Αριστοτέλης

Η ομορφιά της Φιλοσοφίας δεν είναι να τη διδάξεις, αλλά να τη ζήσεις
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Αριστοτέλης

WriterΤάσος ΑποστολίδηςArtistΑλέκος ΠαπαδάτοςPublisherΕκδόσεις Ίκαρος

Το φθινόπωρο, κυκλοφόρησε, μετά από έξι χρόνια, το τρίτο, μικρότερο από άποψη σελίδων, όμως μεγαλύτερο από άποψη περιεχομένου, graphic novel του Αλέκου Παπαδάτου, ο οποίος κλείνει 20 χρόνια στον χώρο, σε σενάριο του βετεράνου Τάσου Αποστολίδη.

Το LOGICOMIX ήταν ένα ιδιόμορφο και αρκετά δύσπεπτο, υπαρξιακό πλην διανοητικό πείραμα. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήταν μια καταιγιστική και βίαιη περιπέτεια, με πολιτικοκοινωνικά μηνύματα. Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, όμως, είναι η ωρίμανση του πολυβραβευμένου δημιουργού.

Την αφήγηση ξεκινά ο συμμαθητής του Αριστοτέλη, Θεόφραστος, εφτά χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου, παίρνοντας από το χέρι τον αναγνώστη, με υποδειγματικό τρόπο, καθοδηγώντας τον στην πολυτάραχη ζωή του κορυφαίου φιλόσοφου της Αρχαίας Ελλάδας. Οι 220 σελίδες είναι χωρισμένες σε τρία κεφάλαια, την Ακαδημία, τα Ταξίδια και το Λύκειο. Ανάμεσα σε αυτά, ο Θεόφραστος λειτουργεί ιντερλουδιακά, με μπλε νοσταλγικές αποχρώσεις μελανιού, εν αντιθέσει με τις γήινες μπεζ αποχρώσεις της κεντρικής ιστορίας, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες.

Η ροή είναι εξαιρετική, δίχως να θυσιάζει τίποτα από τα βαρυσήμαντα λεγόμενα του Αριστοτέλη, συνδυάζοντας το βαριά φιλοσοφικό ύφος του LOGICOMIX, με την περιπετειώδη ροή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ενώ το σχέδιο αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη δουλειά του Αλέκου Παπαδάτου, όντας πλούσιο σε λεπτομέρεια και ελαστικό συνάμα, μελανωμένο αψεγάδιαστα από την Annie Di Donna, που έδωσε σε όλες τις μορφές τον απαραίτητο όγκο. O Τάσος Αποστολίδης ενσταλάζει ιδανικά το κείμενο με τις απαραίτητες νότες χιούμορ και αλλαγές στον τόνο, όταν απειλεί να γίνει υπερβολικά διδακτικός.

Τον τόμο συμπληρώνουν, στην αρχή, ένα δισέλιδο με τους πρωταγωνιστές, à la Asterix, καθώς και ένας χάρτης με τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου, καθώς και, επιλογικά, ενδεικτική βιβλιογραφία και τα κυριότερα έργα του Αριστοτέλη, για περαιτέρω εντρύφηση.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα Ελληνικά comics και μπαίνει στο ιερό βάθρο των Top. Όχι της χρονιάς που φεύγει, αλλά όλων των εποχών. Σας περιμένει να το τιμήσετε.