Top 100 Of The 70s: 9

Lucky Luke

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, συναντάμε τον πασίγνωστο “φτωχό και μόνο κάου-μπόυ” των Morris και Goscinny, που έχει κράτησει υπέροχη συντροφιά σε αμέτρητες γενιές αναγνωστών, όλων των ηλικιών…

9

Lucky Luke

1970-1977WriterRene GoscinnyArtistMorrisDargaud

Πριν από 99 χρόνια, γεννήθηκε στο πολύπαθο Courtrai, ο Βέλγος Maurice De Bevere. Όταν ήταν μικρός, η κακιασμένη δασκάλα μαθηματικών είχε πει στους γονείς του ότι δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του, γιατί συνέχεια κάνει χαζά σκιτσάκια στα περιθώρια των βιβλίων του. Οι βαρετές φορεσιές των σχολικών του χρόνων, θα γίνονταν η στολή του αξιολάτρευτου νεκροθάφτη Ματθαίου Μπόουνς.

Ο Maurice, αφού ξεμπέρδεψε με την εκπαίδευση, έπιασε δουλειά σε ένα μικρό animation studio, όπου είχε συναδέλφους τον Peyo (THE SMURFS), τον Andre Franquin (GASTON, MARSUPILAMI) και τον Eddy Paape (LUC ORIENT). Μέσω αυτών, μπήκε στην κομιστική ομάδα του Jile, που έγινε γνωστή ως Σχολή Marcinelle και έβγαζαν με το κιλό ιστορίες για το περιοδικό SPIROU, γράφοντας ιστορία και οριστικοποιώντας την “πλαστική” γραμμή της Γαλλο-Βελγικής σχολής, που έχει εμφανείς επιρροές από καρικατούρες και animation. Μέσα σε αυτό το γεμάτο δημιουργικότητα κλίμα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, το 1946 να ξεπηδήσει από το πενάκι του ο φτωχός και μόνος cowboy, Lucky Luke, βασισμένος στις ιστορίες των παρανόμων της Άγριας Δύσης, που διάβαζε μικρότερος. Τα πρώτα δέκα άλμπουμ είναι σε δικό του σενάριο και είναι πιο “άγρια”, εξού και περιλαμβάνουν τη μοναδική ιστορία όπου ο Luke σκοτώνει κάποιον. Από το 1955 και μετά, ξεκίνησε τη συνεργασία με τον ανερχόμενο Rene Goscinny, ο οποίος απογείωσε το σύμπαν του χαρακτήρα, κάνοντας το LUCKY LUKE, ναυαρχίδα του SPIROU. Μαζί, έβγαλαν 41 άλμπουμ, μέχρι τον θάνατο του Goscinny το 1977, τα οποία θεωρούνται και η χρυσή εποχή αμφότερων των δημιουργών, αλλά και του ίδιου του comic.

Έκτοτε, ο Maurice, που είχε γίνει πλέον γνωστός ως Morris, συνέχισε τη σειρά, συνεργαζόμενος με άλλους γνωστούς και μη σεναριογράφους, με κυριότερους τους Jean Leturgie, Xavier Fauche, Bob De Groot και Guy Vidal, μέχρι τον αναπάντεχο θάνατό του, το 2001, από πτώση, χαρίζοντάς μας συνολικά 72 απολαυστικότατα άλμπουμ. Παράλληλα, να σημειώσουμε πως το 1987 ξεκίνησε και τη spin-off σειρά RANTANPLAN, με πρωταγωνιστή τον σκύλο που είναι πιο ηλίθιος κι από τον ίσκιο του, δημιουργώντας 14 άλμπουμ. Αμφότερες οι σειρές έχουν συνεχιστές, με το LUCKY LUKE να συνεχίζεται επάξια από τον Achde, σε σενάριο Laurent Gerra, Daniel Pennac, Tonino Benacquista και Jul, με τον τελευταίο να είναι μακράν ο καλύτερος. Το RANTANPLAN συνεχίζεται από τους βετεράνους Leturgie και Fauche, σε σχέδιο Janiver.

Τί είναι, όμως, το LUCKY LUKE; Φανταστείτε έναν σχεδόν ιπποτικό, πλην απίστευτα καλοπροαίρετο και χαλαρό cowboy, ο οποίος ζει απίστευτες περιπέτειες στην Άγρια Δύση, συναντώντας σχεδόν όλη την αφρόκρεμα των παρανόμων και ζώντας αρκετά ιστορικά γεγονότα. Εξού και στα περισσότερα άλμπουμ έχει παράρτημα όσον αφορά το ιστορικό πρόσωπο. Συνδυάζει μοναδικά διασκέδαση με ιστορία, τόσο μαεστρικά όσο και το ASTERIX! Ο “τυχερός Λουκάς” έχει για συντροφιά του ένα λευκό άτι με ξανθιά χαίτη, τον Jolly Jumper (που στην Ελλάδα τον είχε μεταφράσει λανθασμένα σε Ντόλυ ο πρώτος εκδότης που έφερε το comic στη χώρα μας, ο Παναγιώτης Στρατίκης, χαρίζοντας του το χαϊδευτικό της κόρης του Θεοδώρας), ο οποίος είναι ντόμπρος, πιστός και λίγο τσαντίλας, και σε κάποιες ιστορίες η παρωδία του θρυλικού Rin Tin Tin, Rantanplan. Η βασική του νέμεση είναι η συμμορία των ξαδερφών Dalton, που ήταν και οι αγαπημένοι του παράνομοι από μικρός, ενώ αρκετοί χαρακτήρες επιστρέφουν σε μεταγενέστερ άλμπουμ ως δευτεραγωνιστές, με πιο σημαντική την θερμόαιμη κοκκινομάλλα Calamity Jane.

Στα Ελληνικά, έχει μεταφραστεί από πολλούς εκδότες. Το πρώτο άλμπουμ κυκλοφόρησε το Πάσχα του 1968 από τις εκδόσεις Αιγόκερω, των Στρατίκη και Ανδρεόπουλου. Μετά το 1975 ανέλαβε ο Στρατίκης με τον αδερφό του, το 1980 ο Ψαρόπουλος και τα Χριστούγεννα του 1984 παίρνει τα δικαιώματα η ΜαμούθComix, η οποία και συνεχίζει μέχρι σήμερα, έχοντας βγάλει τα άπαντα από Dupuis, Dargaud και μεταφράζει πλέον κάθε νεότερο άλμπουμ της Lucky Comics. Επειδή έχει ενσωματώσει το spin-off LUCKY KID, το οποίο έχει μικρές ιστορίες με τον Luke παιδάκι, έχει φτάσει τα 87 άλμπουμ και συνεχίζει ακάθεκτη. Από το υποδεέστερο spin-off Ραντανπλαν έχουν κυκλοφορήσει 16 μεταφρασμένα, εκ των οποίων είναι κυρίως όσα έχουν κεντρική μεγάλη ιστορία, καθώς έχουν κυκλοφορήσει αρκετά με μικρές από τη Lucky Comics (τα οποία πραγματικά δε διαβάζονται).

Ο Lucky Luke πλέον είναι αδιαμφισβήτητσα ένα pop icon της Γαλλο-Βελγικής σκηνής και από τους σημαντικότερους χαρακτήρες comics παγκοσμίως. Έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη δύο φορές, με πιο σημαντικές την animated σειρές της Hanna-Barbera το 1984 και της IDDH το 1991, που έχουν μεταγλωττιστεί. Το 2001, η Xilam έκανε μια απόπειρα δημιουργώντας τρεις νέες σειρές, με καινούριες ιστορίες (όλες loosely based), με αφορμή την πετυχημένη ταινία TOUS A L’OUEST. Συνεχίζοντας προς μεγάλη οθόνη, είχαν βγει και τρεις ταινίες animation σε σκηνοθεσία Goscinny, DAISY TOWN, LA BALLADE DES DALTON και LES DALTON EN CAVALE, από το 1971 μέχρι το 1983, όλες πολύ ωραίες και μεταγλωτισμένες στα Ελληνικά. Εκεί που χωλαίνει ο Luke, είναι στα live action, όπου είχαν βγει δύο Ιταλικές, το 1991 με τον Terence Hill, που ήταν απλά συνδεδεμένες με την βραχύβια και μοναδική σειρά live action, ενώ το 2004, βγήκε το απαίσιο LES DALTON και το 2009 το απαράδεκτο LUCKY LUKE, που φιγουράρουν στις χειρότερες μεταφορές από comic, μαζί δυστυχώς με αρκετά άλλα Γαλλο-Βελγικά.

Όπως και να ‘χει, σε χαρτί ή στην οθόνη, απολαύστε και αφεθείτε στις μοναδικές περιπέτειες του Lucky Luke, στο Wild Frontier. Ακούγοντας το πασίγνωστο τραγούδι του Pat Woods, από το DAISY TOWN…

I’m a poor lonesome cowboy
I’m a long long way from home
And this poor lonesome cowboy
Has got a long long way to roam
Over mountains over prairies
From dawn till day is done
My horse and me keep riding
Into the setting sun