Top 100 Comics Of The 70s: 20-11

Φαντάσματα, βάρβαροι, βρικόλακες, δικαστές, τέρατα, σαμουράι, martial artists...
17

Swamp Thing

1971-1974WriterLen WeinArtistBernie WrightsonDC Comics

Αν υπήρχε σχολή που θα δίδασκε σε επίδοξους δημιουργούς, πώς πρέπει να είναι ένα comic τρόμου, το run των Wein/Wrightson στο SWAMP THING, αυτό που αργότερα ονομάστηκε Dark Genesis και αφορούσε στα πρώτα δέκα τεύχη της σειράς, θα έπρεπε να αποτελεί τον πυρήνα της διδακτέας ύλης.

Το σενάριο του Len Wein είναι απίστευτα περιγραφικό, με μια γοτθική χροιά, ποιητικό και λυρικό, υπηρετώντας παράλληλα τις αφηγηματικές ιδιαιτερότητες του Μέσου, με το σχέδιο του horror master, Bernie Wrightson, να τιμά και να αναδεικνύει τις εμπνεύσεις του συνεργάτη του. Από την ιδιοφυή σύλληψη της εμφάνισης του ομώνυμου κεντρικού χαρακτήρα, μέχρι τους αποκρουστικούς Un-Men, το απόκοσμο στοιχείο είναι διάχυτο στα μακάβρια πλάσματα που σχεδιάζει ο Wrightson, αλλά και στους περιβάλλοντες χώρους και τη διάχυτη αίσθηση αυτού του comic. Κάθε νέα σελίδα είναι διαποτισμένη με τη διαρκή υποψία ότι κάτι τρομακτικό θα συμβεί. Κι αυτό είναι, ίσως, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα πραγματικά σπουδαίο comic τρόμου.

Το σύνολο των ιστοριών που αποτελούν το run των Wein/Wrightson μοιάζουν, λόγω της απαράμιλλης ποιότητάς τους, περισσότερο με best of συλλογή ιστοριών, παρά με δέκα μηνιαίως εκδιδόμενα, συνεχόμενα τεύχη μιας σειράς.

Συμπεριλαμβανομένης της 9σέλιδης ιστορίας του πρώτου Swamp Thing, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, στο HOUSE OF SECRETS #92, αυτής της αριστουργηματικής ολιγοσέλιδης ιστορίας έρωτα, θανάτου, τραγωδίας και προδοσίας, που αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της σειράς (για την οποία, το δημιουργικό δίδυμο είχε αρχικά αμφιβολίες για το αν έπρεπε να δοθεί συνέχεια), οι ιστορίες των Wein/Wrightson βρίθουν αφηγηματικών και εικονογραφικών εμπνεύσεων. Ακόμη κι όταν σε μία από αυτές πρωταγωνιστεί ένας υπερήρωας, όπως ο Batman (στην ιστορία “Night of the Bat”), το δημιουργικό δίδυμο μοιάζει να κατορθώνει το ακατόρθωτο: μπολιάζει με επιτυχία το είδος του τρόμου με στοιχεία ξένα προς αυτό, στοιχεία τα οποία συνήθως κοντράρουν το genre, δημιουργώντας μία πρότυπη ιστορία αστικού horror και παράλληλα ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Το SWAMP THING – Dark Genesis είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, που, κατ’ εμέ, θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στη πρώτη δεκάδα της λίστας μας. Λόγω, όμως, του γεγονότος ότι εκπροσωπεί ένα genre που… δεν είναι για όλους, η #17 θέση δεν είναι καθόλου κακή και θα έλεγα πως είναι μάλλον είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική της ποιότητάς του.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11