Top 100 Comics Of The 70s: 30-21

Ο Howard επιπλέει σε μια λίμνη γεμάτη Avengers και βάρβαρους!

Λίγο πριν το Top 20, η συγκεκριμένη δεκάδα θα μπορούσε να αναφωνεί “Make Mine Marvel”, καθώς τα εννέα από τα δέκα comics προέρχονται από το House Of Ideas, με ένας μοναχικό Batman να κρατάει ψηλά τη σημαία της DC.

30

X-Men

1970WriterRoy ThomasArtistNeal AdamsMarvel Comics

H συνεργασία του Roy Thomas και του Neal Adams στη σειρά X-MEN, έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως το run που οδήγησε, λόγω χαμηλών πωλήσεων, στην ακύρωση του τίτλου – τουλάχιστον σε επίπεδο νέων ιστοριών, καθώς η έκδοση συνέχισε με ανατυπώσεις παλαιότερων, μέχρι να έρθει η διάσημη αναβίωση από τον Len Wein και τον Dave Cockrum, και ο εμπορικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος που ακολούθησε στη συνέχεια από τους Claremont/Cockrum και Claremont/Byrne. Πόσο άδικο, όμως, και ανιστόρητο είναι αυτό το συμπέρασμα, καθώς με το εξαιρετικό παραγνωρισμένο run του, το δίδυμο Thomas/Adams έφερε τους original X-Men στο ζενίθ της πορείας τους, θέτοντας παράλληλα κάποιες σημαντικές βάσεις για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Το εμβληματικό run παρουσίασε τους μετέπειτα δημοφιλείς και επιδραστικούς χαρακτήρες του X-Μύθου, Havok και Polaris, περιείχε το εξαιρετικό “In Τhe Shadow Οf… Sauron”, μία από τις καλύτερες X-stories που έγιναν ποτέ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τον τερατόμορφο life-sucking villain, Sauron, και στέλνοντας την ομάδα στη χώρα του Ka-Zar (Savage Land), ενώ η ίσως σημαντικότερη συνεισφορά τους, είναι ότι οι χαρακτήρες απέκτησαν διακριτές φωνές, χάρη στις εξαιρετικές ιδέες του Thomas, αυτού του παραγνωρισμένου μάστορα του κομιξικού μελοδράματος, φυσικός και αισθητικός συνεχιστής του οποίου υπήρξε ο Chris Claremont. Αντίστοιχα, στο επικό, δυναμικό και – για την εποχή του – καινοτόμο σχέδιο του Adams, που εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα με την υποδειγματική, τρισδιάστατη προοπτική και ανατομία του, τον ρεαλισμό, και τα εντυπωσιακά layouts, αναγνωρίζει κανείς τεχνικές που, δίχως άλλο, επηρέασαν μετέπειτα τον John Byrne στη δική του σχεδιαστική τεχνική.

Αν και πρόκειται για ένα μικρό run, με λιγότερα από 10 τεύχη (#56-65, με σχεδιαστικό fill-in από τον Don Heck στο #64 και τον Sal Buscema να ολοκληρώνει την ιστορία στο #66, μετά την πρώιμη αποχώρηση του Adams μόλις ένα τεύχος πριν την ακύρωση της σειράς), προτρέπω κάθε X-fan ή/και φίλο των υπερηρωικών comics, να το αναζητήσει αν δεν το έχει κάνει ήδη. Τόσο για ιστορικούς, όσο και για λόγους αμιγούς αναγνωστικής απόλαυσης.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21