Top 100 Comics Of The 70s: 50-41

Whoever knows where fear lurks, burns at the touch of the... Shadow?
45

American Splendor

1976-1979WriterHarvey PekarArtistsGary Dumm, Robert Crumb, Lad Jeric, Gregory Budgett, Brian Bram, Gerry Shamray, Michael T. GilbertΑυτοέκδοση

Να ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας πως, για μένα, ο Harvey Pekar είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους δημιουργούς comics όλων των εποχών. Και αυτό γιατί ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αντιληφθεί τόσο καλά τις δυνατότητες του Μέσου όσο αυτός. Έχοντας συνδεθεί φιλικά με τον Robert Crumb από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Pekar φλέρταρε, για περίπου μια δεκαετία, με την ιδέα του να φτιάξει comics, προτού τελικά δημοσιεύσει τις πρώτες του ιστορίες.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στον Μάιο του 1976, όταν κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του AMERICAN SPLENDOR. Κινούμενες στη λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοβιογραφικού, slice of life comic, και παρωδίας, οι ιστορίες του Pekar, στην πραγματικότητα, είναι μια κατηγορία μόνες τους. Και αυτό γιατί ο κύριος Harvey ήξερε καλά να λέει ιστορίες και διέθετε αυτή τη μοναδική ικανότητα να διηγείται ακόμη και τα πιο κοινότυπα πράγματα με έναν τρόπο που αναγκάζει τον αναγνώστη να κρέμεται από τις λέξεις που έγραφε στο χαρτί.

Στο σύνολο της καριέρας του, ο δημιουργός συνεργάστηκε με την ελίτ των εναλλακτικών σχεδιαστών comics, ενώ, στα πρώτα τεύχη της σειράς που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1970, συναντάμε τα ονόματα των Brian Bram, Greg Budgett, Robert Crumb, Gary Dumm, Lad Jeric, Michael T. Gilbert και Gerry Shamray. Είτε μιλάμε για τα ‘70s, είτε γενικώς, το AMERICAN SPLENDOR είναι ένα αριστούργημα που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο την Τέχνη των comics.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41