Previews Picks

May 2022

Το Comicdom Con Athens έφυγε και το καλοκαίρι δεν ήρθε ακόμα, οπότε σε αυτό το… άβολο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι παραλίες, ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και ο Αριστείδης Κώτσης γεμίζουν τον χρόνο τους ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο της Diamond.

Ας δούμε τι επέλεξαν να μας προτείνουν για να αγοράσουμε στα μέσα του καλοκαιριού, όταν αυτοί θα λιάζονται στις πολυτελείς πλαζ των κοσμικών θέρετρων όπου παραθερίζουν συνήθως…

Blue Pages

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα event από μόνο του, αλλά η Marvel κάνει double down και παρουσιάζει ένα ακόμα δικό της event! Και οι υπόλοιπες εκδοτικές του mainstream τομέα, όμως, έχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις. “Είναι καλές;”, θα με ρωτήσετε. “Θα σας απαντήσω σε δύο μήνες”, θα σας πω, με κίνδυνο να αθετήσω την υπόσχεσή μου…

A.X.E.: Judgment Day #1-2 (of 6)

$5.99 page M2 Marvel Comics

Το νέο event της Marvel είναι δομημένο σαν το (κακό) AvX, αλλά με χειρότερο ακρωνύμιο στον τίτλο. Ωστόσο, 10 χρόνια μετά, οι mutants είναι σε πολύ διαφορετική θέση και στην εξίσωση μπαίνουν και οι Eternals (αν πω ότι γνωρίζω πού βρίσκονται οι Avengers, θα πω ψέματα).

Σίγουρα χρειάζεται ισορροπίες και κάτι περισσότερο από τρεις ομάδες που λύνουν τις διαφορές τους. Μπορεί να το πετύχει η Marvel; Η προϋπηρεσία της λέει όχι. Αλλά παίζει να μας τουμπάρουν πάλι…

Shang-Chi And The Ten Rings #1

$3.99 page M14 Marvel Comics

Ο Shang-Chi εναντίον όλων των κατακαθιών του Marvel Universe! Με τα Ten Rings στην κατοχή του, ο Master Of Kung-Fu γίνεται στόχος κάθε σατανικού συνδικάτου, κυνηγού επικηρυγμένων και εγκληματία με φιλοδοξίες, γενικότερα. Η Marvel κάνει hype στο νέο mcguffin που ονομάζεται Ten Rings και, προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αρκεί να το κάνει μεθοδικά.

Στα συν το σχέδιο του Marcus To (EXCALIBUR).

Batman #125

$5.99 page DC1 DC Comics

Νέο creative team για το BATMAN, μετά το τέλος του “Shadow War”. Ο Chip Zdarsky (BATMAN: THE KNIGHT) έρχεται στο πλευρό του δοκιμασμένου Jorge Jimenez και οι δυο τους μαζεύουν τα κομμάτια από το προηγούμενο arc και θέτουν τα θεμέλια του επόμενου.

Θα τους εμπιστευτώ και τους δύο!

Superman: Space Age #1

$9.99 page DC18 DC Comics

Εδώ είμαστε! Ο Superman του παρελθόντος και του παρόντος, σε ένα ταξίδι στην αμερικανική ιστορία και κουλτούρα. Ναι, ξέρω, μπλα, μπλα, μπλα. Αλλά το σχέδιο υπογράφει ο πολύς Mike Allred (MADMAN, SILVER SURFER) και προσωπικά περιμένω να το απολαύσω ακόμα κι αν ο Superman απλά κάνει απλά τουρισμό στα μνημεία των ΗΠΑ.

Deadman Tells The Spooky Tales

$9.99 page DC28 DC Comics

Είναι τόσο προφανές, που απορώ πώς δεν το είχε σκεφτεί κανείς ποτέ στο παρελθόν. (Ή αν το είχε σκεφτεί κανείς και έχει κυκλοφορήσει, το θέλω τώρα!) Ο Deadman αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή horror ιστοριών, σε ένα πιο all-ages TALES FROM THE CRYPT, και συγκεντρώνει δημοφιλείς artists της DC, καθώς και τον Franco Aureliani (TINY TITANS).

Σβήνω τα φώτα από τώρα!

Sunburn

$19.99 page 48 Image Comics

Νεαρή Αγγλίδα βαριέται τη συννεφιασμένη ρουτίνα της, έρχεται διακοπές σε ένα ελληνικό νησί και βλέπει το φως! Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά αυτό το coming of age story νομίζω ότι ταιριάζει γάντι σε όλα τα κλισέ των καλοκαιρινών διακοπών (αν και θα κυκλοφορήσει λίγο πιο αργά, στις 31 Αυγούστου).

Στα συν είναι και το σενάριο του Andi Watson, που δεν περιμένω να είναι το ίδιο σουρεαλιστικό με εκείνο του THE BOOK TOUR, αλλά σίγουρα ανυπομονώ να διαβάσω.

The Hollows

$9.99 page 57 Image Comics

Post-apocalyptic Ιαπωνία, με ζόμπι, σε σχέδιο του Sam Kieth. Τελικά, εκεί στην Image μάλλον χακάρουν τα e-mail με τις ευχές μου προς τον Άη Βασίλη. Και σα να μην έφτανε αυτό, έδωσαν και το cover art στον Ashley Wood!

Ακόμα κι αν η ιστορία αυτού του one-shot δεν διαβάζεται, θα είμαι ικανοποιημένος.

Mind MGMT: Bootleg #1 (of 4)

$3.99 page 124 Dark Horse Comics

To MIND MGMT δεν είναι από τις καλύτερες ιστορίες του Matt Kindt, αλλά στις καλές στιγμές του είναι εξαιρετικό! Ο Kindt επιστρέφει στον σκοτεινό κόσμο κατασκοπίας που έχτισε με τη βασική σειρά και μας ξεναγεί σε νέες γωνιές.

Καλά κάνει. Άλλωστε, απέκτησε το δικό του imprint (Flux House) στην Dark Horse.

Green Pages

Ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες για αλλη μια φορά στις σελίδες του Previews και σίγουρα περισσότερες από όσες μπορώ να αγοράσω, ή προλαβαίνω να διαβάσω. Για άλλον ένα μήνα, όμως, φοβάμαι πως θα στοκάρω comics για να έχω να διαβάζω μετά την καταστροφή του κόσμου, που σίγουρα όπου να ‘ναι έρχεται.

(Black humor είναι αυτό, όχι πρόβλεψη. Ελπίζω, δηλαδή…)

The Voices Of Water

$16.99 page 222 PublisherAblaze Media

Πάντα υπάρχουν κυκλοφορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου στην Ablaze και αυτός ο μήνας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό εδώ το ασπρόμαυρο comic, που μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία, το έγραψε ο δημιουργός του DYLAN DOG, Tiziano Sclavi, το σχεδιάζει ο Werther Dell’Edera (SOMETHING IS KILLING THE CHILDREN) και κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2019 με τίτλο LE VOCI DELL’ACQUA. Δείχνει να είναι μια σκοτεινή ιστορία με πρωταγωνιστή έναν χαρακτήρα που τον λένε Stavros σε μια πόλη που πάντα βρέχει…

Και μόνο το όνομα του Sclavi, μαζί με την παρουσία ενός καλού artist, εμένα με είχε ψήσει.

Fantastic Four Full: Circle - Alex Ross Slipcase Edition

$40.00 page 226 PublisherAbrams Comicarts

Πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι η πρώτη φορά που η Marvel δίνει σε κάποιον άλλο εκδότη την ευκαιρία να κάνει ένα original graphic novel με τους χαρακτήρες της, αλλά νομίζω είναι η πρώτη φορά που το κάνει για μια τόσο high profile έκδοση. Όπως έχει ενδιαφέρον το ότι υπόσχεται να είναι η πρώτη έκδοση μια συνεργασίας (MarvelArts) ανάμεσα στη Marvel και την Abrams.

Όπως και το ότι έχει ένα μεγάλο format που (αν δεν λαθεύω) έχουμε καιρό να δούμε από τη Marvel. Όπως και ότι εδώ μιλάμε για ένα Previews exclusive slipcase edition (η κανονική έκδοση θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία τον επόμενο μήνα), τη στιγμή που η Marvel δεν έχει πια τη Diamond ως πρώτη της επιλογή στη διανομή των comics της.

Όπως και ότι αυτή είναι η η πρώτη φορά που ο Alex Ross γράφει και σχεδιάζει μια τόσο μεγάλη ιστορία (αν και αποτελεί retelling μιας κλασικής ιστορίας των Kirby/Lee). Όπως και κάποιες σχεδιαστικές επιλογές στις σελίδες του Ross, που κάνουν το ταξίδι στη Negative Zone πιο απόκοσμο από ποτέ άλλοτε. Όπως και ότι οι σελίδες που έχω δει μου φέρνουν συνέχεια στο μυαλό τις λιγοστές εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από μια συνεργασία ανάμεσα σε Alan Moore και Alex Ross για μια ιστορία Fantastic Four, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Όπως έλεγα, πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση.

Joseph Smith And The Mormons

$29.99 page 226 PublisherAbrams Comicarts

Τον προηγούμενο μήνα, ο Noah Van Sciver είχε μια νέα έκδοση 100 σελίδων στη Fantagraphics. Αυτό το μήνα, ο Noah Van Sciver είχε μια νέα έκδοση 464 σελίδων στην Abrams Comicarts. Συνεπώς, ο Noah Van Sciver δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς comics, αλλά είναι και εντυπωσιακά παραγωγικός.

Σε αυτήν εδώ την εκδοση (για την οποία, οσοι παρακολουθούμε τον δημιουργό στα social media γνωρίζαμε αρκετό καιρό πριν) μιλά για τη ζωή του Joseph Smith, ιδρυτή της θρησκείας των Μορμόνων. Περιμένω μια συναρπαστική εντυπωσιακή βιογραφία, στο κλίμα του LOUIS RIEL, αλλά με μια λιγότερο κλινική ματιά.

Acting Class

$29.95 page 297 PublisherDrawn & Quarterly

Με μόλις δύο graphic novels στο ενεργητικό του, ο Nick Drnaso ήδη είναι ενα πολυ δυνατό όνομα. Το γεγονός ότι το SABRINA έγινε το πρώτο graphic novel που βρέθηκε στη long list των βραβείων Booker, βέβαια, αποτέλεσε μια σημαντική ώθηση στην καριερα του.

Φαντάζομαι πως το ACTING CLASS θα είναι στο ίδιο κλίμα με τα προηγούμενα βιβλία του, ένα δράμα χαμηλών τόνων και μεγάλων διαστάσεων με προβληματικούς χαρακτήρες, που εκτυλίσσεται σε ένα ιδιαίτερα άβολο αλλά εντελώς αμερικάνικο background.

Birds Of Maine

$34.95 page 297 PublisherDrawn & Quarterly

Η D&Q ήταν πάντα η χαρά του συντάκτη που έκανε το πράσινο κομμάτι των Previews (ή τουλάχιστον η δικη μου). Ειχε μια νέα έκδοση, η οποία συνήθως αποτελεί και μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του μήνα, και 10 επανεκδόσεις που δεν χρειάζεται καν να αναφέρεις στα Picks. Ξεκαθαρα πράγματα, δηλαδή.

Αυτό το μήνα, όμως, έχει τρεις νέες κυκλοφορίες και είναι όλες αξιόλογες. Δεν μπορώ να γράψω για όλες, αλλά δεν μπορώ να προσπεράσω το νέο comic του Michael Deforge, με θέμα μια κοινωνία πουλιών σε μια γη μετά την καταστροφή της ανθρωπότητας. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο παράξενο από αυτόν.

The Complete Eightball Paperback Edition

$49.99 page 303 PublisherFantagraphics Books

Ο μόνος λόγος που δεν συμπεριέλαβα στις επιλογές μου το comic του Hanslemann, που βρίσκεται στη βιτρίνα των solicitations της Fantagraphics, είναι η τιμή του σε σχέση με το μικρό του μέγεθος (κάτι που δικαιολογείται, εν μέρει, καθώς περιέχει και ένα δισκάκι μαζί με το βιβλίο). Αντίθετα, αυτή εδώ η έκδοση, που έχει τα 18 μνημειώδη πρώτα τεύχη του EIGHTBALL του Dan Clowes, με μόλις 50 δολάρια, είναι το απόλυτο value for money.

Προφανώς, σε όποιον δεν έχει διαβάσει κάποια (ή και όλα) από τα τεύχη που καθόρισαν τη δεκατία των 90s και διαμόρφωσαν τα comics των επόμενων δεκαετιών, θα πρότεινα να αποκτήσει αυτήν εδώ τη συλογή. Όποιος τα έχει διαβάσει, δεν χρειάζεται να πειστεί από εμένα.

The Door

$12.99 page 317 PublisherHeavy Metal

Δεν ξέρω τίποτε για αυτό εδώ. Με βάση την αξιοπιστία των αυτόνομων εκδόσεων του Heavy Metal, δεν είμαι καν βέβαιος για το αν πράγματι θα κυκλοφορήσει. Το solicitation με μπέρδεψε αρκετά ώστε να μη μπορώ να πω μια κουβέντα, αλλά το artwork (όχι μόνο στο εξώφυλλο άλλα και σε όσες εσωτερικές σελίδες είδα) είναι τόσο όμορφο που δεν ήθελα να το προσπεράσω.

Dark Spaces: Wildfire #1

$3.99 page 326 PublisherIDW Publishing

Τίποτα δεν αποτυπώνει καλύτερα τα νεα distribution wars που έχουν ξεκινήσει στην μετά-Covid εποχή, από τον “υποβιβασμό” των solicitations της IDW στο παρόν Previews. Πέρα από το ότι η εταιρία δεν έχει πια τη θέση στους Premier Publishers (αλλά μεταφέρθηκε στο πράσινο μέρος του Previews), οι δυο σελίδες με solicitations έχουν κυρίως “Cover Not Available” και “Cover not Final”, ενώ αυτό το νέο ξεκίνημα του Scott Snyder, με το πρώτο από μια σειρά από limited series με τον υπέρτιτλο DARK SPACES, φαίνεται πως πρέπει κανείς πραγματικά να το ξεθάψει μέσα στα solicitations για να το βρει (ευτυχώς χτύπησε η κομιξο-αραχνο-αίσθηση μου).

Αν, παραυτα, εντοπίσετε την έκδοση και θέλετε να αποκτήσετε ειδικά το εξώφυλλο της Tula Lotay, θα πρέπει να μαντέψετε ποιο απο τα covers A, B, C, D, E είναι και να κάνετε την παραγγελία σας μαζί με τον σταυρό σας.

Atom: The Beginning Vol. 1

$12.99 page 378 PublisherTitan Comics

H πάντα φιλόδοξη Titan λανσάρει ένα νέο imprint, αφιερωμένο στα manga, και ξεκινάει με κάτι που προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και κλασικό. Αν δεν το καταλαβατε ήδη από τον τίτλο, πρόκειται για ένα prequel του ASTRO BOY (του πιο κλασικού manga όλων), που μιλάει για τη σχέση και τα εγχειρήματα δυο νεαρών φοιτητών ρομποτικής μηχανικής.

Στην αμέσως επόμενη σελίδα, το κράμα παλιού και νέου συνεχίζεται, με μια manga διασκευή του κλασικού Kamen Rider.

Metamorphose

$17.95 page 412 PublisherDigital Manga Publishing

Έχω χάσει τη μπάλα λίγιο με τις εκδόσεις του Tezuka. Μήνα παρά μήνα. στα solicitations του Previews. βρίσκω μια έκδοση η οποία δεν υπάρχει στη συλλογή μου. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει εκδοθεί ξανά, ούτε για το αν έχει κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο format. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον μιλάμε για ένα έργο του “πατέρα και θεού των manga”, Osamu Tezuka, σίγουρα θα βρεθει στις παραγγελίες μου.

Be Very Afraid Of Inuki Kanako

$12.99 page 437 PublisherKodansha Comics

Τί καλύτερο για να κλείσει κανείς τις manga επιλογές, από ένα πολλά υποσχόμενο horror manga. Η Inuki Kanako αναφέρεται ως βασίλισσα των horror manga και, προφανώς, το solicitation παραπέμπει στους Junji Ito, Kazuo Umezu. Shintaro Kago και Junki Mizuno.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη δημιουργός δεν είχε ανιχνευθεί από τα ραντάρ μου, αλλά τα δείγματα γραφής που βλέπω είναι πάρα πολύ δυνατά. Από μένα είναι ξεκάθαρο “ναι”!