Top 100 Comics Of The 70s: 40-31

Ο Tintin και ο Corto Maltese βοηθούν τον Black Panther να νικήσει τον Killmonger

Η πολυπολιτισμικότητα επιστρέφει δυναμικά στη δεύτερη δεκάδα εντός του Top 50, με έξι αμερικανικά comics, τρία ευρωπαϊκά (χμμμ… η Βρετανία είναι στην ευρώπη;) και ένα ιαπωνικό. Ναι, σωστά μαντέψατε, το τελευταίο το έχει κάνει και πάλι ο Tezuka…

40

Charley’s War

1979WriterPat MillsArtistJoe ColquhounIPC

Μέσα από την μεταπολεμική δημιουργική έκρηξη της Βρετανικής σκηνής, βγήκαν αρκετά περιοδικά με δραματικές περιπέτειες στα πεδία μάχης, κυρίως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέτρητοι αναγνώστες, όλων των ηλικιών, απολάμβαναν τις περιπέτειες μέσα από τις σελίδες εκδοτικών όπως η IPC, η DC Thomson και η Fleetway. Μέχρι που ήρθε ο Pat Mills, το 1979.

Το CHARLΕΥ’S WAR λαμβάνει, παραδόξως, χώρα στα λασπωμένα πλην αιματοβαμμένα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916, στο δυτικό μέτωπο. Εκεί, ο 16χρονος Charley Bourne, από το East End του Λονδίνου, θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Somme. Μονομιάς, οι τυμπανοκρουσίες και οι υποσχέσεις για εύκολο πόλεμο τινάχτηκαν στον αέρα, με αρκετούς συμπολεμιστές. Ο Charley θα βιώσει τις πιο τραυματικές στιγμές του Γαλλογερμανικού μετώπου, μεταμορφώνοντάς τον από απλό άνθρωπο στον πιο σκληρό επιζώντα, σημαδεμένο για πάντα από τις στιγμές φρίκης που βιώνει και επιβιώνει.

Ο πόλεμος του Charlie δεν τελειώνει με τον Πρώτο Παγκόσμιο, αν και ο Pat Mills τον αφήνει μαζί με το τέλος. Θα αναλάβει ο Scott Goodall για μια μικρή επιλογική επιστροφή στη δράση, στη Δουνκέρκη το 1939, όμως το αποτέλεσμα είναι εμφανώς κατώτερο και, προσωπικά, αχρείαστο. Τουλάχιστον, το αριστουργηματικό ασπρόμαυρο σχέδιο του Joe Colquhoun τον συνόδεψε τον Charlie μέχρι τέλους, μαζί με τα υπέροχα μελάνια του.

Βιώστε και εσείς μέσα από το, ίσως, σημαντικότερο και σπουδαιότερο comic strip της Μεγάλης Βρετανίας, την πιο βάναυση ενηλικίωση ενός μέλους της μεγάλης χαμένης γενιάς, όπως είχε χαρακτηρίσει μετά το τέλος του πολέμου και η Gertrude Stein τον νεαρό τότε Ernest Hemingway. Είκοσι εκατομμύρια νεκροί, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια τραυματίες και απειράριθμοι ψυχικά τραυματισμένοι και ψυχολογικά κατεστραμμένοι, μέσα από την φρίκη του πρώτου πολέμου που έκανε εκτεταμενη χρήση της βιομηχανικής επανάστασης και επιστήμης. Και μας άφησε με ένα ακόμα χειρότερο sequel…

Εκδοτικά, υπάρχει ολόκληρο το run του Mills σε τομάκια από την Titan, ενώ είχε ξεκινήσει μια πολυτελής omnibus έκδοση, που η συνέχεια της αγνοείται. Το 2018, ξεκίνησε να τα βγάζει από την αρχή η Rebellion μέσα από το Treasury of British Comics.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31