τη φανταστική σειρά MOON KNIGHT, που δημιούργησαν οι ίδιοι στα 80s, ξεχωρίζει μέχρι σήμερα για το γεγονός ότι ακροβάτησε, με απόλυτη επιτυχία, τόσο ανάμεσα στο all-ages και το ενήλικο storytelling, όσο και μεταξύ του εμπορικού και καλλιτεχνικά εκλεπτυσμένου artwork.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41