Βασίλειος Βασιλεύς #1

Η Ιστορία της Μακεδονικής Δυναστείας συνεχίζεται!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Βασίλειος Βασιλεύς #1

WriterΣπύρος ΘεοχάρηςArtistΧρυσαυγή ΣακελλαροπούλουPublisherByzantine Tales

O νέος τόμος της Byzantine Tales, που μας προσφέρει τη συνέχεια της ιστορίας της Μακεδονικής Δυναστείας, κατά τη διάρκεια των Βυζαντινο-Βουλγαρικών πολέμων, δεν είναι αυτοτελής, καθώς αφορά στα πρώτα χρόνια του Βασίλειου Β’, προτού γίνει ο διαβόητος Βουλγαροκτόνος, στα τέλη του 10ου Αιώνα. Η μητέρα του, Θεοφανώ, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε τον προηγούμενο ομώνυμο τόμο, δεν βρίσκεται πια στο πολιτικό προσκήνιο και τα νήματα της πραγματικής εξουσίας κινεί ο ευνούχος Βασίλειος Λεκαπηνός, πίσω από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή. Οι Βούλγαροι βρίσκονταν σε διαρκή πολεμική αντιπαράθεση, θέλοντας να κατακτήσουν τουλάχιστον όλη τη βόρεια Ελλάδα, όμως μετά από την πολύ σκληρή μάχη στο Δορύστολο, στη σημερινή βορειοανατολική Βουλγαρία, κατακτούν ολόκληρη την ανατολική Βουλγαρία, παύοντας προσωρινά τους πολέμους.

Εσωτερικά, η Βυζαντινή αυτοκρατορία οδηγείται σε αναβρασμό, λόγω των μηχανορραφιών του Λεκαπηνού και ο Βασίλειος καλείται να μεγαλώσει ως πορφυρογέννητος, σε ένα αρκετά τοξικό κλίμα. Όμως, το πρώτο μέρος (ουσιαστικά το μισο του τόμου) μας συστήνει και ασχολείται κυρίως με έναν μυθιστορηματικό χαρακτήρα Ρως/Βίκινγκ, τον Σίγκουρντ, ο οποίος εμπλέκεται με την ιστορία του Βασίλειου μετέπειτα. Και εδώ βρίσκεται το πραγματικό ζήτημα με αυτό το άλμπουμ. Ο Σίγκουρντ προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στη ροή, καταλαμβάνοντας δυσανάλογο χώρο σε σχέση με τη σεναριακή σπουδαιότητά του, σε ένα άλμπουμ που ονομάζεται ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ. Εξού και αργεί αρκετά η ροή να βρει τα πατήματά της, με αποτέλεσμα να κινείται ικανοποιητικά μόνο λίγο πριν το τέλος, το οποίο είναι ο ορισμός του cliffhanger.

Σχεδιαστικά, η Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου ανέβηκε πάμπολλα σκαλοπάτια σε επίπεδο, παραδίδοντας μονοσέλιδα μοναδικά και με απίστευτη λεπτομέρεια! Παραμένουν κάποια προβλήματα με κάποια στατικά καρέ, όμως το συνολικό στήσιμο των σελίδων απέχει παρασάγγας από τις παραφωνίες του προηγούμενου τόμου.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι επεξηγήσεις. Βρισκόμαστε στο 970 μετά Χριστόν και οι περισσότεροι αναγνώστες θα δυσκολευτούν με μεσαιωνικές Ελληνικές εκφράσεις (Εχθρολέτων) και τοπωνύμια. Ο Σπύρος Θεοχάρης αγαπά την Ιστορία και είναι ικανός ιστορικός, δίνοντας στο τέλος του τόμου τη βιβλιογραφία καθώς και μια σελίδα παραπομπές, εκ των οποίων οι μισές καλό είναι να υπήρχαν στο comic, προκειμένου να μην προκαλούν σκαλώματα στον αναγνώστη (Μίκλαγκαρντ).

Εν κατακλείδι, ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ είναι ένα ικανοποιητικός τόμος, που έχει όμως ρόλο εισαγωγικό στη ζωή του Βασίλειου του Β’, τον οποίο γνωρίσαμε ήδη, για πρώτη φορά, στον προηγούμενο τόμο, αφήνοντας υποσχέσεις για αρκετές ακόμα συνέχειες που θα ασχολούνται με εκείνη την περίοδο, απασχολώντας τους αναγνώστες για κάμποσο καιρό ακόμα.