Previews Picks

March 2022

Ένα μήνα πριν το Comicdom Con Athens 2022 και παρ’ όλα αυτά, εδώ στο Comicdom, εξακολουθούμε να βρίσκουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με τον κατάλογο της Diamond!

Οι ξεναγοί σας για αυτόν τον μήνα είναι ο Σόλωνας Παπαγεωργίου και ο Αριστείδης Κώτσης.


Blue Pages

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε κάποια νέα comics, τα οποία ίσα που προλαβαίνουμε να διαβάσουμε, λίγο προτού αφανιστεί η ανθρωπότητα… Είτε από την πανδημία, είτε από τον πυρηνικό πόλεμο…

Captain America: Symbol Of Truth #1

$4.99 page M2 Marvel Comics

Τί πιο ταιριαστό αντίδοτο για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, από την αναζωπύρωση του εθνικού αισθήματος των ΗΠΑ; Ας μην προτρέχουμε, βέβαια. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι καλή, αλλά να που, για εμάς του καχύποπτους, κυκλοφορεί λίγο καιρό μετά από την τηλεοπτική σειρά The Falcon and the Winter Soldier, οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελεί “δωράκι” απευθυνόμενο στο κοινό της τηλεόρασης.

Savage Avengers #1

$3.99 page M9 Marvel Comics

Ο Conan ενώνει τις δυνάμεις του με ορισμένους αμφιλεγόμενους εκδικητές της Marvel, προκειμένου να επιβιώσει, κυνηγημένος από τον μισθοφόρο Deathlok. Ο τίτλος, καθώς και η περίληψη από τον κατάλογο, μας υπόσχεται μια σκοτεινή προσέγγιση των κλασικών Avengers.

New Fantastic Four #1

$3.99 page M21 Marvel Comics

Λίγοι το γνωρίζουν, όμως, κάποτε, ο Spider-Man, ο Hulk, ο Ghost Rider και ο Wolverine διετέλεσαν μέλη μιας άτυπης ομάδας ονόματι Fantastic Four. Το παρόν comic ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στις πρώτες ημέρες της νεοσύστατης τότε ομάδας, και μας τους παρουσιάζει σε μια ολοκαίνουρια περιπέτεια, δια χειρός Peter David.

Όμορφο σχέδιο, όμορφα χρώματα και, επιπλέον, μια υπόσχεση για έναν κακό-έκπληξη. Από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της Marvel.

Gambit #1 (of 5)

$3.99 page M28 Marvel Comics

Πολύ βαρετό σχέδιο, βρε αδελφέ, αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχουμε τον Chris Claremont ως συγγραφέα σε ιστορία με τους X-Men, οπότε το GAMBIT #1 είναι μια πρόταση που δεν μπορούμε να παραλείψουμε. Επιπλέον, πρόκειται για mini series, οπότε στηρίζουμε ό,τι έχει την καλοσύνη να ακολουθεί τη δομή αρχή-μέση-τέλος.

Flashpoint Beyond #2 (of 6)

$3.99 page DC7 DC Comics

Δίχως να έχω διαβάσει το πρώτο τεύχος της σειράς, προτείνω αυτό το comic γιατί:

α) είναι μια ιστορία τύπου Elseworlds, από το σύμπαν του FLASHPOINT, το οποίο αγαπώ πολύ.
β) είναι μια ιστορία μυστηρίου, στην οποία ο Batman προσπαθεί να διαλευκάνει μια σειρά αινιγματικών φόνων, οπότε, τί στην ευχή, θα έχει κάποιο ενδιαφέρον.
γ) έχει τον Geoff Johns ως συγγραφέα, οπότε, τί στην ευχή, θα είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό.
δ) έχει πολύ ωραίο σχέδιο στο εξώφυλλό του… Και πού να δείτε το επόμενο τεύχος!

Aquaman: Andromeda #1 (of 3)

$6.99 page DC12 DC Comics

Aquaman και κοσμικός τρόμος; Γιατί όχι; Ο βασιλιάς της Ατλαντίδας είναι ένας από τους ελάχιστους mainstream ήρωες που έχει ακόμα δυνατότητες να μας δώσει ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Danger Street #1 (of 12)

$5.99 page DC20 DC Comics

Ο Tom King, ο κορυφαίος συγγραφέας που γράφει για την DC τη δεδομένη στιγμή, μας παραδίδει μια ιστορία γεμάτη με αποκρυφισμό και μυστήριο. Η βασική πλοκή αφορά στη σύγκρουση τριών ηρώων Β κατηγορίας, με τον απόλυτο άρχοντα του κακού, τον Darkseid.

Η μικρή περίληψη στον κατάλογο, μας υπόσχεται μια σύνθετη ιστορία, με πολλούς πρωταγωνιστές, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ και ατμοσφαιρικής αφήγησης. Φιλόδοξο εγχείρημα. Εάν μπορεί να τα καταφέρει κάποιος, αυτός είναι ο King.

Blood Syndicate #1 (of 6)

$4.99 page DC21 DC Comics

Τί είναι αυτό, γιατί είναι τόσο διαφημισμένο και γιατί γράφει τη λέξη “Αφγανιστάν” στη σύνοψη της ιστορίας του;

Bone Orchard: The Passage Way

$17.99 page 40 Image Comics

Ο Jeff Lemire, ιθύνων νους πίσω από το SWEET TOOTH, υπογράφει μια ιστορία τρόμου, που παραπέμπει στον υπαρξιακό τρόμο του Lovecraft και έχει συνάμα πανέμορφο σχέδιο.

Η πλοκή: Ένας γεωλόγος καταφθάνει σε έναν απομονωμένο φάρο, προκειμένου να ερευνήσει την πρόσφατη και ανεξήγητη εμφάνιση κάποιων μεταφυσικών συμβάντων.

F*ck This Place #1

$3.99 page 52 Image Comics

Μάλλον κάποιος πήρε λίγο στραβά τη φάση με την καραντίνα και τις απειλές του Πούτιν… Πέρα από την πλάκα, όμως, το τεύχος φαίνεται πανέμορφο, μυστηριώδες, λεπτοδουλεμένο. Η πλοκή παραπέμπει σε pulp ιστορία τρόμου (και αυτό δεν το αναφέρω ως ψεγάδι ή αρνητικό).

Όσοι έχετε αμφιβολίες, ξεφυλλίστε τον κατάλογο, σταματήστε στη σελίδα 53 και θαυμάστε, με τα ίδια σας τα μάτια, τα εντυπωσιακά πρώτα δείγματα.

Green Pages

Υπάρχει μια τρομερή σκηνή στο ξεκίνημα του WATCHMEN. Ο ίδιος άνθρωπος που κηρύττει οτι το τέλος του κόσμου είναι κοντά και ότι η σημερινή μέρα είναι σίγουρα η τελευταία, ανησυχεί για το αν ο εφημεριδοπώλης θα θυμηθεί να του κρατήσει την εφημερίδα το επόμενο πρωινό. Κάπως έτσι και εγώ, κοιτάω και ξανακοιτάω τις σελίδες του Previews μη μου ξεφύγει τίποτε.

Στο πρώτο ξεφύλλισμα, δεν βρήκα πολλές επιλογές. Στο δέυτερο, όμως, υπήρξαν αρκετά πράγματα που θεωρώ άξια προσοχής ή σχολιασμού. Η γενική μου εικόνα είναι ότι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες εκδόσεις, που κυμαίνονται σε τιμές από τσιμπημένες ως πανάκριβες.

Bastien Vives’ The Blouse

$24.99 page 235 PublisherAblaze Media

Στην αρχή του καταλόγου, η Ablaze έχει μια νέα σειρά BELIT & VALERIA: SWORDS VS SORCERY, από τον Max Bemis (που πριν κάποια χρόνια ήταν γοργά ανερχόμενος mainstream writer, αλλά τώρα έχει ψιολοεξαφανιστεί). Παρά την αγάπη μου για τη Belit, θα το προσπεράσω, γιατί με κέρδισε περισσότερο κάτι πιο “γήινο”.

Μια ιστορία για μια νεαρή σπουδάστρια κλασικής Φιλολογίας στη Σορβόννη (ενταξει, πιο κλισέ πεθαίνεις, αλλά το προσπερνάω), που νιώθει ότι η ζωή της αλλάζει, χάρη σε μια μεταξωτή μπλούζα (το solicitation τη χαρακτηρίζει ως μπλούζα φορτισμένη με επιθυμία). Κρίνοντας από την άλλη εκδόση του Vives που έχουμε δει στα Αγγλικά (THE SISTER), θα πρέπει να περιμένουμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, με έντονα τα στοιχεία ερωτισμού και δυναμικό artwork.

Dogs Of London #1

$4.99 page 240 PublisherAfterShock Comics

Δυνατό δημιουργικό δίδυμο εδώ. Σενάριο από τον πασίγνωστο Peter Milligan και artwork από τον ταλαντούχο Artecida. Βέβαια, δυστυχώς, ο Milligan συχνά μας δίνει ιστορίες που δεν βγάζουν και πολύ νόημα και ομολογώ πως διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το solicitation, δεν κατάλαβα πολλά. Από την άλλη, η σειρά υπόσχεται βία και Λονδίνο των 60s (καλοδεχούμενα και τα δυο σε comics) και η τελευταία ιστορία του Milligan που διάβασα από την Aftershock μου φάνηκε αξιοπρεπέστατη. Οπότε διατηρώ τις ελπίδες μου.

Δυστυχώς, το DOGS OF LONDON δεν κυκλοφορεί στο αγαπημένο μου prestige format της Aftershock, που το βρίσκω πολύ πιο value for money. Σε prestige format κυκλοφορεί το SPECTRO, του cover artist Juan Doe, ο οποίος δοκιμάζει την τύχη του στο να κάνει ολόκληρο το comic μόνος του.

Albatross Exploding Funnybooks #1

$5.99 page 254 PublisherAlbratross Funnybooks

Το σχέδιο του Eric Powell είναι πανέμορφο και οι ιστορίες του θεότρελες. Συγκεκριμένα, είναι τόσο τρελές, που δοκιμάζουν την υπομονή μου σε μεγάλες δόσεις. Σε μικρές δόσεις, όμως, είναι αρκετά ευχάριστες, οπότε αυτή η ανθολογία, που προσπαθεί να απηχήσει κάτι από Golden Age, με μια σειρά από τις δημιουργίες του Eric Powell, φαίνεται πως κερδίζει το ενδιαφέρον μου.

Το εξώφυλλο της DaΝi είναι το κερασάκι στην τούρτα, που κάνει για μένα την αγορά του τεύχους απαραίτητη.

Shelterbelts

$20.00 page 304 PublisherConundrum Press

H Conundrum παρουσιάζει, με συνέπεια, ενδιαφέροντα comics από δημιουργούς για τους οποίους δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε. Ένα τέτοιο είναι το SHELTERBELTS, του Jonathan Dyck, που εκτυλίσσεται στο νότια Manitoba (επαρχία του Καναδά) όπου, το 1870, άρχισαν να εγκαθίστανται μαζικά Ρώσοι Μενονίτες. Κυκλοφόρησε αρχικά σε τρία τεύχη και τώρα κυκλοφορεί η πλήρης και επαυξημένη έκδοση. Ένα δείγμα μπορείτε να δείτε εδώ, μαζί με κάποια πολύ καλά λόγια από τον Seth.

Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον και η τιμή του πάρα πολύ τίμια.

The Con Artists

$24.95 page 306 PublisherDrawn & Quarterly

Αν η προηγούμενη έκδοση φάνηκε να έρχεται από το πουθενά, σε αυτήν εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Luke Healy έχει κάνει σταθερά ανοδικά βήματα. Οι πρώτες εκδόσεις του Ιρλανδού ήταν στην Avery Hill και τη NoBrow και τώρα έχει την πρώτη του κυκλοφορία στην Drawn & Quartelry.

Η ιστορία, που έχει να κάνει με δυο παιδικούς φίλους που ξανασυναντιούνται, φαίνεται αρκετά αστεία και ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον αν κρίνω από το μικρό δείγμα που υπάρχει στο site της D&Q.

Ultrasound

$39.99 page 314 PublisherFantagraphics Books

Το προηγούμενο comic του Conor Stechschute (THE AMATEURS) μου είχε φανεί ωραίο και σύντομο. To νέο του comic, ULTRASOUND, φαντάζομαι θα είναι και πάλι όμορφο, αλλά σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύντομο, αφού ξεπερνά τις 370 σελίδες, ενώ μοιάζει με ένα δαιδαλώδες θρίλερ.

Η τιμή του είναι τσιμπημένη, αλλά, εν μέρει, δικαιολογείται από τον όγκο του.

Adrastea

$29.99 page 340 PublisherMagnetic Press

Η Magnetic Press συστηματικά βγάζει πανέμορφα comics και αυτός ο μήνας δεν είναι εξαίρεση. Έτσι, μια σελίδα μετά από μια all-ages μεταφορά σε comic του Arsene Lupin, βρίσκουμε ένα hardcover με το ADRASTEA του Mathieu Bablet. Δεν έχω ιδέα για το σενάριο και ελάχιστη σημασία νομίζω πως έχει, κρίνοντας από τις υπέροχες εικόνες του Bablet, ο οποίος μου φέρνει κάτι από το υπέροχο μεγαλείο των σελίδων του Philippe Druillet.

Τον τελευταίο θα τον συναντήσουμε στις σελίδες της Titan Comics, με το VUZZ.

Bobby Digital And The Pit Of Snakes

$24.99 page 410 PublisherZ2 Comics

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη έκδοση είναι η παρουσία, στο σχέδιο, του Βασίλη Λώλου, ο οποίος φαίνεται πως βρίσκεται σε μια πολύ καλή και παραγωγική φάση. Για όσους δεν το ξέρουν, ο RZA, που συμμετέχει στο σενάριο είναι ένας ράπερ και ο Bobby Digital (αν κατάλαβα καλά) είναι χαρακτήρας από κάποιο δίσκο του RZA. Θα το προσπεράσω το μουσικό κομμάτι και θα μείνω στο comic και στο artwork.

Crazy Food Truck Vol. 1

$12.99 page 425 PublisherViz Media

Περνάμε στα manga. Κάποια από το πιο αγαπημένα μου comics τα τελευταία χρόνια ήταν manga, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να ξεψαχνίσω περισσότερο τα διάφορα solicitations. Και αυτό το μήνα, υπάρχουν πράγματα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

Ξεκινώ από αυτή τη νέα σειρά της Viz, η οποία διαφημίζεται αρκετά. Ένα MAD MAX σκηνικό, ένας φορτηγατζής, ένα κορίτσι που είτε είναι γυμνό είτε φοράει ελάχιστα και μπόλικες γαργαλιστικές απεικονίσεις φαγητών. Τα θεματικά mashups των Ιαπώνων έχουν κατά καιρούς δώσει ενδιαφέρουσες δουλειές, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτή θα είναι μια από αυτές.

The Music Of Marie

$29.99 page 446 PublisherOne Peace Books

Αυτό εδώ φαίνεται πιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια κάπως πρώιμη δουλειά του Usamary Guruya (NO LONGER HUMAN), όπου συναντάμε θέματα που θα τον απασχολήσουν και στο μέλλον. Εδώ, η ρομποτική θεά Marie προστατεύει έναν ουτοπικό κόσμο.

Το καλό είναι είναι ότι όλη η ιστορία ολοκληρώνεται σε αυτή εδώ την έκδοση. Το κακό είναι ότι, ως πρώιμη δουλειά, οι ικανότητες του Guruya φαντάζομαι πως δεν είναι ακόμη στην καλύτερη φάση τους.

Our Colors

$32.50 page 446 PublisherPantheon Books

Ακόμα ένα comic από τον μεγάλο μάστορα των gay manga, Gengoroh Tagame. Γενικά οι δουλειές του Tagame, από όσο καταλαβαίνω, χωρίζονται στα Ιδιαίτερα explicit manga, σαν αυτά που εκδίδει η Fantagraphics, και στα πιο πρόσφατα manga που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως το MY BROTHER’S HUSBAND.
Εδώ είμαστε στη δεύτερη περίπτωση και έχουμε (όπως διαβάζω στις σελίδες του PREVIEWS) ένα νεαρό που θέλει να ζήσει με ειλικρίνεια ως νεαρός gay στο Λύκειο. Στην προσπάθειά του, θα βρει τη στήριξη του ανοιχτά gay ιδιοκτήτη της τοπικής καφετέριας.

Δεν τρελάθηκα με την περιγραφή, αλλά οι ικανότητες του Tamage είναι δεδομένες και δεν ακούγεται άσχημο. Αν ήταν καλύτερη η τιμή, θα το σκεφτόμουν περισσότερο.

Devil Ecstacy Vol. 1

$12.95 page 457 PublisherVertical

Μου αρέσει πολύ ο Shuzo Oshimi. Το BLOOD ON THE TRACKS είναι ένα από τα manga που διαβάζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπαθώ να γνωρίσω και άλλες δουλειές του, οπότε προφανώς χάρηκα που είδα μια “νέα” σειρά από αυτόν. Διαβάζοντας, όμως, λίγο από το solicitation, η άποψη μου άλλαξε.

Ο 18χρονος πρωταγωνιστής τρέμει τα μεγάλα γυναικεία στήθη. Θα πάει σε έναν παράξενο οίκο ανοχής, όπου θα γνωρίσει ένα κορίτσι με μικρό στήθος και θα το ερωτευτεί. Τίποτε, όμως, δεν είναι όπως φαίνεται, αφού οι εργαζόμενες στο “σπίτι” είναι δαίμονες που θέλουν να καταλάβουν τον κόσμο.

Βασικά, πρόκειται για μια horror σεξοκωμωδία και το χειρότερο είναι πως ως πολύ πρώιμη δουλειά του Oshimi, δεν πρόκειται να δούμε αυτό το απίστευτο σχέδιο στο οποίο έχουμε συνηθίσει. Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον μόνο ως πρώιμη δουλειά ενός δυνατού δημιουργού, αλλά, προσωπικά, θα μείνω στο δεύτερο volume του WELCOME BACK, ALICE, που κυκλοφορεί επίσης αυτό το μήνα από τη Vertical.