Top 100 Of The 70s: 10

The Death Of Warlock

Η κορυφαία δεκάδα των comics που σημάδεψαν τα 70s, ανοίγει με ένα υπερηρωικό αριστούργημα που πλέον ελάχιστοι fans δεν έχουν διαβάσει, δια χειρός του τεράστιου Jim Starlin!

10

The Death Of Warlock

1977Writer/ArtistJim StarlinMarvel Comics

Μια από τις πιο κλασικές ιστορίες της Marvel και των 70s γενικότερα, που πλέον ελάχιστοι φίλοι των superhero comics δεν θα έχουν διαβάσει (ιδίως μετά από τη δημοφιλία που γνώρισε ο Thanos, μέσα από την παρουσία του στο Marvel Cinematic Universe). Και οι δύο ιστορίες που απαρτίζουν αυτό το ημι-ανεπίσημο two-part story (“The Final Threat” στο AVENGERS ANNUAL #7 και “Death Watch” στο MARVEL TWO-IN-ONE ANNUAL #2), είναι γραμμένες και σχεδιασμένες από τον Jim Starlin, που εκείνη την περίοδο βρίσκεται ίσως στο απόγειο της δημιουργικότητας του ως σχεδιαστής, και ταυτόχρονα έχει ωριμάσει και ως συγγραφέας.

Η ιστορία αρχίζει με μια πολύ δυνατή σκηνή, καθώς ο Warlock βρίσκει την ετοιμοθάνατη – μετά τη μάχη της με τον Thanos – Gamora, και απορροφά την ψυχική της ενέργεια μέσα στο soul gem του και ξεκινά για τη Γη για να βρει τους Avengers, που στο μεταξύ έχουν πλαισιωθεί από τον Captain Marvel και τη Moondragon, καθώς όλα δείχνουν πως κάτι τρομερό επίκειται. Για να μας βάλει καλύτερα στο κλίμα, ο Starlin προχωρά σε ένα αρκετά εκτεταμένο flashback, που μας δείχνει πως ο Thanos κατάφερε να αρπάξει τον Cosmic Cube, την τελευταία φορά που αντιμετώπισε τους Avengers, αλλά τελικά ηττήθηκε χάρη στη σημαντική συμβολή του Captain Marvel, που έσπευσε στο πλευρό τους.

Ξανά στο παρόν, ένας εξωγήινος στόλος εισβάλλει στη Γη και οι ήρωές μας σπεύδουν να τον αντιμετωπίσουν. Για να αποφύγουμε τα πολλά spoilers (αρκετά κάναμε ήδη), από αυτό το σημείο και πέρα, οδηγούμαστε σε ένα άκρως συγκινητικό και συγκλονιστικό φινάλε, που στο δεύτερο μέρος της ιστορίας, θα αποδειχθεί ότι, στην πραγματικότητα, δεν ήταν αυτό που ο Starlin μας είχε αφήσει να πιστέψουμε.

Στο MARVEL TWO-IN-ONE ANNUAL #2, λοιπόν, που όπως είπαμε συνεχίζεται η ιστορία, μπαίνει στο παιχνίδι ο Spider-Man αλλά και ο Ben Grimm. Οι δύο τους θα ταξιδέψουν στο διάστημα, θα εντοπίσουν το διαστημόπλοιο του Thanos και θα πολεμήσουν με τις ορδές που ελέγχει ο τρελός Τιτάνας. Εκεί, θα οδηγηθούμε σε μια ακόμα επικών διαστάσεων μάχη, από αυτές που ο Starlin ξέρει πολύ καλά να στήνει σεναριακά και ακόμα καλύτερα να σχεδιάζει. Ο Spider-Man καταφέρνει να σπάσει τη σφαίρα που περιέχει το soul gem, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα φινάλε εξίσου συγκλονιστικό με εκείνο του πρώτου μέρους – ίσως και ακόμα περισσότερο – το οποίο, φυσικά, δεν πρόκειται να σας αποκαλύψουμε.

Βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει στα comics, τα συγκλονιστικά γεγονότα των δύο αυτών Annuals δεν διήρκεσαν για πολύ καιρό και, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, χαρακτήρες που πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναδούμε, επέστρεψαν αργότερα πανηγυρικά στο προσκήνιο. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτό που κάνει την ιστορία να ξεχωρίζει είναι οι επικές μάχες, οι πρωταγωνιστές – καλοί και κακοί – που εκείνη την εποχή (οι περισσότεροι ακόμα και στις μέρες μας) αποτελούσαν τα “βαριά χαρτιά” της Marvel, αλλά και το εξαιρετικό σχέδιο του Jim Starlin, που υποστηρίζει εξαιρετικά με τα μελάνια του ο Joe Rubinstein. Άλλοι θα έλεγαν πως είναι η εξαιρετική δομή, η εσωτερική μάχη των πρωταγωνιστών, τα βαθιά συναισθήματα που προκαλεί η ιστορία στον αναγνώστη, σε σημείο που να νιώθει συμπόνια ακόμα και για τον Thanos! Ίσως να είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, που κάνουν αυτή την ιστορία μια από τις πλέον αγαπημένες, κάτι που θα το ανακαλύψετε και όσοι τη διαβάσετε για πρώτη φορά, αλλά και όσοι έχετε όρεξη να τη διαβάσετε για μια ακόμα.