Top 100 Comics Of The 70s: 40-31

Ο Tintin και ο Corto Maltese βοηθούν τον Black Panther να νικήσει τον Killmonger
37

Captain America

1972-1975WriterSteve EnglehartArtistsSal Buscema, Alan Weiss, Frank Robbins, Herb TrimpeMarvel Comics

Κατά την όχι και τόσο ταπεινή μου γνώμη, στις οκτώ και πλέον δεκαετίες ύπαρξης του Captain America, και παρ’ όλο που έχουν περάσει από τους τίτλους του πάρα πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς, οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, κανείς (μα κανείς!) δεν έχει κατορθώσει να γράψει τόσο καλές ιστορίες με αυτόν ως πρωταγωνιστή, όσο αυτές που έγραψε ο αγαπημένος Steve Englehart.

Ο Englehart, ένας ιδιαίτερα ευφυής και πολιτικοποιημένος συγγραφέας, που δεν δίσταζε να αμφισβητεί θεσμούς και θέσφατα, αλλά παράλληλα διατηρούσε και ένα ενδιαφέρον για το background των υπερηρωών, άντλησε έμπνευση από το περίεργο και ταραγμένο πολιτικό κλίμα της εποχής (Vietnam, Watergate, Chappaquiddick, απόπειρες δολοφονίας κατά γερουσιαστών και Προέδρων…), αλλά και από την, έτσι κι αλλιώς, περίεργη Ιστορία του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Κινούμενος σε αυτά τα μονοπάτια, με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του σε φουλ φόρμα και με την πάντα αψεγάδιαστη πένα του σε διαλόγους και narration, δημιούργησε ένα απρόσμενα ατμοσφαιρικό comic, όπου ο κίνδυνος και οι ανατροπές έμοιαζαν να παραμονεύουν σε κάθε σελίδα και παρέδωσε έναν σημαντικό αριθμό σπουδαίων ιστοριών, οι οποίες, πέρα από το ότι ήταν συναρπαστικές ως αναγνώσματα, ταυτόχρονα έκαναν έντονο πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό, αλλά και εξερευνούσαν κομμάτια από το παρελθόν του ήρωα.

Στο κομμάτι του artwork, ο Sal Buscema, που είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα τεύχη αυτού του run, δίνει ρέστα, τόσο στο figure drawing και τις εκφράσεις των προσώπων, όσο και στο κομμάτι του storytelling, με ενδιαφέροντα layouts και compositions, που υποστηρίζουν άψογα τα πυκνά και εγκεφαλικά σενάρια του συγγραφέα. Εξαιρετική δουλειά κάνει και ο παραγνωρισμένος Frank Robbins, που μολονότι το artwork του, με μια πρώτη ματιά, μοιάζει αταίριαστο σε ένα υπερηρωικό comic, κατά έναν παράδοξο τρόπο λειτουργεί άψογα στις συγκεκριμένες ιστορίες του Englehart που κλήθηκε να σχεδιάσει. Τόσο που σχεδόν είναι αδύνατον να τις φανταστεί κανείς σχεδιασμένες από οποιονδήποτε άλλο…

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31