Top 100 Comics Of The 70s: 20-11

Φαντάσματα, βάρβαροι, βρικόλακες, δικαστές, τέρατα, σαμουράι, martial artists...
14

Batman/Detective

1970-1973WriterDennis O'NeilArtistNeal AdamsDC Comics

Όλοι έχουν τις αδυναμίες τους όσον αφορά στους αγαπημένους τους ήρωες, καλλιτέχνες και συγγραφείς στα comics. Προσωπικά, ποτέ δεν μπόρεσα να ξεπεράσω τον θαυμασμό μου για τον Dennis O’Neil, έναν από τους σπουδαιότερους writers στον χώρο των υπερηρωικών comics. Οι περισσότεροι θεωρούν το GREEN LANTERN/GREEN ARROW ως την καλύτερη δουλειά του (γι’ αυτό, άλλωστε, θα το βρείτε και κάποιες θέσεις πιο πάνω σε αυτό το Top 100), και εννοείται πως είμαι και εγώ μεγάλη θαυμάστρια του εν λόγω comic, όμως, ενδεχομένως επειδή ο Batman (μαζί με τον Superman) παραμένει ο αγαπημένος μου comic ήρωας, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την καταπληκτική δουλειά του O’Neil όταν καταπιάστηκε με τον Dark Knight.

O O’Neil παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό έναν ήρωα διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους, καταφέρνοντας να ισορροπήσει μεταξύ των σκοτεινών πτυχών της προσωπικότητας του Bruce Wayne και του σαγηνευτικού μυστικισμού των ιστοριών του. Πολλοί writers στέκονται σε μια μόνο πλευρά του Batman, παραδίδοντας ιστορίες γεμάτες δράμα, ή εστιάζουν στα cult στοιχεία της μυθολογίας του. Ο Ο’Νeil κατάφερε να συνδυάσει και τα δυο, χαρίζοντάς μας έναν Batman δραματικό, χωρίς να είναι μελό, και παράλληλα αναδεικνύοντας την κοσμοπολίτικη πλευρά του, βγάζοντας τον από τα στενά όρια της Gotham.

Παράλληλα, δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται με τη γραφή και τους διαλόγους του, χρησιμοποιώντας, κατά περίσταση, ποιητική γλώσσα, λογοτεχνικές αναφορές, ενώ δεν δίσταζε να εκφράσει φιλοσοφικές αναζητήσεις, στο πνεύμα της πολύπλοκης προσωπικότητάς του χαρακτήρα. Με δυο λόγια, ο Batman δεν υπήρξε ποτέ πιο πλήρης απ’ όσο ήταν στα χέρια του Dennis Ο’Νeil, παρ’ όλο που πολλοί μεταγενέστεροι writers έχουν προσπαθήσει, με αρκετή επιτυχία να ακολουθήσουν τα βήματά του σπουδαίου συγγραφέα.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11