Previews Picks

June 2022

Με τη θερμοκρασία να φτάνει στα ύψη και με πανδημίες, οικονομικές κρίσεις και πολέμους (υπαρκτούς και πιθανούς) να βασανίζουν το μυαλό μας, τί καλύτερο για να ξεχαστούμε από το να ρίξουμε μια ματιά στα comics που θα μπορέσουμε να αγοράσουμε σε δυο μήνες – αν είμαστε όλοι καλά έως τότε.

Γι’ αυτό το μήνα, το ευγενές αυτό έργο έχουν αναλάβει ο Δημήτρης Σακαρίδης και ο Αντώνης Αντωνιάδης…

Blue Pages

Αν σκρολάρει κάποιος προς τα κάτω, θα του δημιουργηθεί η εντύπωση πως έχω πάρα πολλές επιλογές από το τρέχον PREVIEWS. Αν διαβάσει τα κείμενά μου, όμως, θα καταλάβει ότι οι πραγματικές προτάσεις είναι πολύ λίγες. Τα υπόλοιπα picks είναι ένα μίγμα “let’s make fun of that stupid shit” και “κάτι πρέπει να γράψω, ρε γαμώτο”.

Καλύτερα απ’ το τίποτα, υποθέτω…

Batman - One Bad Day: The Riddler #1

$7.99 page DC2 DC Comics

Μια σειρά από one-shots (οκτώ, ζωή να ‘χουν) που θα κάνουν focus στους πιο σημαντικούς villains του Batman. Στο πρώτο από αυτά, δια χειρός Tom King και Mitch Gerads, τα φώτα πέφτουν στον Riddler, ενώ θα ακολουθήσουν οι Two-Face, Penguin, Catwoman, Bane, Clayface, και Ra’s Al Ghul.

Δύο παρατηρήσεις από μένα. Πρώτον, πού είναι ο Joker; Δεύτερον, όχι άλλο Tom King, αδέρφια!

Batman: Dear Detective #1

$7.99 page DC4 DC Comics

Ένα ακόμα one-shot, στο οποίο, σύμφωνα με το solicitation, ορισμένα από τα εξώφυλλα που έχει φιλοτεχνήσει ο Lee Bermejo συνδέονται (από τον ίδιο, που αναλαμβάνει εδώ και χρέη συγγραφέα) για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ιστορία.

Αρχικά, να πω όι θεωρώ το premise εντελώς ηλίθιο και τον τίτλο “Dear Detective” 100% cringey. Επίσης, δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ο Lee Bermejo ως σχεδιαστής, ενώ δεν έχω ιδέα για το ποιόν του ως συγγραφέα. Και 7.99 cover price;;; Βασικά, δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να προτείνω αυτό το comic…

Sword Of Azrael #1 (of 6)

$3.99 page DC8 DC Comics

Ο Azrael επιστρέφει. Αυτό, βέβαια, λέει κάτι κυρίως σε ανθρώπους που διάβαζαν comics στα 90s, αλλά δεν νομίζω πως πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να διαβάζουν, και από όσους έχουν απομείνει δεν ξέρω πόσοι επιμένουν να ασχολούνται με την DC. Oh well.
Στο σενάριο ο συμπαθής Dan Watters και στο artwork ο Nicola Čižmešija, τον οποίο δεν γνωρίζω καθόλου, αλλά η δουλειά του στο google images φαίνεται αξιοπρεπής. Το όνομά του, πάλι, είναι πονοκέφαλος (είπε ο κολλητός του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου) και δεν πρόκειται ποτέ να αποπειραθώ να το γράψω, αλλά θα το βάζω μόνο με copy/paste.

Και επειδή, φυσικά, η επιστροφή του Jean Paul Valley είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός που είναι αδύνατον να χωρέσει σε ένα απλό six-issue limited series, στη διπλανή σελίδα έχουμε και το one-shot SWORD OF AZRAEL: DARK KNIGHT OF THE SOUL #1. Δεν αποκλείω τους επόμενους μήνες να έχουμε και άλλα παρόμοια tie-ins…

DCeased: War Of The Undead Gods #1 (of 8)

$3.99 page DC10 DC Comics

Η DC έχει βρει την κότα με τα χρυσά αυγά (ότι κι αν σημαινει η φράση “χρυσά αυγά”, στα πενιχρά, σχεδόν θλιβερά νούμερα των mainstream comics στις μέρες μας) και μοιάζει αποφασισμένη να ξεζουμίσει το concept/franchise του DCEASED μέχρι εκεί που δεν πάει. Όπως έκανε παλιότερα η Marvel με το MARVEL ZOMBIES, θυμάστε;

Προσωπικά, δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω η να γελάσω. Το artwork του Trevor Hairsine, πάντως, είναι εντυπωσιακό, ενώ το γεγονός ότι ο Tom Taylor έχει σταθερά δουλειά, πιθανότατα χαροποιεί τον Αριστείδη Κώτση, που τον έχει σε πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση απ’ όσο τον έχω εγώ.

The New Champion Of Shazam #1 (of 4)

$3.99 page DC23 DC Comics

Θα ξεκινούσα να γράφω αυτό το item, αλλά σύμφωνα με εντολές που ήρθαν από πολύ ψηλά και μετά από γκρίνια που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, θα πρέπει να αντικατασταθώ από συντάκτη θηλυκού γένους. See you in the next revamp/reboot/relaunch.

Amazing Fantasy #1000

$7.99 page M14 Marvel Comics

Για τρία πράγματα είμαι 99,99% σίγουρος (100% σίγουρος δεν είμαι πια ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ). Το πρώτο είναι πως όταν η Marvel έχει κάποιο μεγάλο anniversary, η λίστα των συντελεστών του τεύχους θα μοιάζει να βγήκε από randomizer. Neil Gaiman, Armando Iannucci, Ho Che Anderson, Rainbow Rowell… Who’s directing this?

Το δεύτερο είναι πως αν το συγκεκριμένο anniversary σχετίζεται με τον Spider-Man, ο John Romita Jr. θα είναι σίγουρα μέσα. Μέχρι να πεθάνει, τουλάχιστον. Μάλλον.

Το τρίτο είναι πως αν το συγκεκριμένο anniversary έχει ένα πολύ μεγάλο και στρογγυλό issue number, τότε αυτό πιθανότατα έχει προκύψει από λάθος μαθηματικά. Και όχι, δεν έκατσα να το υπολογίσω για το συγκεκριμένο. Η ζωή είναι πολύ μικρή.

Giant Size Gwen Stacy #1

$9.99 page M20 Marvel Comics

Επειδή αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ που χρειαζόταν η ταλαίπωρη βιομηχανία των comics, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο εδώ και μερικά χρόνια, ήταν ένα comic με τον τίτλο “Giant Size Gwen Stacy”. Το οποίο θα είναι και reprint. Και θα κοστίζει $9.99.

Anyaway, από την ώρα που άκουσα τον τίτλο, στο μυαλό μου έρχονται σκηνές από την ταινία ATTACK OF THE 50 FOOT WOMAN, με την Bryce Dallas Howard στον ρόλο της Allison Hayes. Ναι, δεν είμαι καλά, το ξέρω…

X-Men & Moon Girl #1

$4.99 page M30 Marvel Comics

Αν υπάρχει μία εταιρία που ξέρει να κάνει crossovers με αταίριαστους μεταξύ τους χαρακτήρες, αυτή είναι… η DC! Που το έκανε με τεράστια επιτυχία πριν λίγα χρόνια στα crossover one-shots με πρωταγωνιστές τους ήρωες του δικού της universe και χαρακτήρες των Looney Tunes. Ήταν όλα από αξιοπρεπή έως εξαιρετικά, ενώ ένα-δυο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και αριστουργηματικά.

Η Marvel δεν ξέρει να κάνει τέτοια πράγματα. Η Marvel απλά παίρνει established franchise names ή προσφάτως hot ήρωες και τους παντρεύει με χαρακτήρες που στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρουν κανέναν αναγνώστη comics ή με μια ήρωες/ηρωίδες που τα media προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι πολύ πιο δημοφιλής απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα.

Κάποιοι το τρώνε αμάσητο, κάποιοι πρέπει να το φάνε γιατί έτσι τους υπαγορεύει η συνείδησή τους, και κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να το φάνε για να μην τους πουν… ακατάδεκτους. Και μετά ξανά από την αρχή.

Ms. Marvel & Moon Knight #1

$4.99 page M46 Marvel Comics

Αν υπάρχει μία εταιρία που ξέρει να κάνει crossovers με αταίριαστους μεταξύ τους χαρακτήρες, αυτή είναι… η DC! Που το έκανε με τεράστια επιτυχία πριν λίγα χρόνια στα crossover one-shots με πρωταγωνιστές τους ήρωες του δικού της universe και χαρακτήρες των Looney Tunes. Ήταν όλα από αξιοπρεπή έως εξαιρετικά, ενώ ένα-δυο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και αριστουργηματικά.

Η Marvel δεν ξέρει να κάνει τέτοια πράγματα. Η Marvel απλά παίρνει established franchise names ή προσφάτως hot ήρωες και τους παντρεύει με χαρακτήρες που–

Όπα… Ντεζαβί…

The Last Shadowhawk #1

$3.99 page 32 Image Comics

Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην τριακοστή επέτειο από τις πρώτες κυκλοφορίες της Image, πραγματικά με σοκάρει και με κάνει να αισθάνομαι γέρος. Από την άλλη, όταν πιάνω στα χέρια μου τις διάφορες retro/old school κυκλοφορίες που βγάζουν ορισμένες από τις mainstream εταιρίες, αισθάνομαι ξαφνικά και πάλι νέος.

Το συγκεκριμένο one-shot, που γιορτάζει τα 30 χρόνια από το SHADOWHAWK #1 θα είναι σίγουρα στις παραγγελίες μου, όχι μόνο επειδή το σχεδιάζει ο υπεργαμάτος Philip Tan (ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο, μαζί με τον Brian Haberlin), αλλά και γιατί έχει και εξώφυλλα από Jim Valentino, Rob Liefeld και Bill Sienkiewicz. Δεν αγοράζω συχνά variants, αλλά εδώ σίγουρα θα κάνω μια εξαίρεση!

Λίγες σελίδες μετά (page 35), το τεύχος υπάρχει και σε 3D edition. Και ναι, θα αγοράσω και αυτό!

Love Everlasting #1

$3.99 page 36 Image Comics

Σύμφωνα με το solicitation, η Joan Peterson ανακαλύπτει πως έχει παγιδευτεί σε μια ατελείωτη “λούπα ρομάντζου” και πως κάθε φορά που ερωτεύεται εγκαταλείπει τον κόσμο της και βρίσκεται σε ένα διαφορετικό μυθιστορηματικό κόσμο γεμάτο πάθος και έρωτα. Η απόπειρά της να βρει την ελευθερία της και τον εαυτό της θα είναι γεμάτη αίμα και πόνο και ξεκινάει στο πρώτο τεύχος αυτής της νέας ongoing σειράς.

Παραείναι high concept για τα γούστα μου, ενώ παράλληλα το ραντάρ μου με κάνει καχύποπτο για γενναίες δόσεις μισανδρίας. Επίσης, το γράφει ο Tom King, δηλαδή ο Scott Snyder των φτωχών (ο οποίος με τη σειρά του είναι ο Geoff Johns των φτωχών) και το σχεδιάζει η Elsa Charretier, το artwork της οποίας μου θυμίζει Darwin Cooke χωρίς πολύ ταλέντο. Μπορεί να πάρω μόνο το πρώτο τεύχος με την ελπίδα ότι μπορεί να ακριβύνει και να το πουλήσω σε κανένα χρόνο.

Old Dog #1

$3.99 page 40 Image Comics

Ένα sci-fi crime story δια χειρός Declan Shalvey. Η περιγραφή, που μιλάει για έναν βετεράνο πράκτορα της CIA, ο οποίος κάνει ανασκόπηση της πολυετούς καριέρας του λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί και ετοιμάζεται για την τελευταία του αποστολή, η οποία φυσικά πάει εντελώς στραβά, μοιάζει να μαστίζεται από περίπου 786 διαφορετικά κλισέ, αλλά το artwork θα είναι σίγουρα όμορφο.

Αν ήξερα ότι είναι limited, θα το παράγγελνα σίγουρα, αλλά κάτι μου λέει πως πρόκειται για ongoing, οπότε θα το σκεφτώ πολύ πριν αποφασίσω.

BTW, η Image έχει και ένα σκασμό ακόμα #1, που όλα φαντάζουν από αδιάφορα έως ανυπόφορα, εκτός φυσικά από το one-shot BRIGADE #1 REMASTERED EDITION (page 52), στο οποίο διάφοροι δημιουργοί (Rob Liefeld, Clay Mann, Kenneth Rocafort, Philip Tan, Ed Piskor, Jim Rugg κ.α.) επαναδημιουργούν το κλασικό τεύχος των early 90s. I’m a sucker for these things.

I’m Still Alive

$24.99 page 90 Boom! Studios

Ομολογώ πως δεν γνωρίζω ποιος είναι ο συγγραφέας Roberto Saviano, αλλά το solicitation με πληροφορεί ότι είναι καταξιωμένος Ιταλός δημοσιογράφος, που μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία του έχει πολεμήσει σκληρά την ιταλική Μαφία και αντίστοιχα έχει πολεμηθεί ακατάπαυστα, όχι μόνο από την ίδια τη Μαφία αλλά και από τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

Το συγκεκριμένο graphic novel είναι αυτοβιογραφικό, οπότε με δεδομένο ότι ο Saviano έχει ζήσει μια ενδιαφέρουσα ζωή, η ιστορία σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον. Αυτό, σε συνδυασμό με το υπέροχο artwork του σπουδαίου Asaf Hanuka, κάνει την αγορά του σχεδόν υποχρεωτική.

Confabulation: An Anecdotal Autobiography

$39.99 page 133 Dark Horse Comics

Μια αυτοβιογραφία του Dave Gibbons, μέσα από αδημοσίευτες διηγήσεις και σκίτσα του σπουδαίου δημιουργού. Τριακόσιες είκοσι σελίδες με περισσότερα από 300 art pieces και φωτογραφίες, αρκετά από τις οποία δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά.

Εμένα με έψησε 100%!

007 #1

$3.99 page 157 Dynamite Entertainment

Αρχικά πήγα να γράψω κάτι ειρωνικό του στιλ “γιατί αυτό που χρειάζεται η ταλαίπωρη βιομηχανία των comics για να βγει από τον βούρκο των τελευταίων ετών, είναι ένα νέο comic με πρωταγωνιστή τον James Bond”. Όμως, μετά σκέφτηκα ότι αυτό σίγουρα ισχύει πολύ περισσότερο απ’ όσο για το GIANT SIZE GWEN STACY, αλλά και τα περισσότερα από τα comics που έχω αναφέρει έως τώρα σε αυτό το PREVIEWS PICKS, οπότε.. .

Ο Phillip Kennedy Johnson είναι ψιλο-αξιοπρεπής συγγραφέας και το artwork του Marco Finnegan φαίνεται θαυμάσιο. Let’s call this a mild recommendation, έτσι για να κλείσουμε με μια θετική πνοή.

Green Pages

Κρύο δεν θέλετε, ζέστη δεν θέλετε, τί θέλετε επιτέλους; Περισσότερα comics, είναι η σωστή απάντηση! Για άλλη μία φορά λοιπόν, αναλαμβάνουμε την περιήγηση σας στον θαυμαστό κόσμο του καταλόγου της Diamond.

Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκα και πολλά πραγματάκια στις Πράσινες Σελίδες, αλλά νομίζω πως είναι αρκετά για να σας βγάλουν τον μήνα! Και αν όχι, υπάρχουν τόσα αδιάβαστα πράγματα στοιβαγμένα στις βιβλιοθήκες σας, οπότε δεν σας λυπάμαι!

Fantastic Four: Full Circle

$24.99 page 222 PublisherAbrams Comicarts

Τα είπαμε αναλυτικά και στο προηγούμενο Previews Picks. Η Marvel συνεργάζεται με την Abrams για μια ιστορία που γράφει και σχεδιάζει ο Alex Ross. Οι πρώτες εικόνες είναι εντυπωσιακές και η τιμή δεν είναι απλησίαστη, ειδικά με δεδομένο πως το comic αποτελείται από 64 σελίδες. Όσοι δεν πήρατε το slipcase του προηγούμενου μήνα, κοπιάστε!

Parker Girls #1

$3.99 page 226 PublisherAbstract Studios

Κάθε νέο comic του Terry Moore αξίζει την προσοχή μας. Ειδικά, όμως, όταν έρχεται μετά από το SERIAL, που αποτέλεσε μια αρκετά καλή στιγμή του δημιουργού. Ένας φόνος, ένας πλούσιος ύποπτος, ικανός να καθυστερήσει την έρευνα, και τρεις ντετέκτιβ, αποτελούν τη βάση για τη νέα του δουλειά που φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

Βασικά, για να είμαι ειλικρινής, σε μένα η περίληψη μοιάζει ως το τέλειο comic για να γράψει ο Moore. Το αν όντως αποδειχθούν έτσι τα πράγματα, θα το δούμε σε λίγους μήνες.

The Vineyard #1

$4.99 page 232 PublisherAfterShock Comics

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει άλλες δουλειές από τους δημιουργούς αυτού του comic, αλλά η συγκεκριμένη, άκρως επηρεασμένη από τον Stephen King, κυκλοφορία, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Οικογένεια που διατηρεί οινοποιείο θυσιάζει κάθε χρόνο τέσσερα άτομα στο θεό Διόνυσο. Όταν, όμως, ο πατέρας θα βρεθεί σε ένα τραγικό δυστύχημα, που θα του στερήσει τα πόδια του, το βάρος της ετήσιας τελετουργίας πέφτει στη μητέρα, η οποία παλεύει με τη συνείδηση της ως προς τι πρέπει να κάνει.

Καλό δεν ακούγεται; Και το σχέδιο φαίνεται αρκετά όμορφο. Τσεκάρετε.

Sacrament #1 (of 5)

$3.99 page 266 PublisherAWA Studios

Ναι, εντάξει, ποιος ασχολείται με τον Peter Milligan, μετά από τόσες κακές χαζομάρες που έχει γράψει τα τελευταία χρόνια; Αλλά το συγκεκριμένο φουτουριστικό horror story, ακόμη και αν δεν το αγοράσω, αναγνωρίζω πως φαίνεται κάπως πρωτότυπο.

Με ένα σενάριο που συνδυάζει τον ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ με το ALIEN, και σε σχέδιο του, πάντα αξιοπρεπούς, Marcelo Frusin, η σειρά θα αποτελείται από πέντε τεύχη και, παρ’ όλο που δεν ελπίζουμε σε κάποιο είδος συγγραφικού comeback από τον Milligan, αν όντως διαβάζεται, αυτό από μόνο του αποτελεί μια κάπως θετική εξέλιξη.

Ducks: Two Years in the Oil Sands

$39.95 page 293 PublisherDrawn & Quarterly

Η Kate Beaton έγινε ευρέως γνωστή μέσα από το strip HARK! A VAGRANT. Το νέο της comic αποτελεί ένα memoir για την εμπειρία της ως εργαζόμενη στη βιομηχανία εκσκαφής πισσώδους άμμου, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις σπουδές της. Η περιγραφή μιλάει για την ιστορία μιας “ανεξερεύνητης πλευράς του Καναδά, όπου οι τραυματικές εμπειρίες είναι καθημερινές αλλά ποτέ δεν συζητιούνται”, που συνδυάζει μια coming-of-age ιστορία με μια σειρά από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Εγώ ομολογώ πως μάλλον ψάρωσα. Μπορεί και να το μετανιώσω, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι 79% σίγουρος πως θα είναι καλό.

Macanudo: Welcome to Elsewhere

$24.99 page 301 PublisherFantagraphics Books

Δεν είναι και πολλά τα σύγχρονα strips που έχουν συγκεντρώσει τόσους επαίνους όσο το MACANUDO του Liniers, με αρκετούς να τολμούν να το βάζουν στην ίδια πρόταση με τα CALVIN & HOBBES, MUTTS και KRAZY KAT. Μεταφρασμένες τους εκδοχές από τα Ισπανικά είχαν κυκλοφορήσει και πριν κάποια χρόνια από την Enchanted Lion, όμως κάτι μου λέει πως οι εκδόσεις της Fantagraphics μάλλον θα υπερτερούν σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός είναι ο πρώτος τόμος και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, οπότε για όσους δεν μιλούν την ισπανική γλώσσα, αυτή είναι η ευκαιρία σας να έρθετε σε επαφή με ένα σπουδαίο strip.

Boat Life

$24.95 page 306 PublisherFloating World Comics

Μετά τα TRASH MARKET και SLUM WOLF, οι αναγνώστες του δυτικού μπλοκ έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν και άλλες ιστορίες του Tadao Tsuge. Γραμμένο μεταξύ 1996-2000, το BOAT LIFE ακολουθεί την καθημερινή ζωή του συγγραφέα Tsuda Kenta και της οικογένειάς του, σε ένα house boat έξω από το Τόκυο.

Συνδυάζοντας στοιχεία από την καθημερινότητα, με σουρεαλιστικές, μαγικές περιπέτειες (που περιλαμβάνουν συζητήσεις με πτώματα, μεθύστακες ψαράδες και ανώμαλους μοναχούς), το BOAT LIFE νομίζω αποτελεί την τελευταία μου πρόταση για αυτόν τον μήνα και, μάλλον, την πιο ενδιαφέρουσα.