About Us

Το Comicdom ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1996 από τους Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρη Σακαρίδη σαν ενημερωτικό fanzine για τον κόσμο των αμερικανικών comics. Η ιδέα γεννήθηκε στην αίθουσα μίας αφάνταστα βαρετής σχολής δημοσιογραφίας. Δεν είχαν ιδέα τι τους περίμενε…

 

Η ιστορία της πλέον δραστήριας και δημιουργικής ομάδας στον χώρο των comics στην Ελλάδα, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1996, και επισημοποιήθηκε το 2004, με την ίδρυση της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Comicdom Press. Αντικείμενό της, η προώθηση και η διάδοση της 9ης Τέχνης στη χώρα μας.

Ο ιστότοπος Comicdom.gr ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2004, και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 8.000 αναρτήσεις, όπως ειδήσεις, reviews, παρουσιάσεις, extras, στήλες άποψης και συνεντεύξεις, πάντα από τον χώρο των comics.

Το 2006, ήταν η χρονιά έναρξης του διεθνούς φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens (σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση). H πρώτη εγχώρια εκδήλωση του είδους, βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, περιλαμβάνει μέχρι σήμερα διεθνείς δημιουργούς και εκθέσεις, sketch events, προβολές, workshops, παρουσιάσεις νέων τίτλων, bazaar καταστημάτων και εκδοτικών, διαγωνισμό cosplay, παιδικό πρόγραμμα, καθώς και τα ελληνικά βραβεία comics. Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους μας, οι Milo Manara, John Romita Jr., David Lloyd, Mark Buckingham, Peter Milligan, Marv Wolfman, Chris Ware, Barry Kitson, David Prudhomme, Charlie Adlard, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Scott Lobdell, μεταξύ άλλων. Το 2016, το φεστιβάλ ξεπέρασε τους 12.000 επισκέπτες.

Από το 2008, η εκδοτική Comicdom Press έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους έλληνες δημιουργούς (Μιχάλης Διαλυνάς, Αλέξια Οθωναίου, Γιάννης Ρουμπούλιας), με ίσως σημαντικότερη συνεισφορά μας, την ανακάλυψη και ανάδειξη νέων δημιουργών όπως οι Αποστόλης Ιωάννου, Χρήστος Μαρτίνης, Θανάσης Πετρόπουλος, Aldo Shabani και Γιώργος Τσιαμάντας.

Τον Φεβρουάριο του 2015, εγκαινιάσαμε (σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, Impact Hub Athens) την Athens Comics Library, την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη διεθνών και ελληνικών comics στην Αθήνα, η οποία πέραν του ότι προσφέρει στους συνδρομητές της πρόσβαση σε περισσότερα από 3.000 comics και graphic novels, πραγματοποιεί στους χώρους της, εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια.

Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Comicdom Press εξακολουθούμε να προσφέρουμε εθελοντικά την εργασία μας για την τέχνη που αγαπάμε.

 

Editors Ροής
Θωμάς Παπαδημητρόπουλος
Δημήτρης Σακαρίδης

Consulting Editor
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

Administrator
Γιάννης Κουρουμπακάλης

Δημόσιες Σχέσεις
Λήδα Τσενέ

Συντακτική Ομάδα
Αντώνης Αντωνιάδης
Χρήστος Ασάρβελης
Βασιλεία Βαξεβάνη
Γιάννης Δημόπουλος
Αλεξάνδρα Καλεσοπούλου
Ορέστης Καρέλης
Ερατώ Κονδύλη
Αριστείδης Κώτσης
Μαρίνος Λούρος
Ιλάειρα Μισιρλιάδη
Δημήτρης Μιχαλέτος
Γιώργος Ξύδης
Πάνος Παπαγεωργίου
Σόλων Παπαγεωργίου
Ανδρέας Ποντικάκος
Γιάννης Πλας
Παναγιώτης Σενούντας
Βασίλης Σταυρόπουλος
Τόνια Στεφανάτου
Γαβριήλ Τομπαλίδης
Νίκος Τραγγανίδας
Άκης Τριανταφύλλου
Χρήστος Φανίτσιος
Θάνος Φιλάνης
Σοφία Φράγκου

Contributing Writers
Μέλανδρος Γκανάς
Γιάννης Κουρουμπακάλης
Τάσος Κυριακίδης
Νίκος Λάμπρης
Αντώνης Σουβατζής
Μυρτώ Τσελέντη
Λήδα Τσενέ
Γιώργος Χατζηκωστής

Facebook Updates (facebook.com/Comicdom/)
Γιώργος Χατζηκωστής

Μάθετε περισσότερα για τις εκδόσεις και τα online comic-strips μας…

Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ Comicdom Con Athens…

Σύντομο Ιστορικό Comicdom Press

Το Μάιο του 2005, η Comicdom Press, σε συνεργασία με τα καταστήματα Jemma Books & Comics, φιλοξένησε στην Αθήνα, για ένα επιτυχημένο signing event, τους διάσημους και πολυβραβευμένους δημιουργούς, Jeff Smith και Bryan Talbot.

Το Μάιο του 2006, η Comicdom Press, σε συνεργασία με το Media Lab του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργάνωσε το πρώτο Comicdom Con Athens, μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, εκδήλωση. Το Comicdom Con Athens 2006 τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι δημιουργοί, στελέχη και εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας των comics, ενώ υποστηρίχθηκε τόσο από τα ελληνικά καταστήματα comics, όσο και από επίσημους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Δήμος Αθηναίων, British Council). Το Comicdom Con Athens 2006 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και δέχτηκε θετικές κριτικές από πληθώρα Μέσων Επικοινωνίας. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισαν οι διοργανώσεις του 2007, του 2008 και του 2009, καθιερώνοντας την εκδήλωση στη συνείδηση του ελληνικού κοινού.

Το 2007, η Comicdom Press ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της και στο χώρο των εκδόσεων comics, με την παρουσία της ομώνυμης εκδοτικής.

Για το σχολικό έτος 2008-2009, η Comicdom Press συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (EKEBI), μέσω μιας σειράς εργαστηρίων για παιδιά, με τίτλο “Παιχνίδια με σκίτσα και λέξεις στα καρέ της φαντασίας”. Τρία εργαστήρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες μύησαν τα παιδιά στις πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει η τέχνη των comics. Τα εργαστήρια, δίωρης διάρκειας, απευθύνθηκαν σε μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίου και πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του ΕΚΕΒΙ.

Από το 2014, η Comicdom Press έχει αναλάβει τη διοργάνωση της ιστορικής Έκθεσης Comics και Εικονογράφησης “Εν Αιθρία”. Βασική φιλοσοφία της έκθεσης είναι το “πάντρεμα” καταξιωμένων με νέους δημιουργούς, οι οποίοι και συμμετέχουν με αδημοσίευτα έργα σε ελεύθερο θέμα. Το 2014, η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Ελλήνων εργαζομένων στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC), στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.